Mărturisirea de credință

Pitită sub arcada largă a unei stânci, Panagia Kakaviotissa din Insula Limnos este una dintre rarele capele fără acoperiș din lume. Foto: Bogdan Croitoru

Editorialul numărului de primăvară 2018 al revistei National Geographic Traveler.

În ultima vreme am băgat de seamă că îmi priește mai bine când mă limitez la numai câteva călătorii mari pe an. Cred că atunci când priveşti lumea cu bunăvoinţă, discernământ şi deschidere îți răsar parcă în cale momente şi călătorii de graţie, în care destinaţia potrivită ajunge, parcă printr-un misterios magnetism, să te aleagă în egală măsură în care o alegi tu. Și pândesc momentele acestea.

Oho, în tinerețe eram mai lacom, mai în putere să mă bucur de orice. Bătrânețea, bat-o vina, m-a făcut mai selectiv.

Acum mi se pare că marile călătorii, ca și vinul bun, nu pot fi savurate decât dintr-o cupă a lui Pitagora. Oricine s-a învârtit nițel prin Grecia știe la ce suvenir mă refer aici. Celorlalți, le povestesc foarte pe scurt: se spune despre această cupă a lui Pitagora că ar fi chiar invenția matematicianului antic ca un îndemn la moderație adresat lacomilor, care la ospețe obișnuiau să își umple ochi cupele de vin. A lui Pitagora e construită în așa fel încât, dacă pui mai mult decât trebuie, ți se sifonează tot conținutul.

Pentru mine, o călătorie de descoperire nu diferă cu nimic de o sfântă sărbătoare. Iar când ai mai puține, încep să conteze, ca disciplina Postului dinaintea Paștelui, pregătirile, documentarea, anticipația, care trăite intens potențează actul propriu-zis al călătoriei. Din toate cele 36 de numere câte am scos până acum la Traveler, ediția ce-o aveți în față e probabil una dintre cele mai bogate în locuri fantastice unde să mergeți în 2018. Cu toate acestea, mă feresc să vă recomand vreunul dintre ele. Căci o recomandare serioasă trebuie personalizată.

Dar, la fel cum în urmă cu 3.000 de ani discipolii lui Ascleplion recomandau tratamentul pelerinilor veniți la izvoarele miraculoase ale Insulei Ikaria în funcție de cum interpretau visul avut în prima noapte, îndrăznesc să vă sugerez să dormiți cu revista sub pernă…

Trebuie să recunosc totuși că prietenilor (căci cine se aseamănă se adună, nu?) le-am impus, pe principiul vinde scump și cumpără ieftin: anul ăsta, obligatoriu – una dintre insulele grecești din Egeea de Nord! Articolul la pagina 70.

—Cătălin Gruia, [email protected]

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*