Jurnalul cinefilului călător. 
Episodul 2. Africa de Sud – tărâm multicultural

Foto: Kyle Nielsen

Așezată în extremitatea sudică a continentului, Africa de Sud reprezintă locul ideal, deși poate neașteptat, în care să îți îmbogățești cunoștințele despre istoria omenirii, aici aflându-se unele dintre cele mai vechi situri arheologice și interesante fosile din lume.

De: Sabina Scarlat
Foto: sursele citate

O țară ce uimește atât prin scena sa culturală, cât și prin vegetație, faună și relief. Dacă ești în căutarea inspirației, poți urma exemplul multor artiști, în special regizori și scriitori, care au ales acest loc pentru a-și găsi muza.

Foto: Film O’Clock International Festival

Pe teritoriul acestei țări împrejmuită de două oceane importante, Atlanticul de Sud și cel Indian, cu unsprezece limbi oficiale, conviețuiesc oameni de origini, culturi și religii variate. Peisajul multietnic oferă perspective diferite prin care poți vedea lumea, orice creator dorindu-și să înțeleagă mai bine aspectele ce diferențiază și totodată unesc oamenii.

Foto: Kyle Nielsen

Muntele Paarl – Tomb Raider

Una dintre atracțiile ce pot fi vizitate în apropiere de Cape Town, locul în care a fost filmată pelicula Tomb Raider, este muntele Paarl, potrivit pentru drumeții de o dificultate moderată, un loc ce te face părtaș la călătoria protagonistei. Tomb Raider este un film de acțiune ce se centrează în jurul poveștii neînfricatei Lara Croft, interpretată de celebra Alicia Vikander, care pleacă în căutarea tatălui său dispărut în circumstanțe misterioase.

Există mai multe trasee special amenajate pentru drumeții de toate vârstele care doresc să se bucure de clima prietenoasă a locului pentru a medita asupra evenimentelor din viața de zi cu zi, dar și pentru a lua o pauză de la întâmplările tulburi din vremurile noastre.

Lion and Safari Park – Avengers: Age of Ultron

Universul cinematic Marvel are fani de toate vârstele pe toate continentele, având unii dintre cei mai puternici și interesanți supereroi. Avengers: Age of Ultron este al doilea film din seria Avengers, continuând povestea alianței eroilor din primul film.

Foto: Kyle Nielsen

 

Foto: Kyle Nielsen

Clima și relieful Africii de Sud sunt doar câteva elemente care au ajutat la dezvoltatea uluitoarei sale biodiversități. Rezervația naturală Lion and Safari Park îți oferă șansa de a intra în contact cu unele dintre cele mai periculoase animale și de a simți tensiunea pericolelor din natură natură – asemănătoare cu cea pe care o simt supereroii în bătăliile cu ființe de toate tipurile. Aici poți vedea lei, leoparzi, hiene, câini sălbatici, girafe, crocodili și multe alte animale. Ferocitatea unora dintre aceste animale au influențat nenumărați creatori importanți să-și imagineze îmbinarea calităților omului cu ale lor pentru a crea personaje puternice și de temut.

Unul dintre cele mai populare exemple de astfel de himeră este Black Panther, interpretat de Chadwick Boseman, în filmul cu același nume, al cărui costum îl aseamănă cu o panteră neagră prin puteri și aparență.

Robben Island – Invictus

În 2009, regizorul Clint Eastwood a produs filmul Invictus prin care ne prezintă istoria din spatele Cupei Mondiale de Rugby din 1995, organizată și câștigată de Africa de Sud. Inspirat așadar din fapte reale, filmul ne spune povestea proaspătului președinte, Nelson Mandela. În timpul Cupei de Rugby, acesta realizează că o victorie a echipei naționale ar putea încuraja oamenii să vadă dincolo de diferențele rasiale care îi despart.

Pe insula Robben, în apropiere de Cape Town, se află închisoarea în care Nelson Mandela, într-o interpretare superbă a lui Morgan Freeman, și-a petrecut optsprezece ani. În prezent închisoarea este inactivă și poate fi vizitată de turiștii doritori. Poți păși chiar în celula în care fostul președinte a fost închis atâți ani. Un alt loc important ce apare în film este stadionul din Johannesburg pe terenul căruia echipa Africii de Sud a reușit triumful din anul 1995. Acesta poate fi vizitat de cei care doresc să simtă parte din emoțiile celor prezenți la acel meci simbolic pentru istoria sportului și poporului sud african.

Foto: Kyle Nielsen
Foto: Kyle Nielsen

Cape Winelands – The Crown

Biografia reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit poate fi descoperită acum prin intermediul serialului The Crown, care în prezent are patru sezoane, iar altele sunt în producție. Primul sezon începe cu căsătoria reginei, superb portretizată de Claire Foy cu Ducele Philip, iar cel mai recent acoperă evenimentele din mandatul Doamnei de fier, Margaret Thatcher, și relația dintre ea și regină, de data aceasta interpretată de Olivia Colman.

Foto: Kyle Nielsen

În primul sezon, Africa de Sud a apărut drept Kenya. Un loc demn de vizitat care să te facă să te simți ca într-o vacanță regală este Cape Winelands în care se găsesc o sută patruzeci și două de podgorii. Majoritatea oferă tururi pe terenul și în cramele lor, unde poți degusta din nenumăratele vinuri create special. Unele dintre cele mai cunoscute sunt Stellenbosch și Franschhoek. Pe lângă tururile prin crame și vițe, aici se găsesc și restaurante elegante care pot întregi atmosfera demnă de un membru al casei regale. Ambianța mediului din această regiune poate ajuta orice creator să se inspire din peisajele sale și să reflecteze asupra gândurilor și ideilor sale, așa cum regina apare plimându-se adesea pe terenurile din jurul castelelor sale, pierdută în gânduri sau doar în căutarea câtorva momente de liniște.

Foto: Kyle Nielsen

Langa – Safe House

Filmat în Cape Town, Safe House (2012), în regia suedezului Daniel Espinosa, reușește să aducă pe marele ecran o latură mai puțin explorată a orașului. O bună parte din acțiune a fost filmată în Langa, localitate aflată la aproximativ zece kilometri de Cape Town. Aici ai șansa de a vedea autenticitatea stilului de viață al locuitorilor săi. Protagoniștii filmului, carismaticii Ryan Reynolds și Denzel Washington, au fost uimiți de căldura cu care au fost îmbrățișați de oamenii din această zonă. Guga S’thebe Arts and Culture Centre este unul dintre locurile în care poți intra în contact cu scena culturală din Langa, dar care reprezintă toată Africa. Cu mai multe galerii și studiouri de artă, toți cei care îi calcă pragul pot pleca acasa cu o fărâmă din cultura tradițională africană. Pentru a te apropia chiar mai mult de cultura lor poți opta pentru un fermecător tur al localității.

Foto: Kyle Nielsen
Foto: Kyle Nielsen

Africa de Sud este o țară cu un peisaj misterios și minunat, un izvor de inspirație pentru creatorii din întreaga lume,  un tărâm multicultural ce trebuie să fie cunoscut și vizitat – de ce nu prin filme? O invitație în acest sens, de a celebra cultura și cinematografia mai puțin cunoscută, sud-africană, ne-o propune Film O’Clock International Festival, ce va avea loc simultan în România, Grecia, Lituania, Egipt și Africa de Sud, în perioada 27 februarie – 3 martie 2021. Prin intermediul filmelor prezentate putem să ne simțim mai aproape de aceste zone atât de îndepărtate și putem cunoaște câțiva regizori sud-africani extrem de talentați ce își împărtășesc poveștile și emoțiile.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*