Ras Al Khaimah, viitoarea ta destinație

Ferma de perle Suwaidi, o veche tradiție păstrată și readusă la viață. Foto: Anca Dușe

Periplu prin Ras Al Khaimah, unul dintre cele 7 Emirate Arabe Unite

Text, foto: Anca Dușe

Înainte de a începe povestea mea din Ras Al Khaimah, aș avea curiozitatea să aflu câți dintre voi ați auzit despre acest loc minunat? Am făcut asta și înainte de plecare, mi-am intrebat prietenii, oameni de altfel umblați prin toate colțurile lumii, și ce credeți, mulți nu auziseră și au devenit curioși să afle ce și cum despre aceast loc cu nume complicat. E de înțeles, pentru că Dubai eclipsează cam tot ce este în jur și lucrează cu perseverență la imaginea sa de zeci de ani. Dar iată, asta înseamnă și o oportunitate de a veni cu ceva nou! În mintea mea, aveam o misiune importantă: să ridic vălul misterios care acoperă aceste pământuri mai puțin cunoscute.

Drumul neted ca în palmă care urcă pe muntele Jebel Jais. Foto: Anca Dușe
Panorama munților Hajar, văzută de pe Jebel Jais, cel mai înalt vârf montan din Emirate (1924 m). Foto: Anca Dușe

Ras al Khaimah, ceea ce s-ar traduce prin „vârful cortului”, este unul dintre cele 7 Emirate Arabe Unite, situat în partea de est a Golfului Persic. Cu peste 7.000 de ani de istorie fascinantă, cultură tradițională și peisaje magnifice, Ras Al Khaimah, promite o experiență autentică și accesibilă. Este considerat paradisul soarelui pe tot parcursul anului, are o bogăție de panorame spectaculoase, de la plaje curate, păduri de mangrove și deșert în culoarea teracotei, până la oaze fertile și priveliști dramatice oferite de munții Hajar. Aici se află cel mai înalt vârf montan al țării – Jebel Jais (1.934m) – unde temperaturile sunt cu aproximativ 10 grade mai mici decât la nivelul mării.

Ras Al Khaimah este al patrulea emirat ca mărime, dar asta nu înseamnă mult deloc: emiratul este ca o esență tare, concentrată într-un spațiu mic. Imaginați-vă aceste ingrediente puse la un loc: vreme caldă când la noi este frig, mangrove, deșert și munți înalți, cu totul diferiți de ai noștri, plaje curate, mare, liniște și o doză serioasă de autenticitate culturală.

La final de martie și la doar câteva zile după ce Emiratele Arabe Unite au ieșit de pe celebra listă galbenă, am pornit în căutarea soarelui și a aventurilor în aer liber. Pe scurt, al experiențelor după care tânjim cu toții de ceva vreme.

După un an în care nu am călătorit pe distanțe lungi, cele 5 ore de zbor s-au scurs ca o clipă, în timp ce anticipam cu emoție aterizarea și modul în care mă va izbi căldura, odată ieșită din aeroport.

Pentru început, testată și para-testată împotriva Covid-19, mi-am asigurat doza de soare și răsfăț într-unul dintre hotelurile de 4 stele ce s-au construit în Al Marjan Island. De-a lungul coastei cu zeci de km de plaje naturale curate, întrerupte ocazional de mangrove, la un moment dat apare și acestă insulă în formă de coral, construită cu nisip de pe fundul mării, numită Al Marjan. Este unul dintre locurile ce concentrează hoteluri cu nume celebre, recunoscute la nivel internațional pentru serviciile oferite, multe în sistem All Inclusive. Deși pentru mine nu este o tentație, știu că pentru majoritatea, mai ales pentru cei care au copii, un loc sigur, în care toată lumea este testată, în care măsurile de protecție se respectă cu rigurozitate și în care nu trebuie să-ți bați capul cu nimic, este un aspect deosebit de important pentru o vacanță reușită.

Dar eu aveam o misiune de îndeplinit, așa că nu mă puteam lăsa tentată de perspectiva lenevelii confortabile la soare.

Deșertul din Ras Al Khaimah are culoarea teracotei și este presărat cu vegetație.
Orașul Ras Al Khaimah și o parte dintre puținele sale clădiri înalte. Foto: Anca Dușe

Locuri de explorat și experiențe de trăit

Activitățile în mijlocul naturii sunt elementul central al turismului în Ras Al Khaimah. Emiratul are plaje curate, mangrove luxuriante și vaste dune deșertice, pe lângă maiestuoșii munți Hajar și cel mai înalt vârf al Emiratelor Arabe Unite – Jebel Jais – 1934 m.

Ras Al Khaimah este, de asemenea, recunoscut ca un loc de top pentru animale sălbatice, inclusiv păsări migratoare și rezidente, gazele, orixi, pisici sălbatice și vulpi, în timp ce zona de coastă și mangrovele sunt casă pentru broaștele țestoase, flamingo, cormorani și multe alte viețuitoare.

