Coasta Angliei: O drumeție de neuitat

Coasta Jurasică din Dorset, Anglia. Foto: GETTY

Traseul Coasta Angliei – cea mai lungă rută de drumeție litorală din lume

Text: Maria Pieri, director editorial, Traveller Marea Britanie
Foto: GETTY

În 2021 va da roade un efort colosal, prin inaugurarea în totalitate a Traseului Coasta Angliei – cea mai lungă rută de drumeție litorală din lume, care acoperă aproape 4.500 km.

Proiectul s-a inspirat, în parte, din deschiderea Traseului Coasta Țării Galilor, de 1.400 km, în 2012, dar Anglia are o lungă istorie a drumețiilor de coastă. În anii ’70, Traseul Coasta de Sud-Vest a devenit Rută Națională. Traseul Coasta Angliei înglobează astfel de segmente preexistente și a creat alte zeci de la zero, având în total 67 de secțiuni.

Au fost consultați proprietarii de terenuri, localnicii și conservaționiștii pentru a aplica legea atât de importantă din 2009, prin care întreaga coastă a Angliei se deschidea publicului pentru prima dată.

Fiecare segment de țărm are caracterul lui. Unele oferă peisaje rurale neschimbate de om, iar altele au fost atent modificate. Segmentul de 65 km, deschis la începutul lui 2021 și numit „Coasta Ascunsă a Cumbriei”, care șerpuiește din Whitehaven la Millom prin zona de nord-vest a țării, e presărat cu instalații artistice și activități pline de adrenalină.

În același timp, în sud-est, o rută botezată „Coasta Creativă a Angliei” unește opere de artă și trasează o vânătoare de comori digitală prin Sussex, Kent și Essex.

Citește și

Aici, luminile Nordului strălucesc 240 de nopți pe an

Această zonă sălbatică braziliană este, poate, cea mai apropiată de ideea unui Jurassic Park

Prin acest parc național american mai puțin cunoscut hălăduiesc lupii și elanii

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*