Jazz și legende în Capitala Bască a Culturii

Gustările basce pintxo. Foto: Getty

Vitoria-Gasteiz, Țara Bascilor, Spania – Jazz și legende în Capitala Bască a Culturii

De: Sergi Ramis, colaborator, Viajes National Geographic
Foto: Getty

În inima Țării Bascilor, regiune spaniolă bogată în tradiții, un oraș se distinge drept regele culturii. Vitoria, sau Gasteiz, după numele basc, a fost un nucleu comercial și cultural datorită poziției excelente pe cea mai scurtă rută dintre regatul medieval al Castiliei și nordul Europei.

Acum, vitorienii își continuă tradiția de a primi călduros influențele din exterior, găzduind artiști ai jazzului, unii noi, alții legendari (ca trompetistul Wynton Marsalis, al cărui album Vitoria Suite este un omagiu adus orașului), în timpul Festivalului Internațional de Jazz Vitoria-Gasteiz din fiecare iulie. O statuie din bronz în cinstea lui Marsalis a fost înălțată în grădinile din La Florida Park, plămânul verde al orașului, parte din inelul de parcuri care le asigură localnicilor mai mulți metri pătrați de spațiu verde pe locuitori decât orice altă localitate din Spania.

Eforturile de conservare a naturii urbane, împreună cu dedicarea pentru transportul sustenabil (mare parte din populație folosește bicicleta sau tramvaiul), i-au atras Vitoriei-Gasteiz titlul de Capitală Verde a Europei în 2012.

Vitorienii ecologiști sunt la fel de pasionați și de păstrarea tradițiilor, mai ales în centrul istoric. Catedrala Santa María se înalță cu maiestuozitate gotică pe un deal deasupra cartierului secular. Pe străzile care poartă numele breslelor medievale, localnicii umplu barurile și restaurantele în căutare de pintxo, un fel de gustări tapas basce dătătoare de dependență. La capătul sudic al centrului vechi, într-o piață, se ține în fiecare august o sărbătoare în cinstea sfintei protectoare a pieței și a orașului, La Virgen Blanca (Fecioara Albă).

În timpul festivalului, mulțimea se adună să vadă efigia unui sătean basc, numită Celedón, cum coboară vertiginos pe o tiroliană, vestind începutul petrecerii. Când ajunge pe un balcon, Celedón „devine” ca prin farmec un om adevărat, care îndeamnă mulțimea să se bucure de sărbătoare.

Citește și

Gyeongju, Coreea de Sud – Străvechiul regat coreean își păstrează strălucirea

Tonglu, China – Un peisaj chinezesc făcut celebru de picturi

Tulsa, Oklahoma – punct fierbinte al discuțiilor despre rasă din Statele Unite

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*