Jurnalul cinefilului călător
. Episodul 3 – Lituania, basmul nordic


Foto: Erjola Dinescu

Ținutul castelelor, lacurilor și pădurilor – ascuns în Nordul Europei – este Lituania.

De: Sabina Scarlat
Foto: sursele citate

Aceasta reprezintă una dintre cele mai frumoase țări din regiunea baltică, ce ne întâmpină cu poporul său ospitalier. Cu o istorie tumultoasă care datează încă dinaintea erei noastre, călătorii se pot bucura de vestigii la fiecare pas. Natura, deși nu foarte diversă, încântă prin bogăția sa, pădurile verzi înconjurate de ape sunt o priveliste absolut minunată pentru oricine își dorește să stea câteva minute să asculte sunetele naturii și să se bucure de frumusețea pură.

În contextul actual, cum am putea călători și vedea Lituania mai ușor, dacă nu prin câteva filme turnate pe aceste meleaguri?

Foto: Film O’Clock International Festival

Castelul Trakai – Catherine the Great

Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei, este o figură emblematică. Împărăteasa a preluat frâiele țării după moartea soțului, reușind să fie un lider militar excepțional, dar și-a păstrat și o viață romantică plină de capricii. De-a lungul anilor mai mulți creatori de film au încercat să expună viața împărătesei pe marele ecran. O încercare recentă este reprezentată de miniseria din 2019 produsă de HBO, care o are în rolul principal pe admirabila Helen Mirren.

Priveliștea și arhitectura superbă a clădirilor lituaniene au reprezentat o sursă majoră de inspirație pentru creatorii miniseriei, aceștia alegând să filmeze aproape toate secvențele aici. Pe lista locurilor de filmare s-a aflat și castelul Trakai, din fermecătoarea insulă cu același nume. Învelit în piatră, castelul datează din secolul al XIV – lea și a fost reconsolidat în ultima decadă a secolului al XX – lea. Arhitectura gotică împreună cu decorul idilic ce împrejmuiește castelul îl fac să semene cu unul dintre castelele din poveștile ce ne încântau când eram copii. Atmosfera insulei este suficientă pentru a te încărca cu energie și entuziasm pentru a duce la bun sfârșit proiectele cele mai dragi sufletului tău.

Foto: Erjola Dinescu
Foto: Erjola Dinescu

Castelul Gediminas – War and Peace

Război și pace, unul dintre cele mai cunoscute romane rusești, a luat de multe ori forma altor arte. Fie că vorbim de pictură sau cinematografie, mulți artiști au încercat să transpună evenimente din roman conform cu viziunea proprie. Ne întâlnim, de data aceasta sub forma unei miniserii, cu personaje complexe care încearcă să își înțeleagă și atingă țelurile în viață. În paralel cu povestea vieții acestora, armata franceză, în frunte cu Napoleon, se apropie de granițele Rusiei, amenințându-i integritatea teritorială.

În 2016, castelul Gediminas, cu o arhitectură gotică, construit în secolul al XV-lea,  a devenit platou de filmare pentru miniseria bazată pe romanul lui Tolstoi. Din vârful castelului poți vedea acoperișurile roșii ale caselor din Vilnius, capitala Lituaniei, cupolele strălucitoare ale bisericilor și oamenii roind grăbiți în jurul orașului. Priveliștea magică te va transpune într-o lume în care te vei simți între vis și realitate.  Zgomotele orașului se aud în surdină, în timp ce liniștea castelului răsună în interior, creând atmosfera perfectă pentru o clipă în care, asemenea personajelor din roman și serial, poți reflecta asupra lucrurilor pe care le faci sau asupra evenimentelor din viața ta.

Foto: Erjola Dinescu

Centrala nucleară de la Ignalina – Cernobîl

Cu formidabilii Jared Harris, Stellan Skarsgard și Emily Watson în rolurile principale, seria de doar 5 episoade produsă de HBO în 2019 și-a propus, și a reușit cu succes, să reconstituie evenimentele importante desfășurate înainte și după dezastruosul accident nuclear din Ucraina.

