Tramvaiele din Lisabona

Foto: Sorin Ghencea

Tramvaiele, clădirile vechi, spectacolul străzii, amestecul rasial și cultural istoric, care vă duce cu gândul la Africa sau Brazilia, toate fac din Lisabona un oraș care vă îndeamnă să stați cât mai mult cu aparatul de fotografiat la ochi.

Străduțele sale în pante sunt urcate pieptiș de vechi tramvaie – emblema turistică a orașului. Și o să va minunați cum de reușesc, iar atunci când trec, nu de puține ori trebuie să vă lipiți de perete, atât de înguste sunt străzile în anumite zone…

Rețeaua de tramvaie vechi, cu ferestre cu ramă din lemn și fără geamuri, unele dintre ele având peste 70 de ani și care, aproape la orice oră din zi sunt aglomerate – în cea mai mare parte de turiști – este probabil cea mai mare atracție a orașului.

În orice altă parte a lumii, aceste tramvaie se pot vedea doar la muzeu. Aici vă plimbați cu ele. Există și varianta specială pentru turiști – acestea nefiind așa aglomerate. Rețeaua  istorică de tramvaie este completată de liftul Santa Justa, o frumoasă construcție metalică ce face legătura între partea de jos și cea de sus a orașului și încă trei “funiculare” – Bica, Lavra și Gloria – în fapt tot un fel de tramvaie vechi, dar care urcă niște străzi cu o pantă foarte mare, fiind trase de un cablu. Transportul nu e tocmai ieftin dacă luați bilete direct de la vatman, însă de la chioșc sau cu abonament, prețul e simțitor mai mic.

Dar Lisabona e un oraș care merită din plin și să fie luat la picior – și nu neapărat cu hartă. În afara zonelor turistice clasice, cum ar fi Praça do Comércio sau Rossio, este o experiență absolut încântătoare să vă rătăciți prin labirintul de străduțe din cartiere precum Bairro Alto – Cartierul de Sus, sau prin Alfama – ală cărui origini maure se văd și azi.

Atenție însă că orașul are multe pante (este construit pe nu mai puțin de șapte coline), deci e absolut necesară încălțămintea comodă.

Nu ratați: celebra linie a tramvaiului 28, care are un traseu destul de lung și vă plimbă prin majoritatea punctelor importante din oraș.

Pont: pentru cei care doresc, din Lisabona se poate ajunge ușor și rapid cu trenul sau autobuzul la Sintra – orașul palatelor, la Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei continentale, și la Cascais, un orășel drăguț pe malul Atlanticului.

Text, foto: Sorin Ghencea
Articol publicat în numărul de toamnă 2017 al National Geographic Traveler

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Health star ratings Kellogg reveals the cereal | Portugalia ⓜ mapamond domains
  2. Tramvaiele din Lisabona | Portugalia ⓜ mapamond domains

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*