4 călătorii în jurul camerei mele

Xavier a decis să își exploreze dormitorul în halatul de casă, ca pe un regat îndepărtat și exotic.

Mă gândesc de mai mult timp la acest reportaj ca la un experiment. Muza mea … este un muz: Xavier de Maistre, aristocrat din secolul al XVIII-lea, pictor, soldat și autor al unei cărțulii care a devenit celebră: Voyage autour de ma chambre.

Xavier a decis să se bucure de cele 6 săptămâni în care a fost pus în arest la domiciul (în urma unui duel), explorându-și dormitorul în halatul de casă, cu maximum de receptivitate și curiozitate, ca pe un regat îndepărtat și exotic.

De asta avem nevoie și noi, în viața de zi cu zi, scrie Alain de Botton în prefața ultimei ediții englezești a A Journey Around My Room: să nu mai privim orbi prin lucrurile devenite familiare, să încercăm să le revedem într-o lumină proaspătă, să intrăm în dispoziție de călătorie chiar atunci când suntem acasă …

 

Fără această magică dispoziție a călătorului, fără curiozitate și receptivitate, oriunde ai merge, te vor urmări versurile lui Baudelaire din Călătoria:

Văzurăm mulțimile de stele,

Și valuri. Și nisipuri pe plaje am zărit,

Și-n ciuda multor sile și nevoințe rele,

Ca și aici, acolo ades ne-am plictisit.

Mi-am propus să-i calc pe urme lui Xavier de Maistre. Dar conștient că voi călca cu pași mărunței pe urme de gigant, mi-am luat drept cârjă pentru inspirație camerele a patru dintre cele mai de poveste hoteluri bucureștene: Grand Hotel Continental, Palatul Suter, Hotel Cișmigiu și Athénée Palace Hilton.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*