Gustări norocoase de Anul Nou

Străzile Vienei se umplu de lumini festive și cumpărători în vacanță. Foto:Toni Anzenberger/Anzenberger/Redux

Ce și unde să mănânci pentru o soartă favorabilă tot anul.Text: Donna Tabbert Long

Cu mult înainte de secolul al XVI-lea, când în Manciuria se credea că sacrificarea unui porc alungă spiritele rele, oamenii consumau tot felul de talismane comestibile pentru a-și asigura bunăstarea și fericirea în noul an. Vreți să gustați norocul anul viitor? Aici îl găsiți în toate aromele.

Viena: porcușori din aluat

Viena, devenită legendară pentru operă și artele frumoase, e printre cele mai rafinate și mai elegante capitale ale Europei. În săptămâna dintre Crăciun și Anul Nou, orașul se dezbracă de fațada sofisticată și pune în vitrine – cine-ar fi ghicit! – porci roz. Animalele vieneze, departe de a fi din soiul obișnuit, sunt dulci, comestibile și făcute cu măiestrie din marțipan și bezea; se răsfață în toate vitrinele din oraș. La secțiunea pentru ciocolată din Julius Meinl am Graben, magazinul vienez de mâncăruri de lux, localnicii stau la coadă să cumpere urechi de porc sculptate cu finețe în marțipan, râturi miniaturale din nuga și porcușori de ciocolată de toate mărimile. Pornind de la convingerea unor culturi că porcul simbolizează progresul (fiindcă înaintează în timp ce râmă) și prosperitatea (fiindcă e gras), versiunile dulci din Viena se împart cu prietenii și familia pentru a atrage norocul în anul următor. Le găsiți în magazine de renume cum sunt Café Landtmann și Café Aida (lanțul de cafenele vieneze cu decor roz), sau, sub formă de fursecuri puse pe prăjiturele cu glazură roz, la tarabele de sezon din tot orașul. Familiile așteaptă cu nerăbdare să vadă decorarea clasicului windschweinchen (o bezea în formă de porc) la Café Demel; la ilustra Café Sacher, fiecare masă etalează o Sachertorte în miniatură (celebra prăjitură cu ciocolată vieneză) – cu porcușorul norocos de sezon în vârf.

Rio de Janeiro: un castron de linte

În Brazilia și mai ales în Rio de Janeiro, lintea face parte din multele obiceiuri menite să asigure un an de belșug și noroc. În ajunul Anului Nou, plaja Copacabana din Rio se umple cu peste două milioane de petrecăreți îmbrăcați în alb (simbol al începutului curat și proaspăt în religia afro-braziliană), care aruncă flori în mare (daruri pentru zeița mării, aducătoare de mai mult noroc) și sar peste șapte valuri la rând (ca să li se îndeplinească șapte dorințe). Mulți cariocas iau masa în familie, acasă, înainte să plece pe plajă pe 31 decembrie – ca să-și mănânce lintea din timp. Alții merg la restaurantul preferat. În districtul Santa Teresa din Rio, localnicilor le place să prindă o masă pe terasă la Espírito Santa, cu vedere spre cartierul istoric. Carnivorii aleg Giuseppe Grill Leblon, un restaurant elegant (și scump). Mai aproape de plajă, Alfaia, o destinație populară aproape de aglomerata Avenida Copacabana, servește mâncăruri portugheze de vreo 15 ani. Nu știe nimeni de ce și când a ajuns lintea să simbolizeze norocul în Brazilia, dar amalgamul de culturi europene, africane și indigene a jucat fără îndoială un rol. De pe vremea romanilor, lintea simboliza monedele; brazilienii (ca și italienii) le consideră simbol al prosperității.

