Cea mai lungă tiroliană din lume

Muntele Jebel Jais, foto: RAKTDA

De încercat măcar o dată în viață.

Text: Cătălin Gruia

Am făcut propriul legământ cu Dumnezeu pe Vârful Jebel Jais din Emiratul Ras Al Khaimah.

Deal-ul nostru e desigur confidențial, dar pot să te asigur că am fost mai îngrozit ca Moise în fața tufișului neconsumat de flăcări de pe Muntele Horeb. Dar să luăm povestea de la început.

Exclusiv pentru cei care vor să știe ce simte un șoim în picaj, cu aripile strânse, la 150 km/h, există un loc teribil și frumos, atârnat între cer și pământ, în cei mai înalți munți din Emiratele Arabe Unite, unde se poate trăi experiența asta.

Pe cea mai lungă tiroliană din lume. Foto: RAKTDA

Zborul Jebel Jais e un magnet pentru cei care caută senzații tari și adrenalină. Pe cea mai lungă tiroliană din lume, 2,83 km, cât 28 de terenuri de fotbal, poți zbura într-un costum special, în poziția de superman, cu mâinile la spate, vâjâind prin cer ca MIG-ul.

Am rău de înălțime. Și nici după viteză nu mă omor. Și atunci ce căutam aici, de ce m-am mai înscris? Încurcate sunt căile… omului. Dar cel mai bine a zis-o JFK în discursul său cel mai faimos: „…mergem pe Lună (…şi să facem toate celelalte lucruri) nu pentru că ar fi uşor, ci tocmai pentru că e greu”.

Sau ce mi-a zis cu o zi înainte o prietenă mai aventuroasă din acest trip, despre cum e să-ți învingi frica: „Nu ești obligat să o faci. Da, e înspăimântător pentru oricine. Dar când o s-o faci, e cea mai tare senzație de eliberare. Și o să te ajute mult și în viitor.”

Poți să îți spui, ba chiar și să crezi toate lucrurile astea când urci către vârf, boierește, în Jeep cu aer condiționat pe serpentinele îmblânzite pe benzi generoase, cum numai arabii știu să facă, prin peisajul nepământean al acestui deșert vertical, admirând lumina lăptoasă care îmbracă dantelăria fantezistă a eroziunii de pe stâncile gri.

De fapt, iată ce se întâmplă: pentru că sus de tot, pe platforma unde se face lansarea, spațiul e destul de mic, tabăra de bază e mai jos. Aici te echipează și te brifuiesc. Apoi te urcă cu mașina până în vârf, unde aștepți să-ți vină rândul, alături de alții care așteaptă. Și poate fi o coadă și de o oră. Și aștepți, și se acumulează tensiune și frică, pentru că îi vezi abisul în depărtate, și pe cei din față când zboară, și auzi sunetul ăla de vâjâit care tună prin văzduh ca un supersonic.

Foto: RAKTDA

Și când, în sfârșit, îți vine rândul, te atârnă pe cablu într-o poziție de flotare, dar cumva cu capul mult mai jos decât picioarele, cu hăul în față. Și căderea trebuie să fie foarte abruptă în prima parte, ca să poți prinde viteza aia incredibilă care să te ducă până la capătul celei mai lungi zipline din lume. Căci dacă nu ai viteza necesară, sau dacă te bate vântul din față și te frânează, riști să te oprești la jumătatea drumului. Și ăsta cred că e cel mai înspăimântător lucru. Adică să rămâi acolo agățat…

În minutele dinaintea lansării, cum stai acolo înfășat în harnașament și costum, ca o mumie atârnând cu capul în jos, ca un crevete cu mustăți de cablu și carabiniere, benoclându-te cu ochi îngroziți la prăpastia în care urmează să plonjezi cu 150 km/h, bunul-simț al creierului de reptilă deturnează de la prea emancipații lobi frontali turnul de control al ființei tale, pulsul se accelerează până aproape de 130…

Și oamenii pot să aibă cele mai diverse reacții. Dependenții de adrenalină freamătă de nerăbdare așteptând explozia dătătoare de sens. Dar sunt destui și cei ca mine, care urlă, care plâng, se zbat ca-n ștreang și se roagă să fie lăsați jos.

