Visând la Thailanda

Thailanda
Căteva bărci cu coadă lungă acostate pe o plajă din Thailanda. Foto: 123rf

De vorbă cu domnul Yuthasak Supasorn, guvernatorul Thailand Authority of Tourism,  despre ce a învățat în această perioadă și cât de repede ne vom putea urca în avion cu destinația Thailanda.

De n-ar fi fost… știți voi ce… (nici nu vreau să-i mai pomenesc numele) zilele astea ar fi trebuit să fiu în Thailanda pentru documentarea unui articol despre meditația Vipassana. Dintre toate destinațiile pe unde am fost, Thailanda rămâne una dintre preferatele mele. Am vizitat-o de 10 ori și m-aș întoarce la ea de fiecare dată. Pur și simplu nu pot să mi-o imaginez fără turiști. Pentru că am avut ocazia să pot bate, online desigur, la ușa domnului Yuthasak Supasorn, guvernatorul Thailand Authority of Tourism, l-am rugat să îmi povestească puțin despre cum e pe la ei.

Domnul Yuthasak Supasorn, guvernatorul Thailand Authority of Tourism, foto: TAT

Cum arată Thailanda fără turiști…?

Într-adevăr, Thailanda pare cumva pustie zilele acestea, fără turiști. Ca multe alte destinații din întreaga lume, și noi trecem deocamdată printr-o perioadă de declin, dar sperăm că nu va dura foarte mult. După noapte vine o nouă zi, deci sperăm că soarele va reveni pe cerul senin, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Care sunt zonele cele mai afectate?

Întreaga țară a fost afectată, dar categoric impactul se resimte mai puternic în cazul celor mai căutate destinații turistice, ca Bangkok, Phuket, Pattaya, Chiang Mai.

Ce pierderi va înregistra Thailanda în 2020, ca număr de locuri de muncă, venituri etc?

Conform Ministerului Turismului și Sportului, estimăm că, dacă pandemia se va încheia până în iulie 2020, luând în calcul factori interni și externi, vor intra în Thailanda 27 de milioane de turiști străini – adică un număr cu 32% mai mic, generând venituri din turism de aproximativ 1,3 miliarde baht, ceea ce ar însemna o scădere de 23% față de anul trecut. Fenomenul va avea un impact asupra locurilor de muncă a 1,06 milioane de angajați. Per total, în industria turismului lucrează aproximativ 460.000 de persoane.

Ce ați învățat din această perioadă?

Am redescoperit liniștea, dar nu numai… Cred că toată lumea s-a convins cât de prețioase sunt călătoriile și industria turismului, și în același timp cât de fragile. De asemenea, am învățat să nu mai fim dependenți de o piață anume, ca sursă de vizitatori. Și am descoperit că prognozele excesiv de optimiste trebuie privite prudent, luate „cu un grăunte de sare”. Din păcate, situația la nivel global e încă foarte instabilă, nesigură. Ne pândesc noi crize care urmează să se producă – și trebuie să fim pregătiți pentru așa ceva.

Când credeți că vom putea să ne urcăm din nou în avion, cu destinația Thailanda?

De îndată ce autoritățile mondiale și locale din domeniul sănătății vor spune că este sigur. Credeți-mă, imediat după aceea se vor relua cursele aeriene, hotelurile se vor redeschide și viața va reveni pe străzile noastre. Sperăm și ne rugăm ca asta să se întâmple cât mai curând.

La ce ar trebui să ne așteptăm, în primul sezon de după pandemie? Cum vor fi prețurile pentru cazare, zboruri etc – mai ieftine sau mai scumpe?

Categoric, competiția va fi intensă între diverse destinații, la nivel mondial. Va exista însă și un sentiment de euforie, iar oamenii se vor pune în mișcare ca niște păsări scoase din colivie. Primele care vor avea de câștigat vor fi destinațiile considerate sigure din punct de vedere al eventualelor riscuri pentru sănătate, chiar dacă vor relaxa măsurile restrictive și își vor reface conectivitatea. Prețurile în sine vor fi determinate de pârghiile firești ale cererii și ofertei. Vă pot asigura că, în ceea ce privește capacitățile de cazare și standardele serviciilor oferite, noi ne vom poziționa mai bine ca oricând.

Când credeți că vor putea reveni la normal lucrurile?

Prognozăm – și sperăm – că se va produce o revenire treptată, până la sfârșitul lui 2020, dacă situația este controlată eficient. Asta se va întâmpla dacă vor colabora toate părțile implicate: sectorul public, cel privat, dar și oamenii, fiecare în parte, care trebuie să respecte recomandările Ministerului Sănătății. Ca urmare, turiștii își vor recăpăta încrederea. Și, dacă se va întâmpla asta, ne vom putea urma planurile de revenire până la finalul lui 2020.

Sperăm să vă vedem sosind cu primul avion spre Thailanda, de îndată ce lucrurile vor reveni la normal.

Citește și

Thailanda pentru începători

Hoinăreală în Thailanda: un paradis pe zi

Cele mai frumoase insule din lume

 

Text: Cătălin Gruia

Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*