Acasă în Erzgebirge

Minerii din Stadt Stollberg, Erzgebirge, îmbrăcați la patru ace în uniforme, defilează mândri la Parada de Crăciun. Foto: Getty Images

Erzgebirge înseamnă, în traducere, „Munții Minereului de Fier“. Numele a apărut după ce în secolul al XVI-lea s-au descoperit zăcăminte mari de astfel de minereuri în zonă.

De: Katharina Bota
Foto: Getty Images

O orchestră alcătuită din 16 figurine mici din lemn în formă de îngerași, fiecare cu câte 11 pete albe pe aripioarele verzi. Astfel de figurine se confecționează, manual, doar într-un orășel din regiunea Erzgebirge, în Germania, și pentru mine întruchipează însăși ideea de „acasă“.

În fiecare an, când încep Sărbătorile de Crăciun, bunica mea își etalează îngerașii. Are și o colecție de spărgători de nuci: Pinocchio cel verde, cu ochi pătrunzători, nobilul cavaler și tipul îmbrăcat tradițional, dar care nu e pictat. Mai are și suporturi în care ard arome plăcute – vânătorul, cârtița, căsuța albastră – și toate scot linii fine de fum, cu aromă de tămâie sau de pin. Mai sunt și câteva Schwibbögen, acele suporturi tradiționale pentru lumânări, cu forme arcuite din lemn de mesteacăn, pe care în luna decembrie le poți vedea în mai toate ferestrele caselor din zonă. Asta înseamnă pentru mine tot ce are Erzgebirge mai bun.

Munții Minereului de Fier

Erzgebirge înseamnă, în traducere, „Munții Minereului de Fier“. Numele a apărut după ce în secolul al XVI-lea s-au descoperit zăcăminte mari de astfel de minereuri în zonă, iar munții joacă rolul unui hotar natural între Saxonia și Bohemia. Argint se găsise deja acolo, cu ceva timp înainte, în apropiere de locul unde astăzi se află orașul Freiberg, iar vestea a atras mulți căutători. De atunci, mineritul a tot modelat viețile localnicilor. Lumânările de pe un Schwibbogen pot, de pildă, să exprime dorul minerilor de a se bucura de lumina zilei. În lunile întunecate de iarnă, cum ziua lor de muncă era atât de lungă, unii nici nu mai ajungeau să vadă lumina soarelui, preț de o lună.

Un Drum al Argintului, un traseu sinuos stabilit de istorie, merge în zilele noastre de la Zwickau până la Dresda, legând între ele principalele puncte de atracție din Erzgebirge: vizite subterane în 30 de mine și concasoare, special amenajate pentru a-și putea primi vizitatorii; în Freiberg, catedrala cu celebra orgă Silberman, care are 2.574 de tuburi; colecția Terra Mineralia din Seiffen, care conține 3.500 de minerale și pietre prețioase; și Muzeul Jucăriilor din Munții Minereului.

De asemenea, poți participa la parada minerilor, care este elementul de mare atracție al multor piețe de Crăciun din Erzgebirge. Până la 3.000 de membri ai diverselor bresle de mineri participă la marșul care trece prin orășele ca Aue, Schwarzenberg și Annaberg-Buchholz. Arborând îmbrăcămintea tradițională – șorțul din piele, apărătorile pentru genunchi și șapca – fiecare participant își poartă cu mândrie târnăcopul și dalta. Chiar și astăzi, salutul minerilor se face adesea auzit în viața de zi cu zi de aici, anunțând dorința oamenilor ca în regiune să se deschidă un nou zăcământ de minereu: „Glück Auf“!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*