Ponturi de la localnici: Lesvos

Ziua se stinge peste Plomari, în insula Lesvos, pescarii și-au descurcat plasele pentru dimineața următoare, iar tavernele își așteaptă mușterii însetați. Foto: Bogdan Croitoru

Atracții, mâncare, plaje, suvenire în insula grecească Lesvos

Text: Cătălin Gruia, Foto: Bogdan Croitoru

„Dacă vrei și mare și munte, și mâncare și istorie, și oraș și sat, și viață sălbatică și artă – ai ajuns în locul potrivit“, spune Christiana Kalogirou, guvernatoarea grupului de 10 insule nord-egeene cu capitala la Mytilini. Lesvos e ca o arcă a lui Noe a insulelor grecești, cu de toate la bord!

„Verde, însorită (cu o lumină pe care nu o mai găsești niciunde), cu o vară uriașă, din aprilie până în octombrie, neatinsă de turismul de masă, unde viața e încă ieftină (poți mânca regește la tavernă cu 10-12 euro)“, e de părere australianca Liana Giualousis, venită aici în urmă cu 20 de ani, fiica coproprietarului Pyrgos Hotel din Mytileni.

„N-aș fi crezut dacă mi-ar fi spus cineva că o să ajungă să îmi placă atât de mult printre eolieni… Localnici din Lesvos sunt urmași ai eolienilor, veniți în insulă prin anul 1000 î.H. dinspre părțile Thesaliei. Sunt naivi, simpli, dintr-o bucată, neciopliți uneori. Spre deosebire de cei din Chios, care sunt ionieni: deștepți, oraganizați, politicoși, dar șmecheri până la Dumnezeu. Cum ai întors capul, te-au și tuns!“, spune istoricul Panagiotis Polis care se consideră dorian. Cel puțin la mânie.

Ca fața din poveste, cu un ochi râzător și unul care plânge, în urma unui eveniment vulcanic de acum 20 de milioane de ani, a treia cea mai mare dintre insulele grecești are fractură morfologică aproape în linie dreaptă între Molyvos și Kalloni: partea estică e de un verde luxuriant, cu întinderi nesfârșite de livezi de măslini și păduri de pin, în timp vestul e selenar, sterp, stâncos și aprig.

Atracții
Fotografa Tzeli Hadjidimitriou, autoarea ghidului A girl’s guide to Lesbos, recomandă Eressos, locul de naștere al poetei antice Sappho și Mecca lesbienelor din toată lumea.

Titos Chatzelis e un localnic pasionat de călătorii pe bicicletă, care știe toate potecile și cărările de pe insulă. El recomandă o plimbare pe jos sau cu bicicleta pe unul dintre traseele prin pădurile de castani din jurul Agiasos, sat vechi durat în piatră, de pe la anul 1000, pe care îl consideră cel mai frumos de pe insulă.

Pentru arheologul Constandinos Sarandidis musai de văzut e Castelul din Mytilini, unul dintre cele mai mari din Mediterană, ridicat de împăratul Iustinian la începutul secolului al VI-lea, pe o străveche acropolă, apoi renovat și întreținut de familia Gattilusi și mai târziu de otomani.

Pictorul Kostas Maniatopoulos crede că Teriade Museum-Library din Vareia (la 15 minute de condus din Mytilini) îți va rezerva o surpriză de proporții. Și are dreptate. E unul dintre cele mai uimitoare muzee de artă modernă pe care le-am văzut vreodată, cu opere mai puțin cunoscute ale celor mai mari pictori ai secolului al XX-lea.

„Ai parte de relaxare garantată la izvoarele termale din Therma, deasupra Golfului Gera. După fiecare baie, renaști!“, spune Aggeliki Polytaki. „Îți scoate grijile prin fiecare por.“

Pentru conservaționistul Lefteris Kakalis, venit în Lesvos din nordul Greciei, pentru că aici e un paradis al păsărilor, locul cel mai spectaculos (în special în perioada 15 aprilie -15 mai) sunt sărăriile din zona Golfului Kalloni (în jur de 240 de specii de păsări opresc aici pentru realimentare și refacere în timpul migrației).

Pigi Chronupoulu îți recomandă să vezi rămășițele pădurii pietrificate în urma evenimentelor vulcanice de acum 20 de milioane de ani. Cele mai mari concentrații de trunchiuri pietrificare pot fi văzute fie în Parcul Pădurii Pietrificate, în Parcul Sigri, Parcul Plaka, fie pe mica Insulă Nisiopi. Și ca să înțelegi mai multe despre ce urmează să vezi, neapărat fă o vizită înainte la Muzeul de istorie naturală din Sigri.

Pentru Christiana Kalogirou, bijuteria insulei e cocheta și fotogenica Skala of Sykamnia.

„Nimic nu se compară cu o zi la sailing“, spune Liana Giualousis. Pachetul include sailing, snorkeling, plajă, pescuit, mâncare bună făcută la bord, relaxare și ce îți mai dorești! Sună și discută cu căpitanul Giorgos Malakos (Alternative Sailing, +306974792050, http://www.alternativesailing.gr/ ) despre ce îți dorești: sailing, snorkeling, plajă, pescuit, mâncare bună gătită la bord, relaxare! 70-85 euro de persoană, în funcție de sezon și doleanțe.

