Malta

Turiștii se bucură de soare și de apa albastră în piscina Sfântului Petru. Foto: 123rf

La final de sezon, adică în ultimele zile ale lui octombrie, Malta ne-a întâmpinat cu vreme bună pentru plajă, clădiri în culoarea mierii și povești cu cavaleri.

Micul arhipelag din mjlocul Mării Mediteraneene este ca o sticluță de parfum foarte concentrat care așteaptă să fie descoperit. Are foarte multe straturi de istorie, cele mai multe dintre ele, vizibile și azi. Toate imperiile care au zăbovit o vreme prin Malta au lasat urme mai adânci sau mai puțin adânci, în istorie și în peisajul acestor insule. Pe aici au trecut romanii, arabii, normanzii, spanioli, cavalerii Sfântului Ioan, francezii și englezii. De la arabi le-au rămas limba (aproximativ 75% din cuvinte sunt de origine arabă) și numele unor locuri, dar nimic fizic (sunt unele case foarte vechi și, după felul în care au fost construite e posibil să dateze din acea perioadă). Documentele spun că au existat și moschei, dar se pare că au fost complet îngropate, mai ales după venirea cavalerilor care au curățat tot și i-au creștinat pe localnici. Unii localnici începuseră să fie atât de jenați că au origini arabe, că și-au schimbat și numele. De la cavaleri le-au rămas religia, fortificațiile și bisericile. Francezii lui Napoleon au stat pe aici doar vreo doi ani și le-au lăsat doar câteva nume de străzi. “Dacă auzi influențe din limba franceză, să știi că nu sunt de la francezi, ci de la cavaleri, pentru că jumătate dintre ei erau francezi”, îmi spune ghidul nostru. Sistemul de administrare, spitalele, școlile sunt bazate pe modelul englez, iar limba engleză, este una din cele două limbi oficiale (alături de malteză). Perioada de dominație engleză, care s-a încheiat în 1964 a fost și cea în care arhipelagul s-a dezvoltat cel mai mult.

“Maltezii erau mulțumiți ca au venit francezii, pentru că au alungat de aici cavalerii și inchiziția, pe de altă parte, francezii i-au jefuit – armata lui Napoleon a topit tot aurul localnicilor și l-a trimis la Paris, iar opere de artă importante au fost vândute la licitații. Așa au ajuns maltezii să ceară ajutorul ajutorul englezilor”, ne mai spune ghidul nostru.

Spre Mdina

În drumul nostru spre Mdina, orașul fortificat din nordul insulei principale și vechea capitală din perioada medievală, ne oprim la Domul Mosta. Malta are multe biserici și ți-ai putea ocupa o vacanță întreagă doar vizitându-le și aflându-le poveștile. Domul Mosta, una dintre cele mai mari construcții pe care le poți zări aproape din orice colț al insulei, a fost construit după planurile arhitectului Giorgio Grognet de Vassé, inspirat de Panteonul din Roma. Arhitectul a riscat atunci, căci la momentul respectiv (1833) pe insulă nu exista o biserică care să nu aibă o formă de cruce. Construcția a durat aproape 30 de ani pentru că cei care lucrau la ea erau voluntari, localnici de pe insulă care veneau în timpul liber la șantier. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial o bombă a intrat prin cupolă și a lovit capul lui Isus pictat pe o icoană, s-a rostogolit pe jos, dar nu a explodat și deci nimeni nu a fost rănit. În prezent, în biserică se află o copie a bombei.

Pe străzile din Mdina, foto: 123rf

Când povestește despre Mdina, ghidul nostru învăluie totul în mister și metafore. Aici, în acest așa-numitul oraș tăcut ai nevoie de un permis special pentru a intra cu mașina, călugărițele ies din mănăstire doar o dată la cinci ani când se duc la secția de poliție pentru a vota, iar cei aproximativ 300 de locuitori sunt de viță nobilă. Există o singură afacere aici care nu are legătură cu turismul, este atelierul unui meșteșugar. Domnul Farrugia este a patra generație de meșteri aurari, care înfrumusețează icoanele sau statuile sfinților.

“Mdina s-a numit orașul tăcut de dinainte ca mașinile să existe și faptul că accesul lor aici este limitat are prea puțin de-a face cu această poreclă. De fapt, în 1530 capitala, la acea vreme, Mdina forfotea. Aici era centrul administrativ, aici erau avocații, meșteșugarii, biserica. Venirea cavalerilor i-a determinat pe toți aceștia să își mute afacerile în zona portului, iar orașul dintr-unul foarte gălăgios, devine unul foarte liniștit”, ne spune ghidul.

