Noi stele pentru București

În aprilie 2018, Epoque a devenit primul hotel din România afiliat la Relais & Chateaux, cea mai prestigioasă asociație de 20 ospitalitate din lume. Foto: Epoque

4 hoteluri care reinventează ospitalitatea în Capitală.

Unele adrese devin atracții în sine. Sunt locuri unde așezarea, mobilierul, finisajele, serviciile, mâncarea, istoria se combină fericit pentru a întrupa spiritul unei stări de bine. Spontaneitatea acestui gen de capodoperă a ospitalității e super-programată și atent calculată: în spatele zâmbetului de mulțumire care te cuprinde seara când pui capul pe pernă toropit de senzaţia că ai ajuns într-un loc unde totul e uşor şi firesc, este profesionismul de mecanism de ceas elvețian al unei întregi echipe. Am ales pe sprânceană patru hoteluri pe care pariem că vor deveni emblematice în București.

Epoque

Dimineață m-a trezit cucurigul triumfător al unui cocoș. Al unui cocoș adevărat, chiar în inima Bucureștiului! Ascuns și retras cumva în el însuși în Intrarea Aurora nr. 17, Epoque Hotel e o oază de seninătate ce mizează pe o arhitectură care îmbină nostalgia epocii Micului Paris cu design contemporan și accente românești.

E un loc cu personalitate care crede în „L’Art de vivre”, iubește tradiția, curtoazia și bucătăria rafinate. „Misiunea noastră e de a dărui oaspeților o experiență a locului și timpului care să amintească de perioada cea mai frumoasă din istoria Bucureștiului, dar și o stare de bine atemporală“, spune Diana Popescu, owner & CEO. Hotelul de cinci stele a fost construit în 2005 în stil neoromânesc. Are ca puncte forte 45 de apartamente ample, un SPA dichisit și ultramodern, precum și restaurant cu specific franțuzesc, dar și o grădină de iarnă, un centru de conferințe și un club pentru petreceri private. În aprilie 2018, Epoque a devenit primul hotel din România afiliat la Relais & Chateaux, cea mai prestigioasă asociație de ospitalitate din lume.

Foto: Hotel Cișmigiu

Cișmigiu

Acest faimos hotel bucureștean vine tare din urmă, cu ambiții și perspective pe măsura istoriei sale zbucimate de peste un secol! A fost construit în 1912, naționalizat în anii ’70, transformat în cămin pentru studenții de la Teatru, după 1989, și închis în 1995. 

Abia în 2012 clădirea iconică a bulevardului Regina Elisabeta, a fost readusă la splendoarea de odinioară de compania spaniolă Hercesa. 60 de camere și apartamente au fost complet utilate și decorate elegant și șic în stil retro. „La noi, generozitatea e cuvântul de ordine. Generozitatea de spațiu (camerele au suprafețe cuprinse între 40 și 55 mp), generozitatea de timp (ne place să vorbim cu oaspeții noștri, să propunem, să recomandăm locuri și lucruri prin oraș) și generozitatea de atenție (pe care o oferim oricui ne trece pragul)”, spune directoarea Georgeta Grecu.

Tot aici se află berăria Gambrinus, un restaurant de tip „sky” (până în iulie încă într-un proces minuțios de renovare), cu terasă exterioară la ultimul etaj, un centru de conferințe cu 7 săli de reuniuni situate la etajul 1 și o parcare subterană. Clădirea este și gazda Institutului Cultural Spaniol Cervantes și a Librăriei Humanitas.

Foto: Hotel Rembrandt

Rembrandt

De ani buni observasem că mai toți prietenii din străinătate cu drum prin București trăgeau la acest hotel din Centrul vechi, kilometrul zero al distracţiei din Capitală, cu sute de baruri, cafenele şi restaurante. Am mers să cercetez eu însumi pomul lăudat, în strada Smârdan nr. 11, de vizavi de Banca Națională a României. E un loc cu adevărat relaxat, gândit de un occidental pentru străini.

În 2004, Jerry Van Schaik a preluat și renovat acest imobil părăsit (fusese construit în 1925 ca sediu de bancă), fiind unul dintre primii investitori de profil care au demonstrat că poţi clădi o afacere sănătoasă respectând istoria locului.

Împreună cu Café Klein, de la mezanin, e un loc într-adevăr cozy, cu ale sale podele veritabile de lemn, care scârțâie sub papuc ca în casa bunicilor, cu design inspirat, și breakfast de excepție. E apreciat atât pentru locaţie, cât şi pentru constanța în calitatea și personalizarea serviciilor oferite de-a lungul a 13 ani. „În viitor urmărim extinderea pe zona de apartamente sau apart-hotel, în același stil tip boutique, pentru family și long stay“, spune directorul de maketing Toni Tătar.

Foto: Hotel Christina

Christina

Pe o străduță liniștită (Ion Slătineanu, la nr. 13) între Căderea Bastiliei și Dorobanți, se află un boutique hotel ce mizează pe eco, biosecuritate, servicii personalizate, design și atmosferă primitoare. A fost conceput de la bun început ca o locație „verde”, dovadă cele 70.000 de leduri, panourile solare care asigură iluminatul, eforturile făcute pentru recliclare sau mobilierul din corian, un material compozit care are la bază o rășină acrilică. Designul ce combină o funcționalitate specific inginerească cu un stil luminos, plin de culoare, a transformat interiorul minimalist într-un caleidoscop cromatic. Biosecuritatea oaspeților e luată foarte în serios: ușile și draperiile sunt tratate ignifug, textilele sunt certificate actigard, antibacterian și antialergic, pardoselile din gresie și obiectele sanitare sunt sterilizate cu abur la 180ºC. Accentul pus pe curățenie, spații publice generoase, angajații prietenoși și decorul aparte îl anunță ca un challenger serios la poziția de hotel emblematic în Bucureșți. Încercați-le restaurantul, care de trei ani nu mai are prețuri fixe în meniu. E singurul din România unde mănânci și plătești cât ți-a plăcut. „Restaurantul nu face profit. De regulă oaspeții noștri plătesc ceva mai puțin decât în Centrul vechi. Ce contează însă pentru noi e relația cu oaspeții, vrem să le fim a doua casă“, spune Paul Grebesitz, de la recepție.

Text: Cătălin Gruia
Foto: sursele citate
Articol publicat în revista National Geographic Traveler

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*