Valea Cernei

Printre fagi seculari, pe sub Vârful Arjana. Foto: Cristian Bădoiu

Valea Cernei – la pas, spre stânci, pini și cătune

Text, foto: Cristian Bădoiu

Peisajul montan al zonei nu se încadrează în tiparele clasice carpatine: pădurile de molid lipsesc cu desăvârșire – vedetele sunt niște pini negri endemici, cu elegante siluete ce amintesc de stampele japoneze; chiar dacă zăpada se poate topi complet la mijlocul lui februarie, nu e ușor să cutreieri pădurile, zona fiind plină de abrupturi inaccesibile.

Pe lângă sălașele localnicilor cresc pruni (inclusiv unii care fac renglote, niște prune sferice), dar și mulți piersic. Iar în ultima vreme, șacalii le dijmuiesc mai multe oi ciobanilor decât urșii și lupii la un loc. Chiar și istoria zonei e „altfel“: sute de ani pe aici a trecut granița dintre două imperii (Habsburgic și Otoman), există încă „patraula“, poteca grănicerilor austrieci. Cea mai ferventă promotoare a văii a fost celebra Sissi a Austriei, care-și epuiza suita cu lungi drumeții montane prin actualul Parc Național Domogled. Zona mediană și inferioară a Văii Cernei, până la circa 30 km amonte de Băile Herculane este solicitantă pentru picioare, dar fenomenală pentru ochi.

Valea Cernei se descoperă cel mai bine pe jos

Descarcă o hartă bună pe smartphone și hai în explorare. Rezervă-ți timp și dormi „sus“ (pe munte): la cort sau pe prispa vreunui sălaș. Întreabă localnicii dacă nu vând un ied – și, cel mai bine, roagă-i să-l gătească; pe lângă veșnice nostalgii gustative, vei intra câteva ore în universul intim al unor oameni care trăiesc de generații la capăt de lume. Gustă o „răchie“ blândă, „de cursă lungă“‚ pe versantul bănățean (Munții Cernei) sau o brânză picantă de capră, pe cel oltenesc (în Munții Mehedinți). (Pentru experiența completă, www.tymestours.ro)

Cocktail de adrenalină „à la Hercules“

Relieful sălbatic transformă Cerna într-un râu spectaculos, perfect pentru kayaking; afluenții, trecând prin chei și canioane înguste, oferă nenumărate posibilități de canyoning. Pe pereții de calcar se află sute de trasee de escaladă, iar pasionații de peșteri explorează an de an carstul inepuizabil al zonei. Pentru un weekend cu pal- pitații împreună cu prietenii sau cu colegii, aici poți trăi aventuri pe apă și pe uscat (tiroliene, rapel etc).

Cheile Țăsnei

În aceste locuri extrem de fotogenice, ușor accesibile, te vei îndrăgosti de Valea Cernei și vei vrea să vezi mai mult: Cheile Prisăcinei (sălbatice!), Crovurile (imense depresiuni carstice), Muntele Domogled (raiul fluturilor – 1.400 specii), cătunul Scărișoara (la care se ajunge urcând pe scări abrupte din lemn). Cheile Țăsnei se află la 11 km amonte de Băile Herculane, la limita între județele Mehedinți și Caraș-Severin. Aici se află un motel decent și un loc de camping: www.moteldumbrava.ro.

Citește și

Munții Cernei, pe harta turismului european pedestru


Ape tămăduitoare

Mocănițe din Carpați

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*