Transilvania: Savurarea realității într-un ținut celebru pentru fantezie

Foto: GETTY

Transilvania: Savurarea realității într-un ținut celebru pentru fantezie

Text: Cătălin Gruia, redactor-șef, Traveler România
Foto: GETTY

Unul dintre efectele secundare ale succesului nemăsurat de care s-a bucurat romanul Dracula, care a provocat o avalanșă de peste un secol de întrupări și adaptări ale contelui-vampir în literatură, film, teatru, balet, publicitate, benzi desenate, jocuri pe computer sau muzică, este transformarea într-un ținut mitic a unei provincii cât se poate de reale, Transilvania, asociată azi în lumea întreagă cu vampirii, „un loc blestemat unde diavolul și odraslele lui umblă și acum pe picioare pământești!”.

Cum n-a fost niciodată aici, autorul Bram Stoker și-a cules informațiile din diverse cărți ale oficialilor britanici care au vizitat Transilvania și au scris cu superioritate despre o țară „cufundată în barbarism“ și „plină de superstiții”. Unele detalii le-a nimerit: frigăruile haiducești, mămăliga, vinul dulce Auriu de Mediaș, descrierile portului popular, crucile de pe marginea drumurilor, amestecul cultural complex de români, sași, unguri, țigani…

Ce nu a surprins Bram Stoker este tocmai trăsătura pentru care merită să fie cunoscută Transilvania: atmosfera pastorală, de Europă veche. Clujul cosmopolit este poarta deschisă către pajiștile cu flori sălbatice ale Transilvaniei rurale, castelele de basm și satele cu ulițe pietruite.

Pentru familiile tot mai legate de tehnologie, o ședere la o gospodărie din zonă ar fi o șansă de deconectare, de plimbări cu căruța trasă de cai, de drumeții prin Carpații împăduriți și de încercat treburi gospodărești ca mulsul oilor, strânsul ouălor și ridicarea căpițelor de fân.

Farmecul bucolic al Transilvaniei l-a vrăjit de mult pe prințul de Wales, a cărui fundație finanțează proiecte de conservare a patrimoniului arhitectural local. „Atemporalitatea locurilor le face atât de remarcabile”, spune prințul Charles în documentarul Wild Carpathia.

Citește și

Aici, luminile Nordului strălucesc 240 de nopți pe an

Această zonă sălbatică braziliană este, poate, cea mai apropiată de ideea unui Jurassic Park

Prin acest parc național american mai puțin cunoscut hălăduiesc lupii și elanii

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*