Pe cărări albe, prin Carpații sălbatici

Drumeția pe zăpada neatinsă este cadrul perfect dacă vrei să experimentezi Carpații sălbatici. Foto: Sebastian Lucaci

Carpații sălbatici – testează-ți limitele pe cărări albe

Text: Alina Alexa
Foto: Sebastian Lucaci

Dacă filmul Everest ți-a făcut poftă să-ți testezi propriile limite, nu e nevoie să pleci din țară pentru a vedea dacă faci față provocării muntelui. Traseul montan prin Carpații sălbatici ce pornește din Retezat traversează Godeanu și coboară tocmai pe Văile Cernei este o încercare hibernală pentru orice iubitor de natură sălbatică. Pentru a străbate inima neatinsă a Carpaților, pajiștile și golul alpin, pentru care întreaga Europă ne invidiază, ai mai multe puncte de pornire.

Poți alege între Poiana Pelegii, Cârnic, Stâna din Râu, Uricani sau Cheile Buții, și să pornești spre Șaua Plaiului Mic – Curmătura Soarbele – Vf. Godeanu – Curmătura Olanului – Șaua Prislop – Valea Cernei.

Noaptea te așteaptă un pic de magie. Foto: Sebastian Lucaci

Pentru această experiență de autocunoaștere, de aproximativ 70 km, vara ai nevoie de 4-5 zile. Iarna (pentru cei mai experimentați), se merge mai mult pe creastă, cu schiuri de tură. Nu este un traseu simplu, locurile de campare și cabanele sunt doar în Retezat, dar se poate poposi pe la stânele părăsite (vara, nu uita că unii câini nu sunt foarte prietenoși chiar de la început). Aici apa este la mare preț: izvoarele sunt puține, iar vara, când pot seca, poți ajunge destul de ușor în situația de a găsi soluții creative să faci economie.

Este un traseu care-ți va pune la încercare la maximum cunoștințele de orientare: pe mai multe porțiuni, marcajele sunt vechi sau lipsesc, poteca dispare, poți folosi pe cât posibil cărările animalelor, însă multe dintre ele sunt înșelătoare. Dacă nu urmezi culmea munților, te poți rătăci foarte probabil, chiar și pe vreme bună. Și pentru că este o experiență în care trebuie să te bazezi doar pe tine, nu există ghizi care să te însoțească pe tot traseul. Te sfătuim să ai la tine busolă, hartă și un GPS. Poți descărca de pe www.eco-romania.ro traks gps pentru acest traseu.

Carpații sălbatici. Foto: Sebastian Lucaci

Acest traseu „sălbatic“ face parte dintr-o zonă naturală absolut extraordinară, ce cuprinde mai multe arii protejate: Parcul Național Retezat, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Parcul Natural Porțile de Fier, Situl Natura 2000 Munții Țarcu.

Citește și

Mocănițe din Carpați

Care este valoarea ariilor protejate din Carpaţi?

Interviu cu Dr. Aurel Rustoiu: Celții în Bazinul Carpatic

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*