Știți senzația aceea de panică – ce să aleg, ce să fac mai întai, am atât de multe opțiuni și nu-mi ajunge timpul?

Ei bine, este ceva real în ea – chiar aveam multe de văzut și de făcut – dar faptul că toate atracțiile sunt concentrate într-un areal restrâns m-a liniștit și am pornit cu entuziasm la drum!

Munți și experiențe din Cartea Recordurilor

Emiratul deține un loc special în inimile căutătorilor de aventură și al entuziaștilor de activități în aer liber, oferind mai multe experiențe cum ar fi: alpinism ghidat, ciclism montan și drumeții în munți, plimbări cu caiacul prin mangrove sau experiențe off-road.

Dintre toate, am ales două și m-am îndreptat spre nord, spre straturile succesive de creste montane ce se întind la orizont și se diluează în aerul curat al dimineții.

Drumul spre cel mai înalt vârf montan din Emirate, numit Jebel Jais, este o ocazie numai bună pentru a admira peisajul. Parte din lanțul muntos Hajar, care vine din Oman, Jebel Jais arată total diferit de ce știm noi despre munte. De la culoare, textură și consistență, totul promite o descoperire nouă și specială.

Platforma de aterizare a celei mai lungi tiroliene din lume (2,83 km). Este suspendată între munți și are podeaua din sticlă.

Am stat linișită până în momentul în care, aproape de vârf, mi-a vâjâit pe deasupra capului o tiroliană. Sigur, veți spune, am mai văzut, ba chiar m-am mai dat și dat cu tiroliana. Doar că aici, în cadrul Centrului de Aventură Jebel Jais, este mama tirolienelor din întreaga lume.

Deși este greu de imaginat și de descris senzația – în special emoțiile așteptării și ale primelor secunde în care pornești, cu capul în jos, spre un mare hău – iată câteva repere pe care să le evaluați:

  • vă aflați la 1680 de metri, dedesubt este o vale largă, în stânga vârfuri muntoase și în dreapta marea; sunteți suspendați de un cablu, în poziția Superman, dar cu mâinile la spate;
  • după momente bune de așteptare în care vă întrebați de ce faceți asta, porniți cu avânt în jos și atingeți imediat 150 de km/h;
  • parcurgeți lungimea incredibilă de 2,83 km – echivalentul a peste 28 de terenuri de fotbal, în 2-3 minute și aterizați pe o platformă cu podea transparentă, prinsă în chingi și suspendată între doi versanți.

Nivelul de adrenalină a atins cerul și nu vă puteți gândi decât la faptul că vreți să vă mai dați încă o dată. Poate a doua oară deschideți și ochii!

“Zborul” Jebel Jais este una dintre atracțiile de top din Ras Al Khaimah. Dintre cei peste 66.000 de oameni care s-au dat, n-am auzit încă pe cineva care să nu fi rămas impresionat!

Următorul loc în care am ajuns, necesită ceva mai multe aptitudini decât curajul: prima tabără de supraviețuire marca Bear Grylls, din Emirate. S-a deschis anul trecut și oferă, așa cum îi spune și numele, cursuri de supraviețuire. În jumătate de zi am învățat care sunt prioritățile în cazul în care aș ajunge într-o situație extremă, cum să mă orientez în spațiu, care sunt metodele prin care pot să fac focul și cât de folositoare și versatilă este o funie înnodată în fel și chip.

Drumul pe Jebel Jais, surprins la apus, din punctul de belvedere special amenajat. Foto: Anca Dușe

Iar pentru a încheia ziua într-un mod cel puțin la fel de memorabil, am așteptat apusul pe una dintre punțile de observație de pe Jebel Jais.

Foto: Autoritatea de Dezvoltare Turistică a Emiratului Ras Al Khaimah

Deșertul de teracotă și beduinii ospitalieri

În Ras Al Khaimah trăiesc 345,000 de oameni, dintre care aproximativ 30% sunt localnici. Aceștia sunt urmașii triburilor ce locuiau de-a lungul coastei, în munți sau în deșert. Pe aceștia din urmă i-am întâlnit cu ocazia vizitării celor trei camp-uri amenajate printre dune de nisip, cu scopul de a evoca un pic din atmosfera vieții de altă dată.

Dar, înainte de a lua cina la lumina lunii și a asista la spectacolul de dans (tanoura) și la cel pirotehnic, am primit o sesiune de “stomac în gât”, sub forma unei experiențe tip safari în deșert, cu mașinile 4×4. Practic, te dai ca la sandboarding pe panta abruptă a dunelor, în viteză și cu valuri de nisipi aruncate pe parbriz, de nu ști când și cum de ai ajuns la baza dunei întreg. Cred că mi-am luat doza de senzații tari pe un an!

