5 lucruri de știut atunci când călătorești cu un câine

calatorie caine

Dacă plănuiești să pleci într-o călătorie și vrei să iei cu tine și animalul de companie, atunci este important să te pregătești din timp. Un drum lung poate fi obositor și stresant pentru un câine, așa că trebuie să te asiguri că animalul tău se va bucura de tot confortul și că va fi liniștit pe tot parcursul călătoriei. Iar pentru acesta îți venim în ajutor cu câteva sfaturi și informații esențiale, pe care ar trebui să le știi înainte de-a planifica o astfel de vacanță.

O vizită la veterinar

Înainte de a pleca în călătorie, este important să te asiguri că animalul tău este sănătos, așa că îți recomandăm să îi faci o vizită veterinarului.  Acesta îți va spune dacă fișa vaccinurilor este completă și va prescrie pentru câinele tău și un tratament împotriva puricilor, pentru a nu avea probleme în vacanță. De asemenea, odată ce ai ajuns la veterinar, este necesar să cumperi toate medicamentele de care câinele tău ar putea avea nevoie. 

Iar dacă plănuiești să călătorești alături de câinele tău în afara țării, trebuie să știi că legile Uniunii Europene impun microciparea câinilor care călătoresc în afara graniței. De asemenea, animalele de companie trebuie să fie vaccinate împotriva rabiei și să dețină un pașaport eliberat de un medic veterinar autorizat. În plus, animalelor trebuie să li se ia probe de sânge și să fie tratate împotriva teniei înainte de călătorie.

Cumpără provizii și accesorii pentru câinele tău

În funcție de destinația aleasă, trebuie să ții cont că animalul tău de companie poate avea nevoie de tot felul de lucruri, pe care în mod normal nu le ai la îndemână. Așa că înainte de-a porni la drum, asigură-te că ai făcut provizii suficiente de hrană pentru el, care să-ți ajungă pentru toata vacanța. De asemenea, îi poți cumpăra câinelui tău și câteva gustări, pentru a-l răsfăța pe parcursul drumului, dar și câteva jucării, care să-l țină ocupat în timpul orelor petrecute în mașină. Nu uita să ții cont și de clima zonei în care vei ajunge. Dacă vei călători într-o zonă friguroasă, cu zăpadă, iar câinele tău are blana scurtă, ar fi indicat să-i cumperi o hăinuță groasă. 

Creează o zonă de confort pentru cățelul tău

Pe parcursul drumului, câinele tău poate fi expus unor situații neprevăzute, așa că el are nevoie de un spațiu confortabil, de un loc sigur în care să se poată simți liniștit. 

Poți amenaja acest spațiu în cușca sa ori pe bancheta din spate a mașinii, punând o pătură și câteva din jucăriile sale preferate. Astfel, animalul tău va simți că are un loc al său și se va putea odihni de-a lungul călătoriei.

Dacă vei alege să călătorești cu avionul, trebuie să știi că transportul este acceptat în cabină doar pentru animalele mici, în timp ce animalele de talie mare vor fi plasate în cala avionului. Pe tot parcursul călătoriei, animalele trebuie să fie transportate într-o cușcă specială, care trebuie să se supună reglementărilor Asociației Internaționale de Transport Aerian, dar și normelor impuse de compania aeriană.

Evită orice factor de stres

Un câine stresat poate fi destul de greu de stăpânit, mai ales când este vorba de un drum lung. Recomandat este să nu stresezi animalul pe parcursul călătoriei. Încearcă să oprești boxele din spatele mașinii, deoarece zgomotele îi afectează mult mai mult pe câini decât pe oameni. De asemenea, dacă animalul tău suferă de anxietate în mașină, îi poți da rădăcini de valeriană, speciale pentru uz veterinar.

Nu lăsa mult timp câinele nesupravegheat în mașină, deoarece se poate speria și agita. În zilele călduroase, atmosfera din interiorul mașinii poate fi foarte sufocantă pentru animale, așa că este indicat să lași mereu geamurile puțin deschise.

Iar în cazul în care vei alege să călătorești cu avionul, trebuie să știi că animalul de companie nu poate fi lăsat liber în timpul zborului. Mai bine alegi zboruri directe, fără escală. De asemenea, câinele tău nu ar trebui să mănânce sau să bea apa cu aproximativ patru ore înainte de călătorie. În cazul în care cușca va fi transportată la cală, îți recomandăm să-i lași câinelui tău o pătură, deoarece temperatura poate fi destul de scăzută în acea parte a avionului.

Informează-te despre traseul parcurs

După ce ți-ai stabilit traseul, încearcă să te documentezi despre zonele pe care le vei vizita. Spre exemplu, dacă vei avea nevoie de un veterinar pe drum, poți nota adresele anumitor cabinete. De asemenea, poți să cauți și câteva parcuri în apropiere de locul unde te vei caza, deoarece câinele tău va avea nevoie să facă mișcare și să socializeze cu alte animale.

Așadar, dacă plănuiești să pleci în vacanță și vrei să-ți iei și câinele cu tine, îți recomandăm să ții cont de sfaturile pe care ți le-am oferit. Încearcă să-i creezi tot confortul animalului tău de companie și să te asiguri că acesta este sănătos și vaccinat înainte de-a porni la drum.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Unsplash

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*