O perspectivă nouă asupra moștenirii lui Magellan în Pacific

Participanții la Festivalul Artelor Pacificului din Hagatna, Guam, prezintă un dans tradițional. Foto: Getty

Guam, SUA, o perspectivă nouă asupra moștenirii lui Magellan în Pacific

De: echipa Traveler SUA
Foto: Getty

A 500-a aniversare a primei circumnavigații a Pământului nu e neapărat motiv de sărbătoare în Guam, cea mai mare dintre Insulele Mariane.

În escala sa de trei zile din martie 1521, Ferdinand Magellan a ucis indigeni chamoru și le-a numit ținutul, eronat, Islas de los Ladrones („Insulele hoților”).

În martie 2021, un vas spaniol se va opri în Guam în cadrul unei călătorii comemorative care va urma ruta pe care Magellan a înconjurat planeta în 1519, încheiată de navigatorul spaniol Juan Sebastián Elcano în 1522.

Pentru populația chamoru de azi, sosirea unei expediții aniversare e o ocazie de a-și spune propria poveste, în care câteva dintre capitole sunt întâlnirea cu Magellan, istoria colonială a Guamului și realitățile vieții în așa-numitul „vârf de lance” militar al SUA din Pacific.

Povestea complexă a Guamului se reflectă în limba chamoru, care include un amestec de spaniolă, engleză și japoneză. Tinerii chamoru încep să-și îmbrățișeze cultura, spune autorul și activistul chamoru Michael Bevacqua.

„Chamoru este o amintire indigenă”, adaugă Bevacqua, care ține cursuri gratuite de limbă și îi încurajează pe semenii lui chamoru să-și exprime poziția în legătură cu viitorul politic al insulei lor – ca stat american sau independent.

Citește și

Gabon, Africa: Parcurile naționale acoperă peste 11% din suprafața statului african

Locul de joacă al speciilor marine din Pacificul de Sud-Vest

Copenhaga: soluții sustenabile eficiente

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*