Fotograful de călătorie al anului 2018

Sirenă. Foto: Reiko Takahashi. “Am fost norocoasă că am întâlnit o balenă cu cocoașă și puiul ei în prima zi de snorkeling lângă insula Kumejima din Japonia. În cea mai mare parte a timpului, puiul stătea lângă mama lui. La un moment dat, a început să sară și să își miște coada pe lângă noi - a fost foarte prietenos și curios. În cele din urmă, mama care privea în apropiere, a venit să îl ia și au plecat. M-am îndrăgostit complet de puiul de balenă și de coada lui energică și mare”, spune Takahashi.

Reiko Takahashi din Japonia este Fotograful de călătorie al anului 2018, cu o fotografie subacvatică a unei balene cu cocoașă.

Competiția lansată de National Geographic în luna aprilie a acestui an și-a desemnat câștigătoarea: o fotografie a unui pui de balenă cu cocoașă a fost selectată de juriu din cele peste 13.000 de fotografii înscrise. Autoarea fotografiei a primit titlul de Fotograful de călătorie al anului 2018 la National Geographic și un premiu de 10.000 de dolari. 

Fotografia intitulată “Sirenă” a fost făcută pe coasta insulei Kumejima din Japonia. Pentru a-și urma pasiunea pentru fotografie, Takahashi și-a dat demisia de la locul de muncă și și-a dedicat timpul călătoriilor pe insula Kumejima unde a fotografiat balenele cu cocoașă și puii lor. 

A fost un cadru special pentru mine să pot face o fotografie a puiului de balenă, relaxată complet în apele blânde. Chiar nu pot să cred. A fost visul meu să câștig. Sunt onorată, iar premiul îmi dă energie pentru proiectele viitoare, spune Takahashi.

Competiția include trei categorii: Natură, Oameni, Orașe. În plus față de marele câștigător au fost selectate fotografii de top pentru fiecare din cele trei categorii. 

Secțiunea Natură, locul 2. Flamingo luându-și zborul. Foto: hao j. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Mii de flamingo își iau zborul de pe lacul colorat Natron, din Tanzania. Înainte de a decola, păsările trebuie să alerge puțin prin apă pentru a prinde viteză. În acel moment, picioarele lor lungi și roșii lasă o serie de linii pe suprafața lacului. Privind din elicopter, aceste linii arată ca niște plante acvatice care plutesc în apă. Această fotografie a fost făcută din elicopter, spune hao j.

Locul fotografiei: lacul Natron, Tanzania
Link către fotografie

Secțiunea Natură, locul 3. Marte. Foto: Marco Grassi. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Aceste turnuri naturale de nisip, care au pietre mari în vârf, cunoscute sub numele de Piramidele Pământului de la Platten, sunt situate într-o zonă din Tirolul de Sud din nordul Italiei. Formate acum câteva secole, în urma mai multor furtuni și alunecări de teren, aceste formațiuni arată ca un peisaj din spațiul cosmic și se schimbă în continuu de-a lungul anilor, mai precis, de-a lungul anotimpurilor. Acest fenomen natural este rezultatul unei alternări continue între perioadele de ploi torențiale și secetă, care au cauzat erodarea terenului și formarea acestor vârfuri. Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, temperaturile alternează între extreme și furtunile afectează zona, piramidele dispar, iar înlocul lor apar altele, spune Grassi.

Locul fotografiei: Brunico, Tirolul de Sud, Italia
Link către fotografie

Locul 1, secțiunea Orașe. O altă zi ploioasă în Nagasaki, Kyushu. Foto: Hiro Kurashina. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Aceasta este o vedere dintr-un tramvai spre o stradă principală din Nagasaki, într-o zi ploioasă. Tramvaiul este vechi, dar dotat cu echipament modern de taxare a biletelor. Conductorul nu mai este la bord – doar șoferul singuratic. Străzile liniștite, văzute prin parbrizul tramvaiului, mi-au atras atenția. Este un contrast destul de mare cu centrele urbane mari din Japonia, cum ar fi Tokyo și Osaka. Călătoria cu un tramvai de epocă pe strada principală relativ liniștită a fost o experiență memorabilă în timpul vizitei noastre de o săptămână în orașul istoric Nagasaki, spune Kurashina.

Locul fotografiei: Nagasaki, Japonia
Link către fotografie

Secțiunea Orașe, locul 2. Geometria Soarelui. Foto: Enrico Pescantini. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Teotihuacan înseamnă „locul în care au fost creați zeii” și acesta este sentimentul exact pe care îl au vizitatorii atunci când merg pe Avenue of the Dead, din acest sit arheologic mexican. Această piramidă a fost dedicată zeului Soarelui și mi-am dat seama că soarele a cucerit doar jumătate din imagine, iar cealaltă jumătate este în umbră.

Întotdeauna am iubit arheologia și civilizațiile antice, așa că de abia am așteptat să vizitez Mexicul și să explorez rămășițele civilizației pre-columbiene. Mi-am planificat vizita la Teotihuacan la răsăritul soarelui, pentru a obține o combinație de lumină solară aurie, un joc de umbre și puțini oameni în jur. Am înălțat drona pentru a vedea dacă imaginea pe care o aveam în minte era într-adevăr acolo: din fericire pentru mine, acest cadru doar aștepta camera mea, spune Pescantini.