De fapt, eu am fost dintre lebedele mute care, în fața fricii supreme, alunecă în freeze response. De trei ori m-am băgat în față, de câte ori cineva a abandonat cursa, de teamă să nu mă părăsească curajul înainte de vreme. De trei ori am fost întors înapoi la locul meu de la coadă, mut, alb ca varul, cu mâinile reci, cu fruntea transpirată.

Pentru mine, singura cale a de continua a fost legământul cu Dumnezeu. (Doamne, dacă o să pot să fac asta, te rog să îmi dai înapoi…)

După ce m-au atârnat acolo, cu capul în jos, în minutele dinaintea lansării propriu-zise: surpriză totală! Don’t go to sleep, my friend! mi-a zis (gn)omul cu bărbuță, plin de cool și tatuaje, care ne lansa pe cablu.

M-am liniștit dintr-odată, am devenit foarte calm, ca în momentele de meditație cumva, foarte ciudat, ba și după lansare, în ciuda vitezei, am continuat să fiu înconjurat ca într-o bulă de nemișcare, aceeași senzație de stilness cvasi-paralitic, tipic unei ședințe de meditație. Singura notă discordantă s-a întâmplat pe la jumătatea cursei, când m-a izbit o pală de vânt dinspre stânga, dar atât de puternică, ce mi-a deschis literalmente gura, de simțeam că îmi smulge obrazul pe interior.

Așa a fost primul jump, pe segmentul cel lung și super-rapid, după care te oprești pe o platformă suspendată deasupra abisului, după care urmează pasul 2, pe un cablu mai mic, de sub 50 m – ăștia au un fel de cuplu, cea mai lungă și cea mai scurtă tiroliană din Cartea Recordurilor, care te poartă până în șosea unde te așteaptă mașina.

La final, la aterizare, când nodul din gât, gheara de găină bătrână a fricii a devenit doar o amintire, a explodat uimirea, foc de artificii că totul a fost neverosimil de firesc și de ușor. Eliberare! Iluminare! Doamne, păi dacă și la moarte e la fel de ușor, rog să fiu înscris chiar acum…

Din păcate, iluminarea a durat sub 40 de minute, până spre ora 15, când a început celălalt program la care ne-am înscris, the Sky Tour, când senzația de stăpân al lumii, că pot face orice, a fost din nou pusă la încercare pe alte 7 tiroliene, nu la fel de lungi precum prima, însă de data asta totul a fost mult, mult mai greu, mai fizic, mai rudimentar. Și poate de data asta nu a mai fost atât frică, cât a fost stres, și muncă, și improvizație și co-participare, tremurul genunchilor peste hăuri, când ești atârnat de un cablu între cer și pământ. Frica trebuie învinsă mereu, ca un balaur cu 7 capete.

Seara, când ne-am întors la hotelul Hampton by Hilton Marjan Island, m-am dus direct în mare și am băgat înot turbat, 5 ture dus-întors până la geamandură, cu toată forța de care sunt în stare. N-am țipat acolo, nu m-am manifestat în niciun fel, în afară de muțenie și fața albă ca hârtia, dar simțeam în mine atâta cortizol, încât trebuia să-l dau afară din sistem cumva. Păcat că am ajuns prea târziu (la 6 se închide accesul la mare, eu am stat totuși până spre 7) și n-am putut înota până la epuizarea (de care aș fi avut nevoie) a unui trup care în loc să țipe, să dea din picioare, sau să protesteze, e obișnuit să țină în el, depozitând tone radioactive, otrăvitoare, de cortizol.