Dar ce m-a impresionat cel mai mult în deșert a fost scurta vizită în Rezervația Naturală Al Wadi, unde am putut să văd câteva specii endemice, în mediul lor natural. Aici trebuie să revin, pentru că nu am investigat cu simț de răspundere!

Foto: Anca Dușe
Instantanee din excursia către singura fermă de perle din Emirate. Foto: Anca Dușe

Perle și ape turcoaz

Când aburii dimineții se disipă molcom peste luciul apei și ești poftit la bordul unei bărci tradiționale cu podeaua acoperită de covoare groase, iar apoi ți se întinde o tavă cu cafea și curmale, poți uita cu ușurință în ce epocă ești.

Așa m-am simțit pe tot parcursul drumului din micul port mărginit de munți, de unde m-am îmbarcat pentru a ajunge la singura fermă de perle din Emirate. Dincolo de apa turcoaz am putut admira fâșii de nisip populate de familii de cămile cu păstorii lor, mangrove dese și țestoase curioase ce scoteau, când și când, capul din apă.
Ferma de perle Suwaidi din Ras Al Khaimah este mai mult decât un loc în care se cultivă aceste accidente ale naturii. Ea oferă, în primul rând, șansa de a pătrunde în istoria perlelor din Emirate, cu ajutorul poveștilor despre cum se culegeau odinioară perlele și ce șanse mici erau să găsești una (efectiv 1%), până la informații despre diversele tipuri de perle de cultură și cum se obțin ele, totul într-o manieră captivantă și interactivă.

Fortul Dhayah, singurul fort amplasat la înălțime (și bine păstrat) din Emiratele Arabe Unite.
Foto: Anca Dușe
Două panorame ce se deschid din vârful fortului Dhayah.

Forturi și clădiri abandonate

La Dhayah Fort am ajuns foarte de dimineață, ca să nu mă prindă căldura în timp ce am urcat cele peste 200 de trepte.

Fortul este un simbol puternic al rezistenței locale împotriva englezilor care, în 1819, au măturat coasta Golfului Persic până în Dubai-ul de azi. În plus este singurul fort amplasat strategic, pe un deal, de pe întreg teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

Efortul de a urca până în vârf mi-a fost răsplatit de panorama grandioasă ce se deschide cu generozitate. Într-o parte, ochii se opresc în fâșia albastră a mării, după ce survolează plantația de curmali de la baza dealului și orașul din plan îndepărtat. În cealaltă parte, umbra muntelui se retrage încet, pe măsură ce soarele se instalează confortabil pe cer.

O poveste diferită are orașul-fantomă Al Jazirah Al Hamra. Înainte de anii ’60, anii în care a început exploatarea zăcămintelor de petrol, localnicii erau faimoși pentru abilitățile de scufundători în căutare de perle și de negustori, pentru valorificarea lor. În decurs de numai câțiva ani, cei aproximativ 4,000 de locuitori au plecat, mizând pe o viață mai prosperă în Abu Dhabi, abandonându-și complet satul. Astăzi, deși este încă șantier în unele zone, eforturile de restaurare se văd: din ce în ce mai multe case sunt scoase din anonimat, iar mica moschee pe care am vizitat-o este o încântare.

Mangrova din mijlocului orașului Ras Al Khaimah.

Mangrovele din oraș

Dacă Julfar nu vă sună cunoscut, să știți că este numele vechi al orașului Ras Al Khaimah.

Am ajuns aici de mai multe ori și de fiecare dată prea pe fugă. Chiar și așa, pe bucățele, impresia lăsată este că orașul se schimbă rapid. Se dezvoltă, crește, nu mai încape în vechea cartografie. Mangrovele se învecinează cu primele clădiri înalte și cu centrele comerciale nou-nouțe, iar multe zone sunt încă în șantier.

Diversitatea și contrastul dintre lumea arabă veche, cu străzi înguste, pline de boutique- uri și localnici guralivi, și noile zone urbane, amenajate cu multe spații elegante pentru promenadă fac dintr-o simplă plimbare prin RAK o experiență fascinantă.

După aproape o săptămână petrecută aici, am ajuns la concluzia clară că Ras Al Khaimah este o destinație de vizitat cel puțin o dată în viață.

Aici am simțit cum bate inima Emiratelor. Peisajele spectaculoase, experiențele și aventurile pe care le-am trăit, m-au reconectat cu mine și cu natura.

După o astfel de călătorie, știu exact unde vreau să revin și unde timpul meu va fi bine “prețuit”. Însă pentru cei care au ocazia să ajungă în Emirate, pot spune că o vizită aici nu este completă fără a explora și Ras Al Khaimah. În nord. În vârful cortului.

Citește și

Oman pentru toată familia

Persia

Ecoturism în Dubai

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*