dino 10

dino 10

La capatul mic al spectrului extremelor dinozauriene se gaseste minusculul Epidendrosaurus, un teropod de marimea unei vrabii, cu membre exagerat de mari. Descris in 2002 de paleontologii de la Academia Chineza de stiinte, e cel mai mic dinozaur cunoscut, cu exceptia pasarilor, desi cercetatorii nu sunt siguri daca oasele si urmele descoperite in roca aluvionara in Mongolia Interioara apartin unui adult sau unui pui. O intrebare si mai iritanta: ce facea cu labele sale disproportionate sau cu cel de-al treilea deget mai lung decat celelalte doua la un loc? Cea mai apropiata comparatie e aceea cu aye-aye-ul, un lemurian care traieste in coronamentul padurilor dese din Madagascar si foloseste un deget la fel de lung pentru a scormoni prin scorburi, in cautare de larve si insecte. De asemenea – spune Thomas Holtz -, este posibil ca Epidendrosaurus sa fi avut un penaj asemanator pasarilor. Ilustratie: Pixeldust Studios

La capatul mic al spectrului extremelor dinozauriene se gaseste minusculul Epidendrosaurus, un teropod de marimea unei vrabii, cu membre exagerat de mari. Descris in 2002 de paleontologii de la Academia Chineza de stiinte, e cel mai mic dinozaur cunoscut, cu exceptia pasarilor, desi cercetatorii nu sunt siguri daca oasele si urmele descoperite in roca aluvionara in Mongolia Interioara apartin unui adult sau unui pui.

O intrebare si mai iritanta: ce facea cu labele sale disproportionate sau cu cel de-al treilea deget mai lung decat celelalte doua la un loc? Cea mai apropiata comparatie e aceea cu aye-aye-ul, un lemurian care traieste in coronamentul padurilor dese din Madagascar si foloseste un deget la fel de lung pentru a scormoni prin scorburi, in cautare de larve si insecte. De asemenea – spune Thomas Holtz -, este posibil ca Epidendrosaurus sa fi avut un penaj asemanator pasarilor.

Ilustratie: Pixeldust Studios

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*