Thasos văzut prin ochii pescărușilor (tur virtual 360)

Thasos, foto: Călin Stan

Dacă anul acesta nu ai ajuns încă în Grecia, te invităm să descoperi o mică parte din ea în turul virtual al Insulei Thasos.

Tur Virtual: Călin Stan
Text: Carmina Nițescu

Contextul anului 2020 a făcut călătoriile cu cât mai îndepărtate de momentul prezent, cu atât mai râvnite de noi toți.

Am privit toată luna aprilie cum înflorea câte un copac din jurul blocului. Cum apăreau frunze una câte una, până când coroana pomilor era completă. Am simțit parfumul petalelor răscolite de vânt în zilele răcoroase și am privit lumina caldă de apus bătând în geam seară de seară. Mă întrebăm dacă anul acesta vom mai vedea marea, dacă ne vom umple iar tălpile de nisip și dacă vom mai auzi croncănitul inconfundabil al pescărușilor dând târcoale la ora mesei.

Și uite că până la urmă planetele s-au aliniat iar începutul lunii septembrie ne-a oferit cea mai frumoasă veste din acest an: am mers (pentru al treilea an la rând) în insula de smarald a Greciei, în Thasos.

Thasos nu este nici pe departe cea mai fotogenică insulă a Greciei însă pentru noi a fost cea mai frumoasă, cu apele ei azurii, cu plantațiile de măslini de la fiecare pas, cu nisipul fin de pe nenumăratele sale plaje care, pentru prima dată în 3 ani, am simțit că sunt (aproape) numai ale noastre.

Și dacă tot am ajuns pentru a treia oară în micul paradis grecesc, cunoscând insula pe toate părțile, am zis să facem ceva unic și să aducem bucuria revederii Greciei cu noi acasă pentru a aduce un pic de soare și celor care nu au ajuns să o vadă în acest an. Așa că de data asta am documentat diferit în fotografii locurile cele mai fotogenice ale insulei ci am prvit lucrurile dintr-o altă perspectivă: cea a fotografiilor 360° pe care le-am adunat într-un singur loc, în cadrul unui tur virtual.

Așa că timp de o săptămână ne-am trezit odată cu soarele și ne-am culcat mult după răsăritul lunii, am mers în toate colțurile insulei și am documentat călătoria noastră în imagini pe care Călin le-a realizat cu mult talent și le-a pus frumos în acest tur virtual.Pornind de aici, te poți plimba cu cursorul stânga-dreapta astfel încât să vezi imaginea la 360° și să descoperi ce se ascunde sub fiecare icon din imagine.

Notă: în stânga jos a imaginii ai un cerc negru pe care găsești desenat un plan – dă click aici pentru a vedea insula și a alege zona pe care vrei să o explorezi virtual.

Poți începe vizionarea turului virtual din zona de nord a insulei, din orașul Limenas cunoscut ca și “Thasos Town” unde te vei bucura atât cu ochii cât și cu urechile așa că ai grijă să ai sunetul pornit. Vei descoperi aici orașul vechi Thasos văzut de sus, Amfiteatrul, plaja Karnagio – cel mai nordic punct al orașului, precum și un apus de soare văzut de lângă mică troiță așezată deasupra fostului port de pescari.

Pe măsură ce vei viziona această secțiune, precum și următoarele, ai ocazia să afli câteva lucruri despre Thasos – vezi icon-urile dedicate, precum și câteva fotografii și videoclipuri inserate din loc în loc.

Turul virtual include numai câteva dintre punctele de interes pe care le poți vedea în Thasos – cele mai importante, din punctul nostru de vedere. Acestea sunt:

  • Thasos Town (despre care poți citi în rândurile de mai sus)
  • Aliki – plaja și fostul port de marmură unde pășești la propriu pe urmele strămoșilor
  • Kastro și Theologos – două dintre orașele din centrul insulei care încă își mai păstrează autenticitatea
  • micul oraș Panagia cu ale lui case cu acoperiș pietruit ce a fost construit în jurul unei biserici (Panagia în limba greacă înseamnă “Maica Domnului”)
  • plajele Marble Beach & Porto Vathy – loc ideal pentru a admira răsăritul soarelui
  • orașe din zona de sud cunscute în special pentru plajele lor: Potos, Limenaria și Skala Marion
  • Skala Prinos – loc perfect pentru a savura ultimele raze de soare ale zilei chiar de pe peninsula unde, printre pini și leandri se ascunde cel mai confortabil camping al insulei

Acestea fiind spuse, dacă anul acesta nu ai ajuns încă în Grecia, te invităm să descoperi o mică parte din ea în turul virtual al Insulei Thasos. Cine știe, poate anul viitor dai o fugă până acolo și vei recunoaște locurile!

Thasos, de sus, foto: Călin Stan

Citește și

Grecia, de pe velier

Ponturi de la localnici: Insula Rodos

Dă-te cu mașina timpului în Samothraki

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*