Bhaktapur – femei în piață

Foto: Costas Dumitrescu

Instantaneu din Bhaktapur

Text, foto: Costas Dumitrescu

Viața curge inexorabil prin cele mai mici interstiții ale existenței. În memoria cea mai profundă a viului există o primă și implacabilă comandă: lupta merge până la capăt.

Bhaktapurul anului 2019 nu va mai arăta niciodată la fel ca înainte de 2015. Mă ghemuiam între un morman de căramizi adunate din moloz și aranjate într-o stivă dezordonată pentru a fi refolosite și o grindă masivă din lemn vechi de sute de ani, încercând cu răbdare să surprind un moment semnificativ în relația acestor femei adunate nu numai să vândă câteva kilograme de legume, dar și să își depene împreună poveștile și să aducă fiecare noutăți și intrigi, așa cum le stă bine doamnelor.

Marginile colțuroase ale cărămizilor mă împungeau în spinare și spațiul îngust mă obliga să îmi transfer greutatea de pe un picior pe altul la câteva minute, punându-mi la încercare răbdarea. După ce m-au studiat un timp, neînțelegând la început de ce mă chinuiam singur printre dărăpănăturile din fața locului unde se așezaseră au început să uite de prezența mea și și-au reluat discuțiile mai interesante decât priveliștea unui străin care se contorsionează într-un ungher.

După o vreme s-au constituit trei grupuri de interacțiune, cele patru femei care povestesc ceva amuzant, cele două din față care șușotesc atente să nu fie auzite de nimeni și tânara care comunică cu un interlocutor nevăzut cu ajutorul tehnicii moderne. Am constatat pentru a nu știu câta oară că interacțiunea umană rămâne aceeași indiferent de decorul în care se desfășoară.

Citește și

Acasă la oamenii-flori din Indonezia

Bistrița tradițională

Aventuri cât China

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*