4 orașe literare

The Library of Congress in Washington.
Pe Dealul Capitoliului din Washington se află Biblioteca Congresului, cea mai mare bibliotecă din lume. Foto: Sean Pavone/123rf.com

Vechi tradiții literare iluminează aceste 4 orașe. Text: SHANNON MCKENNA SCHMIDT

„Cărțile sunt bogăția lumii”, scria Henry David Thoreau. Cărțile educă, iluminează și stârnesc imaginația. În poezie, proză sau tratat politic, cuvântul scris se dovedește adesea o parte intrinsecă a culturii și istoriei unui loc. Pentru a aprecia pe deplin caracterul unui oraș, călătorii ar trebui să arunce o privire și asupra literaturii sale. Medii creative precum Parisul, Londra sau Edinburgh, New York sau Dublin (cel mai recent Oraș al Literaturii ales de UNESCO) ademenesc de multă vreme hoinarii pasionați de lectură. Însă acestea nu sunt singurele locuri cu o moștenire literară bogată. Și următoarele patru orașe promit suficiente descoperiri pentru iubitorii de cărți.

WASHINGTON, D.C., STATELE UNITE

Unul dintre părinții fondatori ai SUA, Thomas Jefferson, ar fi cu siguranță încântat de latura „cărturărească” a capitalei țării lui. Câteva dintre cele 6.487 de tomuri originale pe care el însuși le-a vândut Bibliotecii Congresului – cea mai mare bibliotecă din lume – sunt expuse în clădirea bibliotecii, pe Dealul Capitoliului, alături de alte comori precum o Biblie Gutenberg foarte rară și o ciornă a Declarației de Independență. Un tur gratuit cu ghid dezvăluie semnificațiile arhitecturale și literare ale instituției. Din Marea Sală a Clădirii Jefferson pornește scara impunătoare către Galeria Vizitatorilor, unde poate fi văzută opulenta Sală Principală de Lectură, cu vitralii, marmură și fresce.

Puteți chiar să vă alăturați cercetătorilor erudiți de mai jos, aplicând pentru un permis de bibliotecă. Un tur cu ghid audio gratuit, asigurat de Poetry Foundation, include locuri asociate cu barzii care au trăit și au scris în acest oraș, printre care Walt Whitman și Sarah Browning. Un altul este membrul mișcării culturale Harlem Renaissance, Langstone Hughes, a cărui dublă profesie a inspirat numele Busboys and Poets (Chelneri și poeți) – o combinație de cafenea, librărie și loc de întâlnire pentru literații zilelor noastre (punctul de reper se află la intersecția dintre Strada 14 și Strada V, în nordul Washingtonului). Librăria independentă Politics and Prose (din cartierul Chevy Chase) își invită clienții să asiste cu regularitate la evenimente de autor sau să participe la discuții de grup despre anumite cărți (e suficient să citești selecția prezentată și să-ți faci apariția). Magazinul a găzduit de toate, de la romancieri relativ obscuri până la câștigători ai Premiului Pulitzer și critici politici. Kramerbooks și, alături, Afterwords Café din cartierul Dupont Circle sunt deschise non-stop vinerea și sâmbăta. Alege de aici ceva de citit la culcare – de pildă, unul dintre thrillerele lui David Baldacci, în care acțiunea se derulează chiar în D.C.

OXFORD, ANGLIA

Acest oraș medieval se laudă cu cea mai veche universitate din lumea vorbitoare de limbă engleză și cel mai amplu program de literatură din Marea Britanie, dar înclinațiile sale literare trec dincolo de zidurile campusului istoric. Numele orașului apare peste toate, de la versurile poetului romantic Matthew Arnold („acel dulce oraș, cu turlele lui visătoare”) până la seria de romane polițiste ale lui Colin Dexter, cu inspectorul Morse, unul dintre cei mai populari detectivi contemporani ai Marii Britanii. Puteți vizita locurile preferate ale inspectorului – printre care și „adăpătoarele” lui, cum ar fi barul din Hotelul Randolph – într-unul dintre tururile pe teme literare oferite de Centrul de Informații Turistice din Oxford. Lecturile și licorile par să fi fost o combinație tentantă pentru profesori celebri de la Oxford, precum J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. Te poți adăpa din spiritul lor creativ vizitând două puburi vintage unde se întâlneau pentru discuții cu grupul lor literar, numit în joacă „The Inklings” (Idei vagi): Eagle and Child (dar alintat de localnici ca „Pasărea și bebelușul) și Lamb and Flag.

