Națiunile Pueblo, New Mexico, SUA

Arhitectură Pueblo în Taos. Foto: GETTY

Vocile amerindiene capătă putere

În New Mexico, monumentele dedicate opresorilor populațiilor amerindiene – printre care al conchistadorului spaniol Don Diego de Vargas) încep să cadă, iar unii activiști cer omagierea lui Po’pay, organizatorul Revoltei Pueblo din 1680, răscoala care i-a izgonit pe spanioli din teritoriile indienilor Pueblo.

Coloniștii au recăpătat controlul în 1692, dar revolta este considerată actul care a salvat de la moarte cultura Pueblo. La Centrul pentru Vizitatori al Capitoliului din Washington, D.C., statul New Mexico este reprezentat de o statuie a lui Po’pay. La el acasă, moștenirea lui Po’pay este evidentă în cele 19 „Pueblo” ale statului, printre care Taos Pueblo, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Centrul Cultural al Indienilor Pueblo (IPCC) din Albuquerque este punctul de pornire pentru explorarea așezărilor – în prezent printr-un Tur Cultural Virtual, dar și în persoană, odată reluate vizitele pentru grupuri.

Michael Lucero, manager de experiențe pentru vizitatori la IPCC și membru al populației San Felipe Pueblo, numește resursele centrului „lentila” prin care vizitatorii pot observa bogăția stilului de viață Pueblo.

Ținută tradițională Zuni la Centrul Cultural al Indienilor Pueblo din Albuquerque; Palace Avenue, Santa Fe, New Mexico. Foto: GETTY

Citește și

Copenhaga: soluții sustenabile eficiente

Locul de joacă al speciilor marine din Pacificul de Sud-Vest

Gabon, Africa: Parcurile naționale acoperă peste 11% din suprafața statului african

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*