Ponturi de la localnici: Limnos

Pitită sub arcada largă a unei stânci, Panagia Kakaviotissa din Insula Limnos este una dintre rarele capele fără acoperiș din lume. Foto: Bogdan Croitoru

Atracții, mâncare, plaje, suvenire în insula grecească Limons din Egeea de Nord

Text: Cătălin Gruia, Foto: Bogdan Croitoru

Dintre cele peste 2.000 de insule ale Greciei, de ce tocmai aici?

„Am umblat prin toată lumea, literalmente în toată lumea, ca inspector naval. Nicăieri n-am găsit un loc de trăit mai frumos ca aici“, spune Teo Sariklis care acum opt ani a ales să se întoarcă în satul natal pentru a fi a treia generație de brutari din Kontias. „Noi suntem agricultori, pescari, păstori, nu oameni de turism. Limnos e unul dintre puținele locuri unde mai poți găsi viață grecească adevărată“, spune el.
„Și orașele noastre sunt ca niște sate mici. Suntem cu toții o mare familie. Și asta e cu bune și cu rele“, crede soția lui, Stela Sariklis, venită din Hania, Creta.

„Nimic nu se compară cu calitatea vieții liniștite de aici. La oraș nu mergi, ci gonești, nu ești om, ci o mașină turată într-a 5-a. Limnos te obligă să încetinești, să îți faci prieteni și să te bucuri de ce ai în jur“, spune Manoli Mattheou, co-proprietar al Lemnos Hotel din Myrina, unul dintre cele mai vechi (1958) din capitala insulei.

„Nu avem încă poluare turistică“, afirmă Kostas Kremmidas din satul Neopedino. „Datorită poziției strategice, insula a fost mai degrabă bază militară, nu turistică“, crede și IT-istul Apostolos Kotsaftis, patronul hotelului boutique Ethaleia, care lucrează la o hartă interactivă cu frumusețile Limnosului (http://ethaleia.gr/location/).

Turismul a început aici abia prin anii ’70. Din punctul de vedere al cazării, a opta insulă ca mărime a Greciei are numai vreo 3.000 de paturi. Doar două hoteluri de 5 stele și două de 4, spune și Dimitris Manzaris, vicepreședintele Asociației Hotelierilor din insulă.

Nomikos Konstantakis, care a trăit mult timp în Australia înainte de reveni în Limnos, are o fetiță de 11 ani care crește nu numai cu părinții și cu bunicii, ci și cu animalele din curte. El repetă o zicală locală care spune că aici plângi de două ori: când vii (totul ți se pare plat, sterp și tern) și când pleci (căci e un loc fantastic de bogat, care are atâtea de oferit).

Atracții

Dimitris Manzaris recomandă o plimbare prin fotogenicul Myrina, cu al său castel. „Închiriază o mașină și mergi la neverosimilele Pachies Mammoudies (dune de nisip) din nordul insulei, în apropiere de satul Katalakkos“, spune Nomikos Konstantakis Konstantakis. Sunt vreo 70 ha de Sahara teleportate acolo. După care poți să te răcorești cu o baie pe plaja Gomati, aflată în apropiere. O altă minune geologică o reprezintă stâncile rotunjite de la Faraklo, un muzeu în aer liber cu roci vulcanice sculptate de natură.

Kostas Kremmidas îți vinde pontul său: în satul Dafni e un loc de unde poți să vezi toată insula. „Limnos e plată ca o farfurie. Sub influența asta, noi, localnicii, muncim mult, dar suntem calmi, liniștiți tot timpul.“ Locul său preferat e în satul Plaka: „Un prieten are acolo ultima casă, chiar înainte de far. Îmi place să stau acolo în timpul vreunei furturni, la marginea mării, la adăpost și totuși atât de aproape de natura dezlănțuită“.

Brutarul Teo Sariklis crede că cel mai frumos loc de pe insulă e chiar satul lui. Kotias e un un stup de piatră, foarte viu, mai ales din punctul de vedere al evenimentelor culturale. Are vreo 600 de locuitori, e foarte bine păstrat și arată fix ca acum 600 de ani. Multe dintre casele de piatră din secolul al XIV-lea au fost renovate.

Pentru Dragan Maric, ospătar la Taverna Kastro din capitala Myrina, neapărat trebuie să mergi la Panayia Kakaviotisa, Fecioara Maria de pe muntele Kakaviotisa, o bisericuță în aer liber, într-un peisaj extraterestru, unde ajungi după un traseu de 30 de minute. Poteca începe în apropiere de satul Thanos. Sub arcada largă a unei stânci, una dintre rarele capele fără acoperiș din lume începe să devină iconică pentru Limnos.

Activista de mediu Anta Mavrommati te invită la o drumeție de 6 km pe coasta Keros, la Laguna sărată Aliki, să vezi flamingii roz. Sau ia drumul vinului prin Limnos, cu Eleftheria Konstantara. www.lemnoswinetrails.gr

Apostolos Kotsaftikis recomandă trei situri grele: Poliochne, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa (locuit din 5000 până în 1600 î. H.); sanctuarul din Kaviri de lângă satul Panaiya, unde în Antichitate aveau loc inițierile în misterele kaviriene legate de fertilitate și regenerarea naturii ale zeului Hefaistos și ale fraților Dioscuri; și situl arheologoic Hephaistea, lângă Kontopouli, în nordul insulei.
Nomikos Konstantakis sugerează o partidă de pescuit. Unde? Aproape în oricare dintre miile de zone stâncoase ale Limnosului. „Avem o insulă foarte bogată în pește. Eu merg la pescuit câte 4-5 zile, cu prietenii. Cu sulița, sub apă, sau la undița. Ne întoarcem la neveste cu bărbile mari.“

Cazare

Pentru Dimitris Manzaris, vârfurile sunt Porto Miryna și Limnos Village Hotel (cele două hoteluri de 5 stele ale insulei), ocupate preponderent de britanici. Urmează cele două hoteluri de 4 stele: Afrodite și Varos Village.

