Copenhaga: soluții sustenabile eficiente

Foto: 123rf

Copenhaga, Danemarca: soluții sustenabile eficiente

De: Marco Cattaneo, redactor-șef, Traveler Italia
Foto: 123rf, Luca Locatelli

Inegalitatea la scară largă scoasă în evidență de pandemie a sporit interesul global pentru orașe mai reziliente, mai echitabile și mai sănătoase.

Unul dintre exemple, Copenhaga, intenționează să devină până în 2025 prima capitală cu amprentă neutră de carbon din lume. Capitala Danemarcei urmărește de mult sustenabilitatea. Orașul are o rețea de transport în comun eficientă și e pe cale să înlocuiască autobuzele diesel cu altele electrice.

Priveliști din vârful dealului CopenHill, Copenhaga, Danemarca. Foto: Luca Locatelli

CopenHill, o centrală care produce electricitate din deșeuri, generează energie curată pentru 60.000 de familii și încălzește 120.000 de locuințe. În 2019, a deschis și zone de joacă publice în aer liber, printre care un spațiu verde pe acoperiș și un perete de escaladă. Soluțiile de urbanism prietenoase cu planeta (ca benzile de biciclete folosite zilnic de peste 60% dintre locuitori) au făcut ca orașul să aibă de cinci ori mai multe biciclete decât mașini.

Într-un tur cu bicicleta electrică puteți admira cele mai cunoscute destinații din oraș, de la Nyhavn, fost port industrial mărginit acum de restaurante și baruri, la Rundetaarn, un observator astronomic din secolul al XVII-lea care găzduiește expoziții.

Citește și

Hoinăreală în Thailanda: un paradis pe zi

Oman pentru toată familia

Acasă la oamenii-flori din Indonezia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*