O nuntă aparte de Valentine’s Day în Trang (Thailanda)

Nunta subacvatică din Trang (Thailanda)

Orez dulce, lipicios, preparat în lapte de cocos (așa numitul sticky rice) cu curry iute, de pui este o combinație neobișnuită de gusturi chiar și pentru thailandezi. De fapt, este specifică sudului, iar dacă mergi în Bangkok oamenii vor fi mirați să afle că cele două se pot mânca împreună (sticky rice cu lapte de cocos este specific dulciurilor, mai ales în combinație cu mango).

Text, video, foto: Adina Brânciulescu și Camera de Comerț Thailandeză, Trang (imaginile subacvatice)

În Trang, aceste feluri au o semnificație aparte: în seara de dinaintea nunții, mirii mănâncă sticky rice ca semn al legăturii puternice dintre ei, iar iuțeala “spune” că viața este condimentată ca un curry. Am avut ocazia să gust acest fel tradițional – și pot să spun că, deși nu eram obișnuită cu combinația de dulce-iute, mi-a plăcut -, la cea de-a 21-a ediție a nunții subacvatice din Trang (Underwater Wedding Ceremony), între 13-15 februarie 2017.

Obiceiul este relativ nou, având doar  21 de ani. Povestea lui începe la un eveniment de curățare a plajei de mizerii la care participa comunitatea și, cu această ocazie, doi tineri s-au cunoscut, s-au îndrăgostit și căsătorit.  Guvernatorul provinciei Khun Yongyudh Vichaidit și președintele camerei de comerț din acea vreme, Khun Surin Tohtubtiang, au îndeplinit visul tinerilor organizând o căsătorie în stil tradițional thailandez, cu un certificat semnat formal sub apă. Ceremonia s-a repetat în fecare an, câștigând tot mai mult în popularitate. Ea a devenit un eveniment foarte important pentru provincia Trang, o ocazie de promovare turistică și a tradițiilor din jurul nunții thailandeze.

Ceremonia subacvatică (schimb de jurăminte, binecuvântări și sărut sub apă), momentul culminant al celor trei zile festive, care are loc în Koh Kradan, este urmată de cea de pe malul mării, având drept fundal apusul pictural de la resortul de cinci stele Anantara Si Kao.

Cele 20 de cupluri de anul acesta au primit binecuvântările de la oficialii prezenți, printre care: guvernatorul provinciei, președintele și vicepreședintele Camerei de Comerț, directorul TAT Trang (Autoritatea de Turism a Regatului Thailandei). Într-o căsătorie obișnuită, care se desfășoară în mijlocul familiei și al prietenilor, acestea sunt oferite de persoanele vârstnice din familie.

Mirilor li se pun la gât tradiționalele ghirlande de flori, pe cap, ca două coronițe unite, un șnur alb ca semn al legăturii dintre ei, sunt binecuvântați cu apă sfințită și, tot în semn de binecuvântare, pe frunte li se face un semn din pudră albă, obicei preluat din hinduism. La final, semnează cu toții în registrul stării civile.

Pentru căsătoria subacvatică, cuplul plătește 30.000 de bahți (aproximativ 3.600 RON), sumă care acoperă trei zile (13-15 februarie) de activități, mese festive, ținute și două nopți de cazare la cele mai bune hotele din Trang. Pot participa inclusiv cupluri non-thailandeze.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*