Pentru cei mai puțin pretențioși: există multe ferme de agroturism din zona care oferă cazare.
Mie mi-a rămas la suflet Limnos Windmilds, morile de vânt de la intrarea în satul Kontias, un mic resort făcut cu mult bun-gust. Și unde ai coșul cu bunătăți aburdinde aduse de la brutărie în fiecare dimineață. Plus biciclete, saună & jacuzzi free.

Hotelul Ethaleia din Moudros e încă un loc pentru care pot băga mâna în foc: visul în piatră, dichist, iubit și șlefuit spre perfecțiune de tânărul patron Apostolos Kotsaftikis. Un loc aparte!
Sunset apartaments, 14 camere, peste drum de plaja Agios Ioannis, este un alt resort preferat de români.

Mâncare

Nu pleca din Limnos fără să încerci tocană de iepure sălbatic, miel la cuptor, pește local, cocoș cu flomaria (paste locale). Mergi la sigur în taverna Mantella din satul Sardes, laudată aproape unanim drept una dintre cele mai bune de pe insulă. Proprietarul, Paleologos Triantafillou, se străduiește să-și mențină blazonul într-un dezechilibru atrăgător: cu calitatea în sus și prețul jos. Are 18 angajați în bucătărie în timpul sezonului, peste care tronează mama sa, în vârstă de 82 de ani.

Afacerea a început-o în urmă cu 25 de ani fratele lui, după ce, proaspăt întors din Africa cu ceva bănuți în buzunar, a vrut să facă un local cu mâncare de la ei din sat. Au avut mega-succes.
Aici cere mâncarea preferată a patronului: iepure sălbatic la ceaun. Dacă ești simpatic, într-o după-amiază, Paleologos te poate lua și la o vânătoare de iepuri.

„Eu trimit oamenii la Taverna Sinialo, și nu pentru priveliște, ci pentru mâncare.
Ia-ți cu tine prietenii, umple masa de mezedes, nu te zgârci la uzo și vin, comandă vin roșu kalabaki (sau limnio) care merge bine cu miel, flomari și brânză maturată de oaie kalathachi, și simte-te bine“, spune Manoli Mattheou.

Teo Sariklis recomandă taverna Galini din satul Kondias.

Elevei Maria Dinau, 13 ani, îi place restaurantul Romeo din Ramaiikos Yialos din Myrina, unde sâmbătă seara e muzică tradițională live.

Marina Konstantakis votează cu Cave Taverna de la Agios Ioannis: locație excepțională, mâncare bună.

Apostolos Kotsaftis merge des la Taverna Ennia Po’chs din piața centrală a satului Lychna: „Super-atmosferă, fețe prietenoase, bucate și rețete locale, dar cu un strop de imaginație. Meniul se schimbă ocazional, nu te poți plictisi“.

Plaje

Lumea vine aici în special pentru plajă. Cu 260 km de plaje cu nisip, ape îmbietoare, Limnos e insula relaxării (pentru majoritatea vizitatorilor), dar și a sporturilor extreme: surf, windsurf, kite surf, pentru dependenții de adrenalină.

„În timpul sezonului petrec și 14 ore pe zi la hotel, dar tot îmi rup o oră să merg la plaja Plati. Chiar dacă trebuie să dorm cu o oră mai puțin. Așa îmi încarc bateriile“, mărturisește Manoli Mattheou.

Plajele favorite ale lui Apostolos Kotsaftis sunt cosmopolitele Fanaraki sau Havouli. Dar și Red Rock (mai relaxată, cu cocktailuri fantastice). Și Keros pentru windsurfing-kitesurfing.

Dimitris Manzaris spune că plaja Thanos e sufletul petrecerii.

Soția lui, Stela, iubește Keros pentru feelingul de plajă exotică și culoarea de smarald a apei. Dar și pentru că e Mecca surferilor din zonă. Kotsinas e altă alegere clasică pentru călăreții de valuri. Sau Kokkinovrachos, lângă Poliochi – pentru windsurf și kitesurf. Gomati e supremă în octombrie, când vânturile sunt reci și învolburate.

Suvenire

Nomikos Konstantakis recomandă să duci acasă sykopagides – smochine uscate la soare. Și brânză melichoro!

Dragan Maric e îndrăgostit de pâinea din grâu mavragani, o varietate locală, recultivată cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea Aegean.
Apostolos Kotsaftis crede că tipice locului sunt flomaria, pastele locale din lapte, făină, ouă și trahanas.

Georgiana Papafili recomandă vinul premiat Lagopati de la Domeniile Hadgigeorgiou. „Merge cel mai bine cu pește sau fructe de mare. Miticul rege Thoas, fiul lui Dionisos și al Adrianei, i-ar fi învățat pe cei din Limnos arta cultivării viței-de-vie. Vinul lor e pomenit și de Homer. Cele 650 ha care mai există pe Limnos sunt concentrate în cea mai mare parte în satul Agios Dimitrios.“

Stâncile rotunjite de la Faraklo, un muzeu în aer liber cu roci vulcanice sculptate de natură, sunt o altă minune geologică a acestei insule. Foto: Bogdan Croitoru

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*