Numărul turiștilor care vizitează acest oraș fortificat trece cu ușurință peste 750.000 anual, iar asta îi cam enervează pe rezidenți. Atât de mult că la un moment dat s-a pus problema ca intrarea în Mdina să se facă contracost. Turiștii sunt gălăgioși, bat la uși și câteodată chiar intră în case neinvitați. De multe ori orașul este închis pentru filmări (scene din Game of Thrones s-au turnat aici) sau pentru concerte, iar când în port sosesc 3 – 4 vase de croazieră, străzile pur și simplu se umplu de oameni.

Valletta: o cabină telefonică roșie amintește de vremuri de mult apuse. Foto: 123rf
Valletta, Grădinile Barrakka, locul de promenadă al cavalerilor, mult timp accesul aici a fost rezervat doar lor. Foto: 123rf

Cea mai mică capitală din Uniunea Europeană

Valletta este una dintre cele mai tinere capitale ale Europei și, cea mai mică capitală a UE, având doar 0,8 km/p. Este înconjurată în întregime de ziduri de apărare și a fost construită de cavaleri pentru cavaleri. Are la fiecare colț câte un monument și este parte din Patrimoniul UNESCO. Probabil că cel mai spectaculos, dar și cel mai vizitat monument este co-catedrala Sf Ioan. Coada de la intrare duce până spre stradă, iar înăuntru aproape că nu poți să arunci un ac. Grupurile de turiști se mișcă compact de la o capelă la alta, iar noi trebuie să mergem pe urmele lor, pentru că altfel nu este loc. Co-catedrala (poartă acest nume din 1820 când episcopului de Malta i s-a permis să slujească aici) a fost construită între 1572 – 1577, iar din secolul al XVII-lea a fost redecorată în stil baroc, așa cum a rămas până în zilele noastre. Mulți cavaleri sau prieteni de-ai lor sunt îngropați aici, iar monumentele lor funerare sunt adevărate opere de artă barocă. Și nu doar monumente funerare, dar aici poți admira și lucrări de Caravaggio sau Rubens.

Și, pentru că atunci când spui cavaleri, nu poți să nu te gândești la armurile din metal, nu puteam să ratăm colecția impresionată de armuri și arme de la Grandmaster’s Palace. Lucrate în sec al XVI-lea, în ateliere din Italia, Spania sau Franța, aceste armuri îi protejau pe cavaleri în lupte, iar azi stau cuminți înșiruite în vitrine.

Vedere din Marsaxlokk, un sat pescăresc și foarte turistic, foto: 123rf

Ce urmează pentru Malta

Pentru că de-a lungul a câteva zile bune am descoperit pe rând file din istoria Maltei, în ultima zi aici am stat de vorbă cu Jimmy Attard, reprezentantul autorității pentru turism, care ne-a spus cum este acum țara și ce urmează.

“Malta s-a schimbat mult în ultimul deceniu. Suntem o serie de insule mici care au evoluat și cred că suntem de 15 ani în UE, timp în care economia noastră s-a dezvoltat mult, mai ales datorită turismului. Dar nu doar turismul. Avem acum servicii financiare, multe companii mari au venit în Malta, multe companii investesc în block chain, iar mai nou se investește în cannabisul medical – companii americane si canandiene sunt interesate de asta. Standardul de viață al maltezilor s-a îmbunătățit mult în ultima vreme, în prezent oamenii trăiesc mult mai bine decât acum 15 ani. Avem un program prin care oricine poate cumpăra legal un pașaport pentru 700.000 de euro, dar chiar și dacă ai bani nu este ușor să să cumperi acest pașaport. Cei care își doresc acest pașaport trec printr-un filtru. Acest lucru ajută economia foarte mult. Guvernul nostru a fost suficient de inteligent încât să investească acești bani în generațiile viitoare, cu o parte din bani se cumpără echipamente pentru spitale. Astfel, localnicii nu plătesc pentru accesul la sistemul public de sănătate, iar studiile superioare sunt și ele gratuite. La final de săptămână, sâmbata, duminica, dacă nu faci rezervare nu găsești loc la restaurante, iar acesta este un semn că oamenii o duc bine. Oricâți bani ar câștiga, maltezii nu concep să nu se simtă bine în weekend. În ultimii zece ani, Malta a trecut printr-o adevărată revoluție și sunt sigur că pentru țară și pentru populație urmează doar lucruri bune”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*