Alexandroupolis, o destinație pentru familii

Farul din Alexandroupolis este ușor de reperat pe promenadă.

Alexandroupolis, tânărul oraș din estul Greciei, atrage tot mai mulți turiști.

Alexandroupolis se află la doar 7 ore și un pic de București și îi primește călduros pe toți cei care caută o vacanță cu de toate. Este un oraș tânăr, care s-a dezvoltat puternic din punct de vedere turistic în ultimii 20 de ani și care atrage foarte mulți turiști din țările din jur.

“Nu are un centru vechi, precum multe alte orașe europene, dar este un oraș viu tot timpul anului. Aici nu veți vedea baruri sau taverne închise în afara sezonului turistic. De aceea poate fi o destinație potrivită și pentru perioada Crăciunului sau de Paște, mai ales că drumul cu mașina din București durează aproximativ 7 ore”, spune domnul Apostolos Palakidis, director de marketing al hotelului Ramada Plaza by Wyndham Thraki.

Pe timpul verii, timp de 4 luni, drumul care mărginește coasta, care este și principalul bulevard al orașului, se închide pentru mașini de la 8 seara la 1 noaptea. Este o plimbare de 2 km foarte plăcută, care merită întreruptă cu o oprire la oricare din barurile sau tavernele din jur. Și tot de-a lungul acestui drum se află parcul de distracții Yuppii Luna Park, o oprire obligatorie pentru cei mai mici.

Statuia lui Nike, zeița victoriei

Orașul are multe monumente istorice, situri arheologice antice sau muzee educaționale precum cel de istorie, de istorie naturală, de floră și faună sau etnologic. Dar parcă nici unul nu se compară cu frumoasa statuie a lui Nike, zeița victoriei. Una dintre cele mai frumoase sculpturi ale lumii antice, despre care se crede că i-ar aparține unui sculptor din insula Rodos, a fost descoperită de francezi pe insula Samothraki, iar originalul se află azi la muzeul Luvru din Paris. O copie a lui Nike poate fi admirată și în curtea prefecturii din Alexandroupolis.

“Dacă mă întrebați pe mine, v-aș recomanda să închiriați o mașină și să vizitați câteva locuri mai speciale care sunt în apropierea orașului. La jumătate de oră de aici, era pe vremuri un important centru de producție a mătăsii. Încă se face mătase aici, cu tehnici tradiționale”, mai spune domnul Apostolos Palakidis. În secolul al XIX-lea, în orașul Soufli producția de mătase era mândria localnicilor. Azi, se poate vizita expoziția permanentă din Muzeul Mătăsii, aflat în cadrul conacului Kourtidis. Vizitatorii pot vedea cum a început istoria mătăsii, cum se creșteau viermii de mătase și cum era produsă mătasea cu tehnicile tradiționale. Un al doilea muzeu, Muzeul Arta Mătăsii a fost deschis relativ de curând, în 2008, de familia Tsiakiris, veche producătoare de mătase.

Parcul Național Delta Evros, aflat la doar jumătate de oră de mers cu mașina din Alexandroupolis, este un alt punct de reper al zonei. Aproape de granița cu Turcia, râul Evros formează o deltă unică pe continentul nostru, cu o floră și faună foarte bogate. Păsările care migrează din nord spre țările calde fac un popas aici, iar vizitatorii deltei pot admira sute de flamingo, rațe, lebede, dar și una dintre cele mai rare păsări ale Europei, culicul-cu-cioc-subţire.

“De aici, următorii kilometri spre vest veți găsi vreo 30 de plaje organizate, unele foarte trendy, altele potrivite pentru familii, mai liniștite. Avem și locuri excelente pentru cumpărături, open malls, cum le spunem noi, unde sunt prezente multe dintre brandurile importante internaționale”, adaugă Palakidis.

Dar ce ar fi o vacanță în Grecia fără să guști din bunătățile locale. Alexandroupolis este și o destinație pentru iubitorii fructelor de mare, care sunt de găsit la orice tavernă. Aici nu există mâncare pentru turiști și mâncare pentru localnici, pentru că nu este un oraș supradezvoltat. Iar la o mâncare bună, merge desigur și un vin bun. Sunt multe crame aproape de oraș, care pot fi vizitate, cum ar fi domeniul Kikones, fondat în 2004 de inginerul agricol Melina Tassou. Aici se cultivă ecologic soiuri locale de struguri precum Malagousia, Limnio (despre care se spune că ar fi cel mai vechi soi grecesc) și soiuri internaționale mult mai cunoscute precum Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon și Syrah. Vinurile lor se găsesc ușor la tavernele din oraș.

De aici, din port, pleacă pe mare pescarii care aprovizionează zilnic tavernele cu pește și fructe de mare.
Pe străzile din Alexandroupolis, cel mai estic oraș al Greciei

“Desigur, este frumos să vizitezi diverse lucruri în vacanță, dar trebuie să te și relaxezi, să iei o cină ușoară și doar să te plimbi prin oraș și să te întâlnești cu localnicii”, concluzionează Palakidis.

La primele ore ale dimineții, piscina goală a hotelului Ramada este locul perfect pentru o ședință foto.
Iar plaja este la doar câțiva metri de hotel.
În așteptarea mic-dejunului, pe terasa hotelului, cu vedere spre mare.

Hotelul Ramada Plaza by Wyndham Thraki, aflat în vestul orașului, are 5 stele și este deschis din 2001. Are 149 de camere, un spa generos, spații pentru evenimente corporate, plajă și piscină exterioară. Este prietenos cu familiile, căci are totul la îndemână.

Iar din Alexandroupolis, prima prima oprire a feribotului este insula Samothraki, despre care vom povesti curând.

Feribotul spre insula Samothraki lasă în urmă orașul Alexandroupolis.

Citește și

Ponturi de la localnici: Insula Rodos

Alonissos, Grecia: Raiul mediteranean al focilor, ocazie de scufundări în epave antice

Grecia, cu rulota

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*