Leopardul-de-zăpadă nu mai este pe cale de dispariție

Foto: 123rf

Deși în ultimii 25 de ani, leoparzii de zăpadă (Uncia uncia) s-au aflat pe lista roșie a speciilor amenințate, de curând Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii le-a îmbunătățit starea de conservare la vulnerabili, ceea ce înseamnă că există încă riscul dispariției, dar nu imediat. Decizia a fost prezentată la finalul lunii august, în cadrul Forumului Internațional pentru protecția leopardului de zăpadă care a avut loc în Bishkek, Kârgâzstan.

Decizia a venit în urma a cinci ani de evaluări la care au participat oameni de știință din toate organizațiile care activează pentru conservarea leopardului-de-zăpădă, precum Snow Leopard Conservancy sau Wildlife Conservation Society, cu sediul în New York. Ulterior, analiza acestora a fost revizuită și aprobată de opt experți internaționali de evaluare a mamiferelor.

“Pentru a fi considerați pe cale de dispariție, trebuie să existe mai puțin de 2.500 de exemplare mature de leoparzi-de-pădure care să se confrunte cu rată mare de declin. Veste bună este că ambele situații sunt puțin probabile în prezent, dar asta nu înseamnă că aceste mamifere sunt în siguranță acum sau că trebuie să sărbătorim” a spus Dr. Tom McCarthy, director executiv Panthera’s Snow Leopard Program și membru în echipa de analiză.

Alte estimări situează populația undeva între 3.920 și 6.390 de leoparzi-de-zăpadă.

Habitatul leopardului-de-zăpadă cuprinde crestele munților Himalaya, la altitudini între 2.500 – 4.500m, din centrul și sudul Asiei. Chiar și la aceste altitudini greu accesibile, unde leopardul-de-zăpadă este prădătorul principal, acesta se confruntă cu numeroase amenințări precum braconajul, pierderea habitatului sau schimbările climatice.

“Braconajul pentru blana lor deasă și pierderea prăzilor fac parte din amenințările continue”, a spus Peter Zahler, coordonator al programului WCS Snow Leopard. Atunci când aceștia nu mai au ce să vâneze, se îndreaptă spre animalele domestice ale păstorilor, care le rândul lor vor îi vor ucide pentru că le atacă animalele.

“Este important ca această shimbare de statut să nu fie interpretată greșit”, a mai spus Zahler. “Acest lucru nu înseamnă că leopardul-de-zăpadă a fost salvat, iar eforturile în ce îl privesc se pot opri. Statutul vulnerabil înseamnă că specia este vulnerabilă la dispariție și, în continuare se consideră că este în declin și se confruntă cu un grad ridicat de dispariție”, a mai atras atenția Zahler.

Leoparzii-de-zăpadă au ochii verde deschis spre gri, în timp ce restul felinelor au ochii în nuanțe de galben și auriu. Poate și mai interesant este că aceștia nu rag. Foto: 123rf

Experții au fost unanim de acord că, unul dintre motivele pentru care statutul lor s-a îmbunătățit, se referă la faptul că eforturile de conservare s-au întețit. În acest sens, Dr. David Mallon, membru al echipei de analiză, a subliniat faptul că în ultimele decenii s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de zone protejate pentru leoparzii-de-pădure. Cu o muncă de teren constantă, care se întinde pe parcursul a cinci decenii, Dr. George Schaller, un pionier în studiul leoparzilor-de-pădure și al prăzii lor, a contribuit la înființarea multor parcuri naționale, precum Shey Phuksundo National Park din Nepal, unde trăiește o mică populație de leoparzi-de-zăpadă. “Deci, acțiunile de conservare trebuie să continue și să fie sporite”, a mai spus Zahler.

Pe parcursul forumului, Nepalul a arătat cel mai înalt nivel de angajament față de conservarea leopardulu- de-zăpadă. “Nepalul s-a impus încă o dată ca lider în conservare, în ciuda faptului că se confruntă cu unele dintre cele mai dificile condiții de mediu, economice și politice”, a declarat Ghana Gurung, director de conservare la WWF-Nepal.

Despre leopardul-de-zăpadă

Este un animal solitar și rezervat, care socializează doar în perioada de împerechere. Evită prezența umană și devine nocturn pentru a evita întâlnirile cu oamenii. Este mai mic decât majoritatea felinelor și poate ajunge la 55 kg. Coada lui, aproape la fel de lungă ca și corpul, îl ajută să se echilibreze atunci când străbate stâncile abrupte și îi protejează nasul și gura de frig. Labele sunt late și adaptate mersului prin zăpadă. Se hrănește cu gazele, cerbi, capre, oi, cocoși de munte, iepuri, șoareci. Femela este cu aproximativ 30% mai mică decât masculii și poate naște în medie 2-3 pui, dar puțini ajung la maturitate. Până la doi ani, aceștia trăiesc alături de mamele lor care îi învață să vâneze și să se descurce în sălbăticie. Media de viață este între 15 – 18 ani.

Enigmaticul leopard-de-zăpadă, din Asia Centrală, atât de rar văzut, se îndreaptă spre un viitor periculos – citește și acest articol amplu semnat de Douglas H. Chadwick pentru National Geographic.

Sursa: ens-newswire.com
Foto: 123 rf



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*