Orașul universitar german, exemplu mondial de bune practici ecologice

Freiburg, Germania, foto: Getty

Freiburg, Germania – Orașul universitar german, exemplu mondial de bune practici ecologice

De: Werner Siefer, redactor-șef, Traveler Germania
Foto: Getty

Regiunea istorică Suabia, unul dintre primele mari ducate  ale Germaniei medievale, acoperă mai multe zone din sud-vestul Germaniei, estul Elveției și nord-estul Franței. Suabii sunt vestiți pentru adaptabilitate, economie și inventivitate; nu este de mirare, deci, că locuitorii acestui oraș universitar plin de viață, Freiburg, adoptă bucuroși stiluri de viață ecologice.

Localitatea, poartă de intrare în Pădurea Neagră, e remarcabil de verde, atât ca aspect, cât și ca acțiuni. Peste 40% din zona urbană este acoperită cu copaci. Sursele de energie regenerabilă – solară, din biomasă, eoliană și hidroelectrică – alimentează orașul, care își transformă deșeurile în energie din biomasă.

Principalele metode de transport sunt mersul pe jos, bicicleta, autobuzele electrice și tramvaiele, ceea ce sporește mult șansele ca Freiburg să-și atingă obiectivul de a-și reduce la jumătate emisiile de CO2 până în 2030 și de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Complexurile rezidențiale cooperative cu panouri solare, grădini urbane și avantaje fiscale pentru cei fără mașini reprezintă sufletul districtului Vauban din Freiburg, construit pe un teren cu sol contaminat anterior și recunoscut drept unul dintre cele mai sustenabile cartiere din lume.

Quartier Vauban a devenit cel mai dens populat district din Freiburg, dovadă că e suficient ca un oraș să construiască sustenabil și oamenii vor veni.

Citește și

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*