Traseul Carian, Turcia

La răsărit, ruinele unei mănăstirii ridicată pe insulița din Lacul Bafa sunt patrulate de câini prietenoși din satul învecinat.

Urmați drumurile străvechi de la întâlnirea dintre munte și Mediterana

De: Onur Uygun, redactor-șef adjunct, Traveler Turcia

Foto: Onur Uygun

Cea mai lungă rețea de trasee de drumeție din Turcia șerpuiește printre plaje parcă neatinse de om, ruine antice, munți zimțuiți, sate liniștite și păduri dese. Itinerarul de peste 850 km acoperă o suprafață mai mare și e mai puțin cunoscut decât fratele lui celebru, Traseul Lician, deci e perfect pentru o doză de natură și singurătate.

Ruta își ia numele de la civilizația cariană, care a populat capătul sud-vestic al peninsulei Anatoliei și a înflorit sub stăpânirea persană, apoi sub cea greacă și romană. Traseul Carian o omagiază urmărind rute comerciale originale și cărări pentru catâri folosite și azi de cultivatorii de măslini.

Printre atracțiile de pe coastă se numără peninsulele Datça și Bozburun, cu golfulețele lor imposibil de albastre, orașul antic Cnidos și pitorescul sat Selimiye. Câteva din bijuteriile de pe uscat sunt Kapıkırı-Herakleia și peisajul unic al Munților Latmos.

„Traseul Carian se distinge de alte rute de drumeție prin combinația de natură incredibilă și o mare diversitate de ruine datând din anul 6000 î.Hr.”, spune Altay Özcan, unul din ghizii care au creat traseul în 2013. „Iar cultura tradițională a litoralului turcesc al Mării Egee asigură fundalul perfect”, Onur Uygun, redactor-șef adjunct, Traveler Turcia.

Citește și

Națiunile Pueblo, New Mexico, SUA

Orașul universitar german, exemplu mondial de bune practici ecologice

Copenhaga: soluții sustenabile eficiente

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*