De ce iubim Samothraki sau Sfânta Treime a insulei

Localnicii se laudă cu 999 de capele și bisericuțe care ar fi răspândite pe insulă. Panagia Kremniotissa, care străjuiește Marea Traciei de sute de ani, e cea mai faimoasă dintre ele. Foto: Costas Dumitrescu

Samothraki, o insulă unică în toată Egeea și nu pentru mare sau plaje.

1. Sanctuarul Marilor Zei

Orice elin din Antichitate va fi auzit de Samothraki sau Delfi, așa cum știm azi de Vatican sau Mecca. Pe insulă aveau loc rituri de inițiere într-unul dintre cele mai faimoase sanctuare din lumea greacă. Legenda spune că Filip al II-lea și Olimpia, părinții lui Alexandru cel Mare, s-ar fi cunoscut aici, în timp ce erau inițiați în mistere.

Cultul marilor zei continuă să fascineze în ciuda faptului că a rămas învăluit în mister. Nici azi nimeni nu știe originea precisă a zeilor kaviri, iar ipotezele și interpretările savanților variază.

Însă se subînțelege că trebuie să le faci măcar o vizită de curtoazie la Sanctuarul Marilor Zei în situl de la Paleopolis, la 6,5 km de portul Kamariotissa (program de la 8 la 16, zilnic, 3 euro). Aflat într-o frumusețe de vale împădurită a Muntelui Saos, locul are atmosferă, șarm, magie, aș îndrăzni să spun, într-un cadru natural care predispune la întâlnirea cu divinul. Pietrele, în special din epoca elenistică și romană, sunt în stare să vorbeacă unei urechi deschise.

Școala Americană de Arheologie de la New York sapă de aproape 100 de ani în acest sit pe care l-au pus în valoare cu multă discreție, pricepere și bun-gust. La intrare se află un mic muzeu unde îți poți face o idee despre cum arătau clădirile din sit.

Peisaje magnifice răsplătesc curajoșii ce urcă către salba de cascade Fonias, savurate de spiritele libere și fără prejudecăți. Foto: Costas Dumitrescu

2. Vathres

Samothraki e unică în toată Egeea, dar nu pentru plaje sau mare, ci pentru Vathres. Aceste piscine naturale de granit, cu ape de smarald, de la baza câte unei cascade mai mici sau mai mari, în cea mai frumoasă sălbăticie, locuri de poveste, care au dat poate naștere miturilor cu ninfe sau elfi.

Conduci vreo 5 km dinspre localitatea Therma pe șosea către est și ai ajuns la o parcare chiar la intrarea în defileul râului Fonias. Lași în urmă mașina, și poate și hainele (nudismul e la el acasă prin locurile acestea) și iei bacancii și ruscacul. Partea de la intrare a defileului, mai plată, e floare la ureche. După vreo 35 de minute de plimbare printr-o pădure cu platani ajungi la prima cascadă. În timpul sezonului, aici e lume multă, care lenevește la soare, la picnic, sau înoată în apa rece de izvor. Dacă nu îți place aglomerația, pornești mai departe, pe potecuță în sus. După vreo 20 de minute dai de următoarea cascadă, mai mică. Peisajul însă e la fel de fain. Poți să urci și să mai descoperi cascade încă preț de vreo oră. Cu cât urci, cu atât poteca e mai dificilă.

Cea mai frumoasă dintre cascade, cireașa de pe tort, unde nu ajunge oricine, e ultima, Klidosi, unde apa cade de la 35 m. Iubitorii de natură sălbatică vor savura această drumeție unică, dar neapărat echipați de hiking. Și vathres găsești nu doar pe Fonias, ci sunt peste 100, pe multe alte râuri din Samotharki: Gria Vathra, Tsivdogiannis, Kremastos, Gyali.

Carnea de capră, produsul de bază al bucătăriei din Samothraki, e preparată într-o multitudine de feluri la taverna Karydies. Foto: Costas Dumitrescu

3. Mâncarea

Tavernele O Vrathos din satul Profet Ilie (faimoasă pentru capra la proțap), Karydie din Ano Meria (specializată în capra la cuptor și fasolada tsigaristi), Akrogiali de pe plaja Lakkoma (expertul local în pește și fructe de mare), sunt stâlpii deja celebri pe care se sprijină faima bucatelor din Samothraki. Dar toată mâncarea din insulă de nota 10.

Simplă, proaspătă, cu ingrediente locale, așa cum găteau bunicile pe vremuri. Aici nu vei găsi restaurante de lux, ci taverne și cafenele de familie, unde domnește horiatiki (salata grecească țărănescă), unde proprietarul e și chelner, și de multe ori și bucătar. Poate nu vei găsi mereu meniu tipărit pe mese, dar vine patronul să îți povestească despre ce are bun în ziua respectivă.

Emblema culinară a insulei e katsikaki (carnea de capră sau ied, gătită în toate umpluturile și felurile imaginabile, de la proțap la cuptor, în pergament sau la tigaie). Și cu voia Domnului, pentru curățarea de gânduri rele, totul să fie bine stropit cu vin bun, de preferat din Limnosul vecin.

Ba dacă te mai nimerești la un balos tradițional (sărbătoare locală cu muzică și dansuri), chiar simți că l-ai apucat pe Dumnezeu de-un picior!

Kali orexi!

Citește și

Dă-te cu mașina timpului în Samothraki

Prinde gustul pentru Salonic!

Attica, o destinație pentru fiecare

Halkidiki, cea mai populară destinație din nordul Greciei

Grecia, de pe velier

 

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*