Utrecht – Coup de foudre olandez

Domul din Utrecht, foto: 123rf

Utrecht – weekend în orașul concentrat de urbanism deștept

Text: Alexandra Popescu
Foto: 123rfAm început o relație la distanță cu orașul ăsta care m-a adoptat în nici trei zile. Îl port în gând, mă joc căutând chirii în case cu ferestre înalte, deasupra canalelor, beau cafele fictive cu hipioți și hipsteri olandezi. Ce m-a adus aici? Un weekend în Utrecht, orașul aflat la nici 50 km de Amsterdam, un concentrat de urbanism deștept. Pitoresc. Și familiar. Ce are mai bun?

Foto: 123rf

Antrenamente pe canal

Pentru câteva ore, dă străduțele pietruite pe apele calme ale Oudegrachtului, meandrul local al Rinului care se întortochează prin inima Utrechtului și pe canalele care îi tivesc marginile. Sunt destule bărci în care te poți lăfăi între cutele durdulii ale canapelelor, sorbind Prosecco și prefăcându-te că reții toate informațiile recitate de ghid. Dar mai bine închiriezi un canoe pentru două persoane și vâslești pe canalele care flanchează curțile luxuriante ale localnicilor și se strecoară pe sub poduri atât de joase, că nu-ți rămâne altceva decât să te ascunzi în barcă și să te lași curentului.

De pe oglinda apei descoperi cartiere nepătrunse de pasul turistic, verande șic unde olandezii își beau cafeaua de dimineață și specii acvatice improbabile. Un canoe costă 5 euro/oră sau, și mai bine, 12 euro/persoană/zi, include o hartă și genți impermeabile în care-ți poți duce camera foto sau prânzul. Un tur nocturn ghidat te va costa 15 euro. De nădejde sunt cei de la www.kanoverhuurutrecht.nl

Rural alternativ

Trei cuvinte: The Village Coffee. Două locații: pe Voorstraat 46 și în fosta închisoare Wolvenplein. Afacere decisă de doi olandezi care până nu demult lucrau cu case de înregistrări și, respectiv, cu surferi. O cafenea cool, cu multă lemnărie și cafea de specialitate, concerte frecvente, aluaturi dulci și ceva ce tinde mai mult către restaurant, cu mese și bănci pe iarbă, privind canalul, și prânzuri consistente, cu accente de brânză olandeză și chelnerițe tatuate – totul în cea mai veche închisoare din Olanda, abandonată de justiție în 2014. www.thevillagecoffee.nl

Foto: 123rf

Carnivor în Țările de Jos

Interiorul gravitează în jurul unei vitrine cu coaste, antricoate și alte foste vaci atârnând în purpuriu intens. Vegetalele sunt subtile și murate ca să înțepe carnea. Toți chelnerii sunt nesperat de arătoși și vorbăreți. Meniul e în olandeză, dar se traduce ușor. Speck. Grill. Burger. Carne. Fum.

Speck Bar & Grill nu e în buricul târgului, dar dacă te sacrifici și mergi 10 minute pe jos de-a lungul canalului, s-ar putea să te alegi cu cea mai memorabilă cină pe tărâm olandez. Localul cu iz industrial e deschis de la 5 după-amiaza până târziu și e la mare cerere printre localnici. Un platou de cărnuri feliate fin înseamnă bresaola, bineînțelesul speck, prosciutto, mortadela, cârnați și chiftele umplute cu creveți și cremă de vită. Plus pâine și unt, castraveți și ceapă care și-au întețit gustul în oțet și sare. Iar chelnerul creol, cârlionțat, cu aer neozeelandez/hawaiian/vietnamez merită un bacșis consistent. www.speck-utrecht.nlFoto: 123rf

Fără stres

Îl poți lua ca pe un Amsterdam comprimat, iar când simți că te plictisești, poți oricând să iei trenul spre capitală pentru cină sau pentru o ofertă mai mare de substanțe recreative. Drumul costă nici 4,5 euro și durează cam jumătate de oră. Cât ești în Utrecht poți să urci Domul sau să vizitezi alte muzee locale, ori, pur și simplu, poți să nu faci nimic turistic.

Culturalizarea profundă se face în Amsterdam; poți să lenevești fără vină într-o cafenea din Utrecht, să-ți hrănești setea de nou privind trecătorii înalți, pe bicletele olandeze solide și să adulmeci adierea ierbii care răzbate din coffee shop-uri. Nimeni n-o să te întrebe când pleci din Utrecht, dacă n-ai văzut aia și aialaltă. Așa că relaxează-te.

Citește și

Viață scandinavă

Escală în Amsterdam. Prinde gustul metropolei olandeze dincolo de terminal

Budapesta: Dincolo de paprika

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*