O bijuterie a coroanei britanice

Foto: NEIL SETCHFIELD

Petrece o zi în micul oraș scoțian St. Andrews. Text: Arina Nagy-Vizitiu

Ca să faci față vremii – un soi de paradă a tuturor anotimpurilor într-o singură oră, cu tot cu grindină și curcubee –, ai avea nevoie de niște cizme din cauciuc natural Hunter și o jachetă ceruită Barbour. Aceste lucruri, purtate până de curând doar de burghezia britanică la vânătoare, au devenit uniforma miilor de studeți din orașul universitar St. Andrews.

 

Ca să-ți începi turul în bunul spirit britanic, bea un London Fog – ceai Earl Grey cu sirop de vanilie și spumă de lapte, pe care îl găsești la Beanscene, pe Bell Street. Sau ce zici de o cafea la Taste, pe North Street, una dintre principalele străzi ale orașului, dar cea mai liniștită, adăpostind biblioteca universitară și cinematograful. Dacă ți-ai luat doza de cofeină, te poți aventura pe aglomerata Market Street, unde poți alege după pofta inimii între magazine locale sau branduri internaționale.

Dacă ești dornic de puțină adrenalină, îți poți începe dimineața sărind de pe stânci, lângă plaja de Vest a orașului. Apa e dureros de rece, dar revigorantă, și niciun bolovan submarin nu te va surprinde la plonjon. Sau ai putea încerca puterea valurilor practicând surf. Dacă nu te încumeți, poți vizita acvariul din St. Andrews – colecțiilor de pești li se alătură numeroase reptile, păianjeni, pinguini, foci și suricate (pentru mai multe informații: http://www.standrewsaquarium.co.uk).

Coboară spre plaja de Vest, locația faimoasei scene care deschide filmul Chariots of Fire, și intră în pielea personajelor – aruncă-ți pantofii și simte nisipul sub tălpi alergând înapoi spre oraș.

St. Andrews, devenit celebru datorită terenului de golf Old Course, unul dintre cele mai vechi din lume și locul unde acest sport a fost jucat prima dată. In anul 1475, regele James al II-lea a interzis golful în Scoția, deoarece jocul devenise prea popular și bărbații nu mai practicau trasul cu arcul. Interdicția a durat doar până în 1502, când regele James al IV-lea a devenit un jucător pasionat de golf. Deși are un statut aparte, terenul este deschis în continuare publicului: dacă ajungi aici duminica, te poți plimba liber pe iarba migălos îngrijită, pe urmele unor personalități precum Bill Murray, Kevin Costner sau Michael Phelps.

Dacă foamea îți dă ghes, la restaurantul Rocca poți testa un meniu care îmbină specificul italian cu cel scoțian. Incearcă friptura din vită Angus, hrănită cu iarbă, sau un risotto cu pește (http://www.roccagrill.com/menus/menu/).

Când ajungi la ruinele castelului St. Andrews, la capătul North Street, vei avea de-a face cu vântul, însă dacă continui, vei fi răsplătit cu o priveliște măreață: ruinele celei mai vechi catedrale din Scoția, construită în 1158.

Dacă mai ai chef de o drumeție, îndreaptă-te spre plaja de Est și apoi mergi pe poteca de pe coastă până ajungi la satele pescărești Crail, Anstruther și Pittenweem. In Pittenweem te vor întâmpina o mică fabrică de ciocolată și bistroul The Cocoa Tree Shop, care te răsfață cu mirosul bețișoarelor de scorțișoară așezate pe șemineu.

In St. Andrews, clădirile universității sunt împrăștiate prin tot orașul și toate sunt deschise publicului. Stilul gotic predomină, însă în peisaj și-au făcut loc și tușe moderne. Rezervă-ți timp și pentru una dintre cele mai vechi construcții ale universității – St. Mary’s, fondată în 1539 – ce găzduiește Facultatea de Teologie și care te va surprinde prin detaliile arhitecturale din secolul al XVI-lea, păstrate în stare excelentă.

Dacă ești în oraș chiar în 2013, profită de aniversarea de 600 de ani – universitatea din St. Andrews este cea mai veche din Scoția. Ceremoniile și evenimentele au început încă din februarie 2011 și au fost deschise de cei mai faimoși absolvenți ai universității, ducele și ducesa de Cambridge. Studenții au mână liberă să propună evenimente legate de numărul 600 – de pildă, 600 de minute de swing, construcția stemei universității din studenți sau diferite seminarii pe teme istorice. Verifică datele calendarului și alătură-te sărbătorii până în noiembrie (http://www.st-andrews.ac.uk/600/events/)

Forgan’s, pe Market Street, e locul potrivit pentru o cină pe cinste. Nu pierde plăcinta cu rață sau dacă e weekend, împarte un pui întreg cu cel puțin 4 prieteni. Desertul tipic britanic vine sub formă de pandișpan din curmale, cu sos lipicios de caramel și înghețată naturală produsă pe plan local.

Micuțul St. Andrews nu se poate lăuda cu localuri deschise până dimineața, însă sunt multe locuri unde poți bea un cocktail făcut ca la carte sau o bere de la microfabrica de bere St Andrews Brewing Company. Consumul de alcool este strict interzis în locurile publice, excepția fiind cele două plaje, așa că savurează-ți berea în timp ce privești apusul de soare.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*