Locul fotografiei: Teotihuacan, Mexic
Link către fotografie

Secțiunea Orașe, locul 3. Reflexie. Foto: Gaanesh Prasad. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Într-o dimineață devreme, am vrut să fotografiez ceața, care este epică în Dubai în fiecare an din decembrie până în ianuarie – și visul tuturor fotografilor din această parte a lumii. Din păcate, nu am avut acces la acoperiș, așa că m-am oprit la fereastra de la un etaj inferior. Am fost copleșit și încântat să văd cât de frumos arată orașul, iar încântarea mea a fost și mai mare imediat ce am văzut mea reflexia drumului și a clădirii în care mă aflam. Imediat am deschis fereastra la maxim și am apăsat apăsat o dată pe declanșator, spune Prasad.

Locul fotografiei: Dubai, UAE
Link către fotografie

Secțiunea Orașe, mențiune de onoare. Singur în mulțime. Foto: Gary Cummings. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

În aceată fotografie, am încercat să aduc în perspectiva privitorului condițiile de viață intense pentru care Hong Kong-ul este celebru. Având atât de mulți oameni care trăiesc în spații mci, este ciudat să vezi aceste facilități goale. Ca un călător singur, sunt deseori singur în mulțime și această fotografie rezonează cu mine. Abia am descoperit suprafața acestui mediu urban incredibil, dar această imagine rezumă experiența mea aici, spune Cummings.

Locul fotografiei: Hong Kong, China
Link către fotografie

Secțiunea Oameni, locul 1. Cultura ceaiului. Foto: Alessandra Meniconzi. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Sunt fascinată de mult timp de vechea metodă mongolă de vânătoare cu vulturi. La începutul anului 2018, am urmat o familie de vânători cu vulturi în timpul migrației de la tabăra de iarnă, la cea de primăvară. Mongolia este puțin populată, dar locuitorii ei au o cultură primitoare. Ceaiul este pentru cultura kazahă unul din atributele ospitalității. Ceaiul nu este doar o băutură, ci un mix de tradiție, cultură, relaxare, ceremonie și plăcere. Damel, aici îmbrăcată în haine de blană, bea o ceașcă de ceai pentru a se încălzi, spune Meniconzi.

Locul fotografiei: Munții Altai, Mongolia de Vest.
Link către fotografie

Secțiunea Oameni, locul 2. Leïda și Laëlle – te voi ridica eu. Foto: Tati Itat. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Din 2016, m-am implicat în viața imigranților și a refugiaților haitieni care locuiesc în orașul meu, Estrela. M-am împrietenit cu unele familii, mai ales cu gemenele, Leïda și Laëlle. Ele spun că în Brazilia este ca și cum ar trăi în paradis – foarte diferit de realitatea țării lor de origine. Visează să ajungă fotomodele și profesoare, pentru a câștiga bani să-și aducă rudele din Haiti în Brazilia. În această zi, se jucau în fața casei lor, improvizau exerciții pentru a-și dezvolta imaginația și creativitatea, ca și cum ar fi fost actrițe. Laëlle s-a întins spre fața Leïdei și i-a ridicat capul în sus, arătându-i unde ar trebui să se uite. În acel scurt moment, am făcut fotografia, spune fotograful.

Locul fotografiei: Estrela, Rio Grande do Sol State, Brazilia
Link către fotografie

Secțiunea Oameni, locul 3. Călătorie cu provocări. Foto: MD Tanveer Hassan Rohan. Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic.

Această fotografie a fost făcută în stația de tren din aeroportul din Dhaka, în timpul vacanței de Eid. Oamenii se întorceau la casele lor din sat pentru a petrecere Eid-ul cu familiile lor, iar aglomerația de ultim moment era foarte mare. Un bărbat mi-a atras atenția: se agăța de un mâner al trenului cu toată familia sa, încercând să intre. În acel moment a început ploaia, iar trenul s-a pus în mișcare. Familia avea bilete pentru a urca în tren, dar nu putea ajunge la locurile ei. Sunt mulți oameni ca el, care vin la Dhaka pentru muncă, părăsindu-și familiile și satele natale, așa că atunci când au vacanță nu vor să piardă ocazia de a petrece timp cu cei dragi, cu orice preț, spune Rohan.

Locul fotografiei: Dhaka, Bangladesh
Link către fotografie

Competiția Fotograful de călătorie al anului la National Geographic celebrează fotografii uimitoare realizate de fotografi de toate nivelurile din întreaga lume. National Geographic se află în centrul unei comunități pline de oameni îndrăzneți și curioși, inclusiv fotografi talentați care au trimis cele mai bune fotografii pentru competiția din 2018.

Juriul 

Juriul din acest an a fost compus din Whitney Johnson, vicepreședinte al experiențelor vizuale la National Geographic și doi fotografi colaboratori la National Geographic – Andy Mann și Camille Seaman.

Am fost uimită de calitatea imaginilor și de sensibilitatea față de subiect în toate cele trei categorii pentru această competiție. Privirea sutelor de imagini și alegerea câștigătorilor au fost o sarcini destul de solicitante. Imaginile care s-au remarcat nu s-au bazat doar pe execuția tehnică, ci și pe o sensibilitate a momentului și a originalității, spune Seaman.

Toate fotografiile câștigătoare pot fi văzute aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*