dino 13

dino 13

Ale cui sunt aceste brate? Intrebarea ii pune in dificultate pe paleontologi de aproape patru decenii. Dezgropate in Mongolia, langa un asortiment de fosile de dinozauri de prada, membrele reconstituite masoara fiecare doi metri si jumatate lungime, terminandu-se cu gheare de 25 cm. Dar alte cateva parti din ceea ce s-a gasit initial nu au mai fost recuperate niciodata. Paleontologii au numit animalul Deinocheirus si au incercat sa compare oasele cu cele ale speciilor cunoscute. Din punct de vedere anatomic, antebratele si labele Deinocheirus-ului par aproape identice cu cele ale ornitomimizilor, un grup de dinozauri rapizi, asemanatori cu strutii, care isi foloseau membrele superioare pentru a insfaca prada. Cu toate acestea, cand cercetatorii incearca sa estimeze dimensiunile Deinocheirus-ului pe baza unui raport intre dimensiunea bratelor si a trupului la animalele din acest grup, calculele proiecteaza un animal masiv, cu o lungime de 12 m (silueta), situandu-l printre cele mai mari teropode cunoscute, cum ar fi Carcharodontosaurus. Fosila din Colectia Academiei Mongole de Stiinte

Ale cui sunt aceste brate? Intrebarea ii pune in dificultate pe paleontologi de aproape patru decenii. Dezgropate in Mongolia, langa un asortiment de fosile de dinozauri de prada, membrele reconstituite masoara fiecare doi metri si jumatate lungime, terminandu-se cu gheare de 25 cm. Dar alte cateva parti din ceea ce s-a gasit initial nu au mai fost recuperate niciodata. Paleontologii au numit animalul Deinocheirus ("mana formidabil") si au incercat sa compare oasele cu cele ale speciilor cunoscute.

Din punct de vedere anatomic, antebratele si labele Deinocheirus-ului par aproape identice cu cele ale ornitomimizilor, un grup de dinozauri rapizi, asemanatori cu strutii, care isi foloseau membrele superioare pentru a insfaca prada. Cu toate acestea, cand cercetatorii incearca sa estimeze dimensiunile Deinocheirus-ului pe baza unui raport intre dimensiunea bratelor si a trupului la animalele din acest grup, calculele proiecteaza un animal masiv, cu o lungime de 12 m (silueta), situandu-l printre cele mai mari teropode cunoscute, cum ar fi Carcharodontosaurus.

Fosila din Colectia Academiei Mongole de Stiinte

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*