Acapulco: 12 boabe de strugure, 12 luni

Ideea de a înghiți o duzină de boabe de strugure la miezul nopții Anului Nou pentru a atrage norocul a apărut în 1909, în Spania (combinație între recolta abundentă de struguri și strategii istețe de marketing). Dar în scurtă vreme, alte țări hispanice, ca Mexicul, au adoptat și ele obiceiul bizar. De ani buni, petrecăreții din însoritul Acapulco pun pe masă boabele proaspete (de obicei verzi și fără sâmburi) în ajunul Anului Nou. Restaurantele mai selecte, ca Kookaburra, cu vedere spre golf, și Zibu (o fuziune de gastronomie mexicană și thailandeză) chiar fac o atracție din strugurii ceremoniali: pun boabele în coșulețe separate cu panglici la fiecare loc de la masă. Becco al Mare, foarte la modă, ca și restaurantul BellaVista din celebrul hotel Las Brisas, obișnuiesc să pună boabele norocoase în pocale de cristal. Conform tradiției, la miezul nopții, toată lumea înghite 12 boabe de strugure în 12 secunde, o experiență care-i unește pe oameni și nu e nici ușoară, nici prea grațioasă. Unii spun că fiecare boabă descrie luna respectivă – dulce sau acră, după strugure; alții cred doar că aduce noroc să-ți pui o dorință după fiecare înghițitură.

Tokyo: magazine de tăei

Japonia e celebră pentru tăiței, dar nicio varietate nu poartă în ea atâta simbolism ca soba (tăiței de hrișcă) – mai ales în ajunul Anului Nou, când magazinele sunt deschise și mai toată lumea soarbe tradiționalii soba toshikoshi („trecerea anului”). Tăițeii, consumați de obicei calzi într-o supă sățioasă și aburindă, se găsesc peste tot, de la gări la lanțurile de fast-food Komoro Soba sau elegantul restaurant Honmura An, unde oaspeții pot privi în orice zi din an cum face soba un maestru bucătar. Felul de mâncare simbolizează pacea și prosperitatea aduse de perioada Edo din secolul al XVII-lea (când au devenit populari tăițeii soba) și se crede că cei care îl consumă vor avea nu doar noroc în noul an, ci și o viață lungă. Unul dintre cele mai autentice și mai vechi locuri din oraș unde se găsesc soba este pitorescul Kanda Yabu Soba (deschis în 1880), cu porți de lemn sculptat și grădină de bambus. O altă sursă de tăiței demnă de menționat, aproape de spectaculosul templu Senso-ji din Tokyo, e Namiki Yabusoba. Spațiul mic, cu tatami pe jos, nu s-a schimbat prea mult de la deschidere, în 1913.

Charleston: Hoppin’ John

Hoppin’ John (fasole neagră cu orez) face parte de multă vreme din mâncărurile tradiționale din sudul S.U.A. Dar de Anul Nou are o însemnătate specială: „Mâncarea săracă în prima zi aduce mâncare îmbelșugată tot restul anului. Orezul aduce belșug, fasolea aduce pace”, spune o veche zicală din sud. Fel tradițional din Carolina de Nord și de Sud și din Georgia de pe vremea sclaviei, Hoppin’ John a apărut pe plantațiile din Carolina. Uneori i se adaugă legume verzi – care simbolizează dolarii – și uneori se pune în el și o monedă – un noroc în plus pentru cine o găsește. În centrul orașului Charleston, localnicii și vizitatorii se delecteză cu Hoppin’ John proaspăt preparat la Jestine’s Kitchen, alături de alte mâncăruri îndrăgite, ca roșiile verzi prăjite, mâncarea de bame, crevetele cu porridge, friptura de pui și plăcinta cu cremă de cocos. Acest fel de mâncare umil (mai puțin moneda) nu lipsește nici din  meniurile restaurantelor selecte din Charleston. Îl puteți încerca la elegantul 82 Queen sau la Poogan’s Porch cel mult lăudat (ambele aflate în Cartierul Francez istoric), unde se servește Hoppin’ John cu feluri clasice, ca fâșiile de carne de porc, somn la tigaie și găluște de crab după rețetele din Carolina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*