Ponturi de la localnici: Insula Santorini

Tradiționalele case albe și biserici cu domuri albastre din Oia, Santorini. Foto: www.123rf.com

Santorini este, pentru mulți, cea mai frumoasă dintre insulele grecești. Să navighezi în craterul vulcanic pe jumătate scufundat, înconjurat de culmi, cu deschidere spre mare, este ca și cum ai viziona niște scene 3D cu adâncuri albastre, alb strălucitor și un calm straniu. 

„Totul pare străin și din altă lume”, spune Chrysanthos Karamolegos, bucătar la celebrul restaurant Domata din Santorini. Pe lângă peisajul vulcanic sălbatic, Santorini are o mistică ce constituie cadrul perfect pentru seducție, cu sate vechi, comori arheologice și stațiuni în care tinerii însurăței se giugiulesc în bazine suspendate între cer și mare. „Santorini are o energie atât de intensă”, spune Karamolegos. „Trebuie s-o vezi măcar o dată.”

Atracții

Dezgropat în 1967, păstrat sub cenușă vulcanică, orașul Akrotiri, vechi de 3.500 de ani, se numără printre cele mai frumoase situri arheologice din Grecia. „Plănuim să acoperim situl cu sticlă, pentru ca vizitatorii să poată vedea întregul oraș de sus”, spune Anastasia Devetzi, arheolog, care a sapă aici de 30 de ani.

Ritualurile și plăcerile primilor coloniști ai insulei sunt
aduse la viață de cele 32 de fresce descoperite la Akrotiri. „Frescele sunt atât de proaspete, încât ar fi putut fi pictate în secolul al XX-lea, spune Ilias Kainadas, ecologist și scriitor. Femeile ca niște gazele adună șofran, iar pescarii supli își arată uneltele în reproducerile 3D  strălucit executate ale frescelor de la Petros M. Nomikos Conference Center din Thira.

Pregătiți pentru aventură? Faceți o excursie cu barca la insulele din caldeiră. „Stâncile sunt ca niște muzee geologice în aer liber, încrustate cu măsline și palmieri fosilizați”, spune Kainadas. Urcați pe craterul carbonizat din Palea Kameni, priviți bulele izvoarelor calde din Nea Kameni (suficient de fierbinți, se spune, pentru a putea fierbe ouă), apoi cățărați-vă pe insulița abruptă Thirasia pentru priveliști panoramice, caracatiță la grătar și ouzo la gheață. Nepretențioasa Thirasia, adaugă chef-ul Karamolegos, „seamănă cu Insula Santorini de acum 40 de ani.” Încercați celebrele vinuri vechi de pe insulă la una dintre crame, majoritatea acceptând vizitatori. Karamolegos recomandă Vinăria Yannis Paraskeyopoulos, de pe plaja Monolithos, pentru un Thalassitis alb și clar, sau tradiționala Vinărie Argyros din satul Mesa Gonia pentru vinul de desert învechit Vinsanto. Sau soarbeți un cocktail de șampanie privind apusul la barul lui Franco, o adevărată instituție locală în Thira.

Cazare

Arhitectura insulei este dominată de locuințe cu vedere spre caldeiră, care par să îmbrățișeze stâncile. Dacă Familia Flintstone și-ar fi permis, ar fi locuit în Casele tradiționale Perivolas, o grotă cu peșteri boltite al căror decor minimalist e minunat pentru a te retrage la umbră (Oia; www.perivolas.gr; [email protected]. aprilie – mijlocul lui octombrie).

Partenerul de afaceri al lui Karamolegos, Georgia Papaioannou, își trimite prietenii la Cori Rigas, un conac din secolul al XVIII-lea din Thira, decorat și condus de sculptorul Evangelos Rigas (www.rigas-apartments.gr; [email protected], aprilie-octombrie).

În cazul în care vă decideți să vă căsătoriți la Santorini, cazați-vă la Astra, un grup de apartamente și garsoniere clădite în stâncă (Imerovigli; www.astra.gr; [email protected], aprilie – mijlocul lui noiembrie). Managerul George Karayannis poate aranja totul, de la buchetul miresei la măgarii docili destinați procesiunii.

Mâncare 

De la specialități santoriniene extravagante precum fava (piure de mazăre cu capere și roșii coapte la soare) la inspiratele fructe de mare – adică crevete dulci-acrișoare prăjite pe grătarul cu cărbune – mâncarea de la Domata ține mai mult de specificul Pacificului decât de grătarul grecesc – și este absolut delicioasă (plaja Monolithos; mai – mijlocul lui septembrie, seara).
Când bucătarul Karamolegos de la Domata e în afara programului, el merge la O Paradisos (Exomytis; aprilie – octombrie, prânz și cină), o tavernă nepretențioasă de pe litoral condusă de Kyria Roula.
Nu ratați domatokeftedes (crochete cu roșii și un pic de mentă) făcute de ea, care dau dependență, calmarul bine prăjit și cârnații aromați cu anason și cuișoare.
Papaioannou sugerează să o apuci pe întortocheata potecă din satul Oia către portul Ammoudi, numai bun de pus pe cărți poștale, plin de taverne pescărești. Captain Dimitri și Katina sunt „maeștri ai mâncărurilor clasice din insulele grecești: pește excelent fript pe grătar și salată grecească”. Încercați plătica de mare, chefalul roșu sau bibanul de mare.

Plaje

Plajele cu nisip negru specifice insulei Santorini, cum ar fi Perissa și Kamari, ultima lungă de 13 km, sunt pline de practicanți ai sporturilor nautice și de baruri. (Nisipul negru poate fi foarte fierbinte, așadar aduceți-vă o rogojină sau un prosop de plajă gros). Pentru a evita aglomerația, Karamolegos merge în micile golfuri Kambia și Pigadia Mesa sau Vlyhadha, ale căror stânci  galbene au fost transformate de intemperii în formațiuni interesante.

Suvenire 

Bunătăți organice crescute în zonă, cum ar fi roșiile cherry coapte la soare de la Anydro (Megalochori) și o selecție de vinuri (a se vedea recomandările de mai sus); cumpărați niște bijuterii din argint de la numeroasele magazine din Thira și Oia.

Date esențiale

Populație: 9.360; Capitală: Thira; Principale orașe: Imerovigli, Firostefani, Oia, Akrotiri, Eboreion, Megalochori. Suprafață: 75 km2; Litoral: 69 km; Vizitatori anual: 400.000; Hoteluri: 215; Zile speciale: Sfârșitul lui august/septembrie: Festivalul de Muzică Clasică, Thira; Când să mergi: Mai, începutul lui iunie, sfârșitul lui septembrie sau octombrie. „E încă destul de cald ca să poți înota în octombrie”, spune bucătarul Karamolegos. „În decembrie, este atât de liniștit, că tot ce se aude e vântul care fluieră prin firele telefonice.” Cum ajungi: Zboruri zilnice din Atena. Feribot de două ori pe zi din Pireu (nouă ore), patru ore cu catamaranul de la Pireu, în sezonul de vârf.

Text: Rachel Howard

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*