Oman: bine de știut dacă vrei să vizitezi acest fascinant tărâm al contrastelor

Oman: recomandări utile

După ce au explorat fascinantul Oman pe bicicletă, Ana Hogaș și Ionuț Florea au pentru tine câteva recomandări.

Când să-l vizitezi

Din octombrie până în aprilie temperaturile rămân plăcute. Cele mai răcoroase luni în Muscat sunt decembrie și ianuarie, când ziua rareori se ating mai mult de 30°C. Luna mai aduce sezonul fierbinte care durează până în septembrie, cu temperaturi de peste 40°C, umiditate extrem de ridicată și ploi rare, dar torențiale. În zonele alpine este considerabil mai frig decât în restul țării. Salalah se bucură de o climă diferită, cu un sezon musonic de la jumătatea lui iunie până la jumătatea lui septembrie, care este cunoscut sub numele de khareef și când deșertul arid din sudul Omanului se transformă într-un paradis luxuriant. De khareef are loc un festival popular ce include evenimente sportive, artistice și târguri de artizanat. Pentru mai multe detalii: www.salalahfestival.com.

Cum ajungi

Wizzair zboară direct de la București către Dubai, Dubai World Central (DWC), de trei ori pe săptămână, marți, joi și sâmbătă. Transferul în Muscat se poate face în 5 ore și jumătate cu autobuzul, sunt două curse zilnice cu sosire în stația Ruwi, iar prețul biletului este de 5 euro/cursă. Dacă sosești din Emiratele Arabe, viza pentru Oman este gratuită. În mod obișnuit, viza turistică pentru Oman se emite la aeroport contra 11 euro pentru 10 zile, sau 45 euro pentru 30 de zile.

Explorează

Transportul în comun este cvasi-inexistent, iar Omanul e vast. Taxiurile sunt foarte ieftine și ușor de găsit, dar pentru o mai mare libertate de mișcare este ideal să ai propriul mijloc de transport.

Cu bicicleta – Cel mai practic, cu dezavantajul că vei acoperi o arie redusă

Împachetată corespunzător, bicicleta poate fi transportată ca echipament sportiv de aeronavele Wizzair contra circa 30 de euro/cursă.

Cu motocicleta – Aventură la maxim, cu riscul de a te molipsi definitiv

Echipa IntoTheWorld organizează în octombrie-noiembrie două ture exploratorii în interiorul Omanului și în provincia Salalah cu motociclete echipate integral și vehicul suport.

Cu mașina – Cel mai comod, însă și cel mai scump, cu dezavantajul că dacă nu ai experiență off-road, vei rata cele mai interesante secțiuni, care nu sunt asfaltate

Localnicii se dau în vânt după escapadele off-road. În capitală poți închiria un 4×4 pentru a explora atât dunele din deșert, cât și fabuloasele wadi-uri unde apa turcoaz se ascunde pe fundul canioanelor vechi de milioane de ani. www.sixt.com

Turism responsabil

Six Senses Hideaway Zighy Bay

Oaspeții pot alege să sosească în această stațiune de lux fie cu mașina, fie pe mare sau cu parapanta. Vilele sunt amplasate într-una dintre ultimele zone sălbatice din Peninsula Arabă și vei avea la dispoziție ghizi montani și echipament pentru activități acvatice.

Scufundări

Din aprilie până în iulie vizibilitatea este ideală, iar cele mai spectaculoase locații din jurul capitalei sunt: Al Khayran, Insula Al Fahil, Arhipelagul Dimaniyat și Golful Al Makbara. www.seaoman.com

Recomandări

Nu rata o plimbare cu bicicleta de-a lungul seducatoarei Cornise din Muttrah. Bicicletele sunt puse la dispoziție gratuit de primărie.

Vizitează Fortul din Nizwa, unul dintre cele mai vechi din întreaga lume arabă, pentru a admira și negocia cu pasiune delicatele creații din lut ale olarilor din regiunea Bahla.

Gustă halvaua din Oman, faimoasă în Peninsula arabă pentru combinațiile suprinzatoare de curmale, fistic și condimente ca scortișoara, cadamomul si cuișoarele. De savurat cel mai bine chiar în brutariile artizanale din mediul rural.

Răsfoiește la plecare ghidul Oman Off-Road editat de Explorer Publishing care conține hărti ale traseelor auto, rute pentru drumeții montane, fotografii satelitare, informații despre camping, flora și fauna.

Culinar: Fusion Afro-oriental

Oman recomandări utile

Orez basmati cultivat în oaze alpine, pește din Marea Arabiei dar copt în masala din Zanzibar, biryani de miel în cel mai authentic stil Punjab, chapatti proaspăt și chutney de roșii în stil Tamil alături de o farfurie de humus à la Beirut – o cina în Oman reunește tradiții locale cu influențe sosite de pe Drumul Mătăsii și chiar din Africa.

Text și foto: Ana Hogaș și Ionuț Florea

1 Comment

  1. Viza este 50 de euro cand vii din aeroportul din Muscat.Taxiurile sunt scumpe chiar si dupa negociere.E adevarat ca transportul in comun e cvasi inexistent.Autobuzele trec rar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*