Transilvania văzută de sus

Fanfara sașilor se pregătește să răsune în curtea bisericii fortificate din Meșendorf. Foto: Călin Stan

Transilvania – survolând cu drona bisericile fortificate săsești

De: Carmina Nițescu
Foto: Călin Stan

Unul dintre efectele secundare ale succesului nemăsurat de care s-a bucurat romanul Dracula e transformarea într-un ținut mitic a unei provincii cât se poate de reale, Transilvania – asociată azi în lumea întreagă cu vampirii. Din dorința de a arăta străinilor care ne vizitează adevărata față a Transilvaniei săsești de odinioară, fotograful Călin Stan s-a înarmat cu un DJI Phantom 4 veritabil și a colindat Ardealul în lung și-n lat cu drona sa, căutând locul și momentul perfecte pentru a surprinde istoria sașilor prin așezările pe care le-au lăsat în urmă.

Așa a apărut proiectul „Bisericile fortificate din Transilvania”. Nu e ușor. Fotografia aeriană are nevoie de condiții speciale (să nu plouă, să nu ningă, să nu fie vânt mai puternic de 10 m/s, să nu fie păsări în jur care ar putea să atace, la propriu, drona).

Dar iată că astăzi proiectul numără deja 9 biserici fortificate – Criț, Viscri, Saschiz, Cloașterf, Meșendorf, Alma Vii, Mălâncrav, Roadeș și Homorod – și documentarea continuă.

Viscri: biserica fortificată a celui mai cunoscut sat de sași din Transilvania, dintr-o perspectivă inedită. Foto: Călin Stan
Biserica fortificată din Viscri, foto: Călin Stan

Probabil cea mai cunoscută dintre toate e cea de la Viscri, vizitată anual de mii de călători români și străini. Renumele locului se datorează în bună parte Prințului Charles, care s-a implicat în promovarea Transilvaniei și a satelor săsești.

La doar 10 km, peste două dealuri, se află Criț. Atestat documentar încă din anul 1322, Criț are toate premisele să devină cel mai vizitat sat săsesc. Mulți dintre cei care ajung aici spun că e chiar mai frumos și mai primitor decât Viscri. Satul a beneficiat în ultimii ani de implicarea Fundației Michael Schmidt în restaurarea Bisericii Evanghelice Fortificate, a orgii baroce și a fostei case parohiale – transformată într-o unitate de cazare ce poartă numele unuia dintre foștii preoți parohi, „Casa Kraus”.

În ultimii ani, atât Criț cât și alte sate săsești din împrejurimi au devenit cunoscute datorită festivalului „Săptămâna Haferland”, care se desfășoară anual, în luna august. Festivalul încurajează păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locale precum și vizitarea Transilvaniei de către turiștii români și străini. „Haferland” înseamnă „ținutul ovăzului” și amintește fostul nume al zonei cuprinse între Rupea și Saschiz.

Satul Mâlăncrav mai numără azi doar 150 de sași care vin la biserică în fiecare duminică la slujba în limba germană. Foto: Călin Stan

Cea mai mare comunitate de sași din România se găsește în Mălâncrav (atestat documentar din anul 1305) și organizată în jurul bisericii fortificate de aici. Peste 50% din populație e încă formată din sași autentici – spre deosebire de alte sate în care abia dacă se mai găsesc câte 4-5.

Comunitatea evanghelică din Mălâncrav numără 150 de persoane care merg săptămână de săptămână la slujbele ce se țin în limba germană în biserica fortificată. Călin a surprins în fotografiile sale aeriene biserica din Mălâncrav chiar în timpul unei sărbători locale.

Fortificația bisericii din satul Alma Vii a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Foto: Călin Stan
Biserica fortificată din Roadeș, foto: Călin Stan

Pe măsură ce străbați Transilvania, cunoscându-i oamenii și obiceiurile, poți să înțelegi mai bine moștenirea trecutului. Bisericile fortificate sunt mesageri ai vremurilor demult apuse, adevărate mărturii în piatră ale unui trecut ce nu trebuie uitat.

Biserica fortificată din satul Criț clocotește de viață în luna august în timpul festivalului Săptămâna Haferland. Foto: Călin Stan
Biserica din Homorod ilustrează poate cel mai bine poziția centrală a bisericii în viața comunității sașilor, atât la propriu cât și la figurat. Foto: Călin Stan
Biserica din Homorod, foto: Călin Stan
Chiar dacă nu este atât de popular ca destinație turistică, Cloașterf are o biserică fortificată restaurată și îngrijită care merită văzută. Foto: Călin Stan

Citește și

Vecinătăți

Înapoi în Criț

11 tururi transilvane

2 Comments

  1. Din păcate în articolul dumneavoastră s-a strecurat o confuzie considerabilă: fotografiile publicate nu redau imagini ale Bisericii Fortificate din Hărman ci a celei din Homorod.

    • Bună ziua,

      Așa este, în articolul de mai sus se strecurase această confuzie însă a fost corectată între timp. Din proiect face parte și Biserica Fortificată din Hărman și am scris din greșeală Hărman în loc de Homorod. Cum în articol apar imagini cu Biserica Fortificată din Homorod, am corectat informația. Mulțumesc pentru atenționare.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Știrile zilei - 24 noiembrie 2020 ⋆ zoso blog
  2. UPDATE. VIDEO | Back in the village. Saxon Haferland Festival returns to Transylvanian hamlets after pandemic sent it online ⋆ Universul.net
  3. Rural Transylvanian village offers the perfect escape from cares of the world ⋆ Universul.net

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*