Pentru că nivelul de radiații de la Cernobîl este încă prea ridicat și periculos, varianta cea mai sigură și aproape de adevăr este centrala nucleară de la Ignalina. Aceasta poate fi vizitată în siguranță de către cei care își doresc să vadă cu ochii lor cum arată un asemenea loc. Alături de un ghid și purtând un costum de protecție vei putea experimenta și afla cum arată ziua unui muncitor la centrală, ce se întâmplă acum cu aceasta și multe alte detalii care să-ți completeze cunoștințele despre acest vast subiect.

Foto: Erjola Dinescu

Grădina Botanică a Universității din Vilnius – Tokyo Trials

Bazată pe evenimente reale, drama istorică repovestește Procesul de la Tokyo din 1946. Această acțiune juridică avea ca scop pedepsirea conducătorilor Imperiului Japonez acuzați că ar fi conspirat începerea celui de-al Doilea Război Mondial și crime împotriva umanității.

Deși subiectele dezvoltate de serial sunt adesea macabre, dublate de tensiune și violență, acesta a fost filmat și în interiorul grădinii botanice a universității din Vilnius, un adevărat colț de rai pentru iubitorii de natură. Mii de specii de plante sunt așezate armonios pe teritoriul acestei grădini. O plimbare cu iz de basm îți va fi benefică pentru a uita de scenele dure ale serialului.

Foto: Erjola Dinescu

Vilnius – The Eichmann Show

În 1961, producătorul de televiziune american, Milton Fruchtman, și-a propus să documenteze procesele împotriva foștilor naziști activi din cel de-al doilea război mondial. A fost de părere că oamenii ar înțelege și vizualiza altfel tragedia holocaustului, dacă ar putea fi și ei martori la aceste procese. Filmul The Eichmann Show ne prezintă povestea din spatele creării acestui documentar difuzat în 37 de țări de pe întreg globul. Prin intermediul acestuia mulți oameni au aflat pentru prima data de ororile din timpul războiului.

Capitala Lituaniei, supranumită și „Ierusalimul Nordului”, nu încearcă să ascundă aceste fapte, ci este înconjurată de rămășițe ale acestora, fie sub forma unor muzee, expoziții sau monumente. Sub forma unei case ascunse în centrul orașului între înaltele clădiri se află The Green House, un muzeu a cărui misiune este de a spune povestea Holocaustului din Lituania. Acesta îmbină cu succes tehnologia și metodele tradiționale pentru a reuși să aducă cât mai multe informații pentru vizitatori. Pentru că o vizită aici nu este o experiență ușoară, o plimbare pe străzile Vilniusului în care să te bucuri de superbele picturi stradale este ideală. Te vei întâlni cu diverse opere interesante și umoristice. De la o reinterpretare a unuia dintre cele mai cunoscute autoportrete ale magnificei Fridei Kahlo, până la o simplă rață albastră, toate acestea se află pe clădirile orașului.

Foto: Erjola Dinescu
Foto: Erjola Dinescu

Deși cu o întindere mică, Lituania este o țară complexă, în care poți găsi o paletă largă de lucruri minunate pentru văz și suflet. O vizită în acest loc presărat la fiecare pas de urme ale trecutului și de frumuseți naturale uimitoare, cu oameni calzi și primitori, îți poate deschide orizontul asupra lumii. O metodă plăcută și rapidă de călătorie în timp și în spațiu o reprezintă vizionarea de filme, pe care o propune Film O’Clock International Festival, ce va avea loc simultan în România, Grecia, Lituania, Egipt și Africa de Sud, în perioada 27 februarie – 3 martie 2021.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Lituania, basmul nordic
 | Lituania ⓜ mapamond domains
  2. Lituania, basmul nordic
 | Baltica ⓜ mapamond media

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*