Ioulia Agiamarnioti te îndeamnă să vizitezi Molyvos, locul cel mai turistic al insulei, construit în jurul castelului bizantin, unde ai impresia că te plimbi prin Kings Landing din Urzeala tronurilor.
Pentru Vassiliki Rodopoulou, mănăstirea Limonos este un Munte Athos în miniatură.

Mâncare
„Tradiția e păstrată în satele din interior“, spune istoricul Panagiotis Polis. „Orice tavernă dintr-un sat din interior ai alege, găsești aceeași mâncare grecească adevărată, simplă, pentru localnici. Partea costieră e mai turistică. Dacă e însă să recomand ceva la mare, mergi la sigur cu Hermes, în portul vechi din Mytilini.“

Cel mai pe gustul guvernatoarei Christianei Kalogirou e restaurantul Antonis din satul Kagiani. Nu doar pentru priveliștea asupra capitalei și întregii zone, cât mai ales pentru mâncare și atmosferă. Proprietarul Antonis Kostaras a preluat afacerea de la părinți și a dus-o la perfecțiune.

Pentru Titos Chatzelis, cele mai bune chiftele de pe insulă le găsești la cafeneaua Papeli din Agiassos („exact în răspântia Stavri“). Pe pereți au o panoplie cu tot felul de fierătanii vechi interesante, de la arme și capcane la chei și instrumente agricole. Și dacă tot ești aici, comandă un kainar, o fiertură de mirodenii.

„Când ești în dubiu și nu știi ce să ceri, uită-te în jur și fă ca localnicii“, te sfătuiește Tzeli Hadjidimitriou. Preferata lui Tzeli este cantina lui Kostas și Maria din Chrousos. Dar ca să știi ce e cel mai bun, oriunde ai merge, cere: guizlemedes (plăcintă de brânză cu mentă), flori de dovleac umplute cu brânză sau orez, sougania (un fel de sarmale cu ceapă), saganaki cu creveți, calamari umpluți. Apoi: kiskeki (o mâncare de zile mari, cu vită și grâu fierte ore îndelungi, care ți se topește în gură). Sau: koutavaki (un rechin mic și gustos), trigona, ton, și neapărat aclamatele sardine Kalloni. În pădurile pe pin de pe Lesvos cresc o grămadă de ciuperci.

Cazare
„Cel mai bun loc de cazare de pe insulă îl reprezintă cele șase case tradiționale de piatră ascunse într-un crâng de măslini de la Elonias Nikou, cu vedere asupra Golfului Gera“, crede Tzeli Hadjidimitriou.

Aggeliki Polytaki recomandă cele 5 stele ale Elysion Hotel în Mytilini (http://www.elysion.gr/). Și imediat după vine Pyrgos of Mytilini Hotel.

Preferatul guvernatoarei este Theofilos Paradise Boutique Hotel.

„De regulă, păsărarii merg pe proximitate și preferă hotelurile Skala Kallonis, Malemi, Imerti sau Pelas. Pentru iubitorii de natură ce caută oaze de calm și izolare există alternative precum ecoferma Toumba, Galini Hotel sau Psammos apartments“, spune conservaționistul Lefteris Kakalis.

Ioulia Agiamarnioti e îndrăgostită de Hotel Aphrodite din Molynos: cele mai bune servicii, hotel de familie, 53 de camere, plus o mică pădure proprie de 220 de palmieri.

Camere de închiriat la pensiuni agroturistice făcute cu fonduri europene se găsesc în mai toate localitățile de pe insulă.

Plaje
„Cele mai bune plaje sunt Melinda, Vatera, Aios Isidoros în Plomari, Eressos, Anaxos, Petra, Eftalou, Molyvos, Sigri, Gavathas. Apele sunt, în general, mai reci decât cele obișnuite în Mediterana.

Plajele mai puțin turistice nu au niciun fel de dotări, trebuie să-ți aduci singur umbrelă, apă, mâncare… Nudismul și campatul sunt oficial interzise peste tot, dar în ultimile decenii s-au stabilit tacit oaze de nudism la Eressos și campat la Molyvos, însă doar pe plajele mai izolate“, spune fotografa Tzeli Hadjidimitriou.

Suvenire
„Cumpără uzo din Plomari, capitala mondială a băuturii naționale grecești. De preferat de la World of Ouzo Museum of Plomari Ouzo Distillery Isidoros Arvanitis“, te sfătuiște Menia Mouteour. Uzo cu anason e probabil mirosul cel mai caracteristic al insulei. Anasonul crește din belșug aici, la fel ca o grămadă de alte plante aromatice folosite la uzo.

Christiana Kalogirou crede că cel mai reprezentativ pentru Lesvosa e un payiavli, fluier de ceramică din satul Aiasos, în forma unui ulcior în care pui apă și când sufli ies triluri de păsări.

„Neapărat ulei de măsline! Avem mult și foarte bun, pe insula cresc 11 milioane de măslini“, spune Ioulia Agiamarnioti.
„Ori de câte ori mă întorc în Australia, prietenii îmi cer să le aduc oregano. În Lesvos au e cel mai bun oregano din lume“, spune Liana Giualousis.

„Du acasă produse tradiționale, de la dulciuri la textile, de la băuturi la brânzeturi, făcute de una dintre cele 17 cooperative ale femeilor de pe Lesvos“, te îndeamnă Tzeli Hadjidimitriou.

„Și săpun din Plomari!“, adaugă traducătoarea Vaya Perri.

Apusurile privite dinspre plaja Skala Eressos sunt printre cele mai frumoase din Marea Egee. Foto: Bogdan Croitoru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*