Explorează Zakynthos! Merită să te aventurezi dincolo de Navagio!

Explorează Zakynthos! Merită să te aventurezi dincolo de Navagio!

O navă care făcea contrabandă cu țigări din Turcia – spune legenda – a naufragiat aici într-o noapte din anul 1983. A fost trasă la mal pe plajă, Navagio, devenind imaginea emblematică a insulei Zakynthos.

Ca orice călător îndrăgostit de Grecia, văzusem de multe ori, pe la standurile de vederi, imagini cu faimoasa plajă, însă când am ajuns la fața locului, am constatat că este cu mult mai frumos decât în fotografii.

Navagio poate fi văzută de sus, dintr-un punct aflat în apropierea satului Volimes, însă la plajă nu se poate ajunge decât pe apă. Transportul este asigurat zilnic cu mici ambarcațiuni din diverse puncte ale insulei; cel mai apropiat e Porto Vromi. Puteți petrece o zi întreagă pe plajă (și merită), ultima cursă de întoarcere e în general înainte de apus.

Zakynthos are multe alte locuri ce merită descoperite. Capitala Zante este un oraș încântător, reconstruit în totalitate după marele cutremur din 1953, care a lăsat în picioare doar trei clădiri. După acest uriaș cataclism (urmat și de un incendiu), majoritatea locuitorilor au părăsit insula, mutându-se pe continent sau emigrând în special în Germania, Marea Britanie sau SUA. Orașul a fost reconstruit admirabil, respectând arhitectura originală, arhitectură ce are o puternică influență italiană.

Satele din munți

Din punct de vedere istoric, Zakynthos a fost sub dominația venețiană timp de mai multe secole. Amprenta italiană se regăsește în special în vechile sate din munți (unele din sec. al XIV-lea). O parte dintre ele au fost mai puțin afectate de marele cutremur.

Exo Hora, Anafonitria, Louha, Gyri, Kiliomenos sunt sate liniștite, ascunse în munte, cu case și străzi din piatră, mai puțin vizitate de turiști, și reprezintă o imagine a ceea ce era insula înainte de apariția turismului. Cu toate că Zakynthos este o destinație turistică importantă, și au și stațiuni de genul „non-stop party“ precum Laganas, există multe locuri liniștite, inclusiv în zonele de coastă.

Rezervație naturală

Zakynthos reprezintă un important habitat pentru broaștele țestoase de mare Caretta-Caretta, unele dintre cele mai vechi viețuitoare de pe Pământ. Între lunile mai și august, aproximativ 80% din întreaga populație Caretta-Caretta din Mediterana își depun ouăle aici. În 1999, în zona Golfului Laganas s-a înființat un parc național pentru protejarea lor. În vederea armonizării turismului cu biodiversitatea, unele plaje din cadrul parcului național au anumite restricții: pe parcursul nopții sunt închise, iar în timpul zilei accesul în zonele unde sunt depuse ouăle nu este permis.

TEXT și FOTO: Sorin Ghencea

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*