Aici, luminile Nordului strălucesc 240 de nopți pe an

Aurora boreală peste Drumul de Gheață Great Slave Lake, Yellowknife, Teritoriile de Nord-Vest, Canada. Foto: Getty

Yellowknife, Teritoriile de Nord-Vest, Canada – aici, luminile Nordului strălucesc 240 de nopți pe an

De: Ondřej Formanek, redactor-șef, Traveler Cehia
Foto: Getty

Povestea capitalei Teritoriilor de Nord-Vest, Yellowknife, sună a roman de aventuri. Aflat la marginea Arcticii, pe malul Lacului Great Slave, și înconjurat de taigaua sălbatică, orașul de 20.000 de locuitori a apărut în anii 1930, când în zonă s-a găsit aur.

Exploatarea aurului a fost industria principală din Yellowknife timp de decenii, iar în 2004, când s-a închis ultima mină de aur din zonă, orașul deja exploata intens diamante: în 1991, geologii au găsit aici unul dintre cele mai bogate zăcăminte de diamante de pe planetă.

Populația dene a gospodărit ținutul acesta și l-a străbătut timp de mii de ani. În prezent, confruntată cu provocările globale, printre care COVID-19, schimbările de climă și degradarea mediului, localnicii dene își găsesc libertatea în natură, spune Catherine Lafferty, autoare membră a Națiunii Dene din Yellowknives care și-a publicat ultima carte, Land-Water-Sky/Ndè-Tı-Yat’a, sub numele ei dene, Katłıà.

„Când ieși în natură, îți găsești pacea și alinarea, te reconectezi la pământ, te vindeci”, spune Lafferty, care a crescut în Yellowknife și scrie despre nedreptățile împotriva indigenilor din nordul Canadei. „Pământul ne ajută să ne amintim ce este important. Aici găsim fericirea în simplitatea darurilor naturii.”

Viitorii vizitatori ai orașului se pot bucura și ei de parte din aceste daruri în nopțile luminate de aurora boreală care scânteiază peste pădurile septentrionale și nenumăratele lacuri mici din jurul lui.

Citește și

Prin acest parc național american mai puțin cunoscut hălăduiesc lupii și elanii

Un „ultim paradis” în Marea Tasmaniei

Jazz și legende în Capitala Bască a Culturii

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*