La pas prin regatul gheții

Ghețarul Perito Moreno, Patagonia, Argentina. Foto: Getty

Parcul Național Los Glaciares, Argentina

De: Erick Pinedo, redactor coordonator, Traveler America Latină
Foto: Getty

Orașul El Calafate de pe malul de turcoaz al Lacului Argentino își ia numele de la planta spinoasă cu ale cărei fructe se aromează cocktailuri și beri regionale. Dar apropierea de Parcul Național Los Glaciares a pus orașul pe harta turistică drept poartă de intrare în regatul de gheață din Patagonia, regiunea din sudul Argentinei.

Aflat aproape de granița cu Chile, parcul de 4.460 km2 cuprinde păduri subantarctice în care se conservă habitate pentru specii ca puma, cerbul-andin-sudic, nandu, condorul, guanaco și planta calafate. Dar principala atracție a parcului o reprezintă cei aproape 300 de ghețari care îi acoperă aproape jumătate din suprafață.

Cel mai popular și mai accesibil, Perito Moreno, are aproape 5 km lățime și se ridică la aproape 60 m peste suprafața Lacului Argentino. Din suprafața lui se rup mase enorme de gheață, cu tunete asurzitoare. Pe trasee de crampoane pe suprafața ghețarului, puteți întâlni petice de albastru electric printre cascade, crevase, peșteri de gheață, râuri subterane și formațiuni de gheață extravagante.

Deșertul rece face parte din Câmpia de Gheață a Patagoniei de Sud, a treia întindere de gheață continentală din lume, ca mărime, după Antarctica și Groenlanda. După ce explorează capătul înghețat al Pământului, vizitatorii revin la ambarcațiunea care îi așteaptă pe lac, să-și sărbătorească aventurile cu un păhărel de whiskey răcit cu bucățele de gheață din ghețar.

Citește și

Uriașul verde al orașelor din vestul american

Patagonia

Cel mai uscat loc de pe Pămînt

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*