Făurarii de cuvinte pot scormoni prin muzeul de la Oxford University Press pentru a afla mai multe despre crearea unor volume legendare, precum Oxford English Dictionary și Alice în țara Minunilor. Rezervați-vă timp din belșug ca să frunzăriți cărțile din Blackwell Bookshop, pe Broad Street, prezentă în viața Oxfordului încă din 1879. Aici, doar Sala Norrington, cu o suprafață de 930 m2, adăpostește peste 160.000 de cărți, pe aproape 5 km de rafturi.

STOCKHOLM, SUEDIA

Inventatorul Albert Nobel a adus Stockholmul pe harta literară internațională cu un secol în urmă, datorită Premiilor Nobel, care recunosc realizările scriitorilor, dar și ale oamenilor de știință și militanților pentru pace.

De la scriitorul american Toni Morrison până la romancierul peruan Mario Vargas Llosa, capitala suedeză i-a găzduit pe cei mai mari „grei” ai literaturii universale. John Steinbeck și alți laureați s-au odihnit în opulența de la Grand Hôtel; același lucru îl poți face și tu. Treci pe la Primărie ca să vezi unde se ține anual banchetul din decembrie. Și dacă tot ești aici, degustă mâncăruri servite la cele mai recente dineuri de premiere, la restaurantul Stadshuskällaren. Sau pornește spre restaurantul Den Gyldene Freden din zona istorică Gamla Stan (Orașul Vechi). Academia Suedeză, care alege laureații Premiului Nobel pentru Literatură, organizează aici în fiecare joi, de mai bine de un secol, o cină la care invitații nu stau la mese, ci socializează și mănâncă stând în picioare. Și fiindcă tot ai ajuns în Gamla Stan, intră și în Muzeul Nobel.

Pentru senzații tari fără pretenții, pornește în Turul Mileniului, oferit de Stockholm City Museum, ca să vezi locuri descrise în romanul best-seller al lui Stieg Larsson, Fata cu un dragon tatuat, și în cele două continuări ale acestuia. Iubitorii de proiecte pe cont propriu pot cumpăra o hartă cu cele mai tari locuri. Înainte de hackerița tatuată Lisbeth Salander, personajul din cărțile pentru copii Pippi Șosețica a fost mult timp cea mai celebră domnișoară din ficțiunea suedeză. O statuie ridicată în Parcul Tegnérlunden îi aduce un omagiu creatoarei ei, Astrid Lindgren.

SANTIAGO, CHILE

„Este povestea mea de dragoste cu Santiago.” Așa descrie Pablo Neruda volumul lui intitulat Douăzeci de poeme de dragoste și un cântec de deznădejde. La aproape 40 de ani după moartea lui, acest diplomat și „poet al poporului” rămâne o figură foarte prețuită în Chile și nu numai, în special pentru versurile lui romantice. Nu ocoli La Chascona, ultima lui reședință din Santiago, unde se întâlnea cu amanta (care i-a devenit în final cea de-a treia soție). Poeziile lui au fost inspirate atât de femeia, cât și de casa respectivă. Poți să-ți faci o idee despre Bellavista, cartierul lui Neruda din vârf de deal, făcând o ieșire cu bicicleta – La Bicicleta Verde. În Chile, prețurile mari ale cărților noi au creat o piață robustă pentru publicații la mâna a doua. Treci în revistă ofertele la piața de weekend de pe Strada Lastarria, în apropiere de Museo Nacional de Bellas Artes, sau vizitează-i pe numeroșii negustori din prăvăliile de lângă intersecția Străzii Miguel Claro cu Bulevardul Providencia. Bibliofilii iubitori de cafele trebuie să meargă la Café Literario, o bibliotecă din oraș cu mai multe filiale, inclusiv una în Parcul Balmaceda, cu 30.000 de cărți. Cunoscut de unii drept „ținutul poeților”, Chile aduce un omagiu unui alt bard –  Gabriela Mistral, laureată a Premiului Nobel – prin pictura murală sofisticată din Parcul Cerro Santa Lucia din Santiago și portretul ei de pe bancnota de 5.000 de pesos. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*