Foto: RAKTDA

Ce poți face în Ras Al Khaimah

Cel mai nordic dintre Emiratele Arabe Unite are munte, mare și deșert. Și experiențe de toate felurile pentru toate gusturile, de la cele pline de adrenalină la relaxare totală în paradisuri luxoase, de la safari pe cămile în deșert, la lunecuș leneș cu caiacul printre mangrove.

Dar activitățile în natură sunt cele mai importante în Ras Al Khaimah. Emiratul deține un loc special în inimile căutătorilor de aventură și al entuziaștilor de activități în aer liber, doritori de alpinism ghidat, ciclism montan și drumeții în munți, plimbări sau experiențe off-road.

Dacă ești fan senzații tari, în maiestuoșii Munți Hajar se află cel mai înalt vârf al Emiratelor Arabe Unite. La Jebel Jais poți încerca „Zborul” pe cea mai lungă tiroliană din lume la 1.680 m deasupra nivelului mării, o experiență de pus pe lista de lucruri de încercat măcar o dată în viață. Celelalte două mari atracții din Jais Adventure Peak sunt Jais Sky Tour (pe alte 7 tiroliene, o coborâre în zigzag de pe munte, de-a lungul a peste 2 ore și 7 tiroline) și Jais Sky Maze.

Sau, dacă ești fan faună sălbatică, poți vedea inclusiv păsări migratoare, gazele, antilope oryx, pisici de nisip, vulpi, țestoase, flamingo, cormorani și multe altele.

Sau, dacă ești fan experiențe culturale, ai ocazia să afli mai multe despre istoria emiratului, vizitând triburi de beduini din munți sau situri arheologice precum Jazirah Al Hamra, fortul Dhaya, Shimaal și Julfar.

Un alt loc musai de văzut e Ferma de Perle Suwaidi, unde am înțeles, poate pentru prima oară, istoria perlelor din Golf, dar și ce și cum-ul modern al diversele tipuri de perle de cultură.

Tabăra de supraviețuire Bear Grylls, foto: RAKTDA

Cei care doresc să-și pună la încercare abilitățile de supraviețuire se pot îndrepta către prima tabără de supraviețuire Bear Grylls din regiune, ce oferă și prima cazare din lume sub acest nume, unde pot urma cursuri captivante de supraviețuire.

Urmând linia șerpuită a litoralului, pe toată lungimea sa de 64 de kilometri de plaje, vei găsi relaxare, sporturi nautice, resorturi pentru familii și hoteluri de lux sau terenuri de golf amplasate chiar pe malul mării.

La drum

Există zboruri zilnice pe ruta București – Dubai și până la de patru ori pe săptămână pe ruta Cluj – Dubai, în perioadele de vârf. De la aeroport, transferul până în Ras Al Khaimah se face cu mașina. Agențiile de turism au pregătit deja pachetele pentru sezonul de iarnă și vă așteaptă!

Foto: RAKTDA

Ce ne așteaptă

Votat drept Capitală a Turismului din Golf pentru al doilea an consecutiv, Ras Al Khaimah a anunțat o nouă strategie axată pe natură, agrement, aventură, accesibilitate și autenticitate, concretizată în alte 20 de noi inițiative de dezvoltare turistică durabilă în Emirate, o investiție de 111,5 milioane de Euro.

Am ales, mai jos, trei noi proiecte pe care le-am pus pe lista mea de vizite viitoare.

La munte: Earth Hotels Altitude, un concept de hotel pop-up, bazat pe principii eco și prevăzut să includă 15 unități de cazare complet echipate, un centru de activități și piscină.

La mare: Ferma de Scoici de la Al Hamra Marine va oferi scufundări în căutarea de stridii, sesiuni de gătit live, experiențe pentru familii și copii, precum și activități culturale.

În deșert: Cloud7 Câmp AlSawan – o experiență de glamping de lux, cu 60 de unități de cazare.

1 Trackback / Pingback

  1. Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand alegi o Tiroliana - PlayzoneConcept

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*