Scuba diving Made in Romania

Pentru români, Marea Roșie este cea mai apropiată destinaţie spectaculoasă de diving. Aici, Parcul Marin Ras Mohamed, capul peninsulei Sinai, Marea Roșie. Foto: Mihai Baciu.

Scuba divingul este un sport care se dezvoltă acum și la noi în țară în ritm alert.

Text: Cristian Lascu

Cei care practică scufundările recreaţionale încep să se coaguleze într-o comunitate coerentă – există un club, magazine online și un showroom de echipamente, şcoli, forumuri, călătorii dedicate, proiecte, iniţiative şi cauze comune. În România, n-a existat niciodată un moment mai potrivit pentru a te apuca de scuba diving.

 

Adîncurile: noua frontieră
Noile echipamente şi puzderia de destinaţii aflate la câteva ore de călătorie fac divingul un sport popular. Cei care îl practică sunt oameni îndrăzneţi, spirite libere, firi curioase – nu contează că sunt manageri în companii multinaţionale, medici, artişti sau antreprenori. Toţi găsesc în adâncuri o sursă de echilibru, de inspiraţie şi de energie unică. Odată ce începi să descoperi lumea din adâncuri, înţelegi totul mai clar. E o experienţă care schimbă fundamental perspectiva asupra lumii şi oamenilor şi, în egală măsură, e şi o explorare a propriilor performanţe.

Scubaboard.ro
În ultimii 2-3 ani a apărut o comunitate distinctă, cu un stil de viaţă marcat de pasiunea pentru scufundări. Există deja mai multe nuclee care ajută comunitatea diverilor din România să se dezvolte rapid. Şcolile de scuba reprezintă unul dintre ele. Există în Bucureşti, în Constanţa, atât în sistem PADI, cât şi NAUI. Un curs durează cam o săptămână şi costă câteva sute de lei.

Un alt nucleu este forumul pasionaţilor de scufundări. Pe scubaboard.ro, lansat anul trecut, sunt înscrişi 600 de membri activi. Discuţiile sunt animate, oamenii povestesc despre echipamente noi sau destinaţii spectaculoase, despre medicina hiperbară şi propun iniţiative legislative sau scrisori deschise către autorităţile din România (cum a fost în cazul scafandrilor dispăruţi în luna septembrie la Constanţa), acţiuni de protejare a mediului (pe forum au fost propuse proiecte de ecologizare a plajelor, care au fost ulterior concretizate de membrii forumului). Ocazional, se încing adevărate polemici legate de subiecte fierbinţi, cum ar fi statutul artefactelor de pe epavele din Marea Neagră. Solidaritatea între membrii comunităţii este însă impresionantă. După accidentul de la Mamaia, diverii s-au pus în mişcare şi au început crearea unui sistem pentru intervenţii rapide în caz de urgenţă, fiecare punând la dispoziţie ce are, de la bărci la butelii, ori oferindu-se (cei mai experimentaţi dintre ei) să participe la căutare. Cum printre membrii forumului se află avocaţi, medici, contabili, sportivi, manageri, discuţiile sunt nu doar pasionante, ci şi productive.

Pătrunderea în interiorul unei epave poate fi o aventură foarte riscantă, pentru care se iau precauții similare unei scufundări în peșteră. Dar o plimbare în jurul ei, e o excursie la îndemâna oricui. Aici, celebra epavă Thistlegorm. Foto: Mihai Baciu.

Diving Club pe Pache
Diverii sunt animale sociale, mediul virtual îi ajută doar să ţină legătura până la următoarea întâlnire. Mulţi dintre ei se văd săptămânal, lucru destul de rar în comunităţile create ad-hoc în jurul unei pasiuni comune. De câteva luni, au şi un loc în care se întâlnesc să discute despre diving şi să încerce tot felul de gadgeturi şi echipamente: scubalibre.ro este primul magazin de la noi de echipamente pentru scufundări amenajat profesionist şi gazda întâlnirilor tuturor celor pe care-i interesează scuba divingul. La club poţi afla detalii despre următorul liveaboard în Egipt, să te interesezi ce carcasă ar fi mai potrivită ca să faci fotografii subacvatice în vacanţă sau să vezi un documentar despre Marea Barieră de Corali. Dacă vrei să-ţi completezi echipamentul de scuba cu vreo noutate recent lansată, ai camarazi de hobby care te sfătuiesc în cunoştinţă de cauză.

To do list
Unul dintre proiectele pe care un grup de diveri de la noi încearcă să-l pună în mişcare este promovarea litoralului românesc ca destinaţie de diving – atât pentru români, cât şi pentru turiştii străini. Marea Neagră, deşi nu beneficiază nici de vizibilitatea, nici de atracţiile colorate ale altor locuri, poate fi interesantă pentru scufundători. O posibilă atracţie – prezenţa mai multor epave vizitabile în apropierea litoralului. Scafandrii speră în obţinerea unor fonduri europene pentru a se apuca rapid de treabă: cartografierea zonei, publicarea unor cărţi, realizarea unor documentare despre viaţa subacvatică din Marea Neagră, a unui site în limba engleză, înfiinţarea unui centru de arheologie marină şi a unui muzeu.

Mircea Popa şi Răzvan Moldovan, doi dintre cei mai activi promotori ai ideii, sunt convinşi că atragerea pasionaţilor de diving din Europa pe litoralul nostru ar dinamiza rapid economia zonei.

Cunoaşte-ţi lumea
Scuba divingul este mai mult decât un sport recreaţional, e un mod de-a înţelege lumea şi de-a învăţa cum s-o protejezi şi s-o schimbi în bine. Cei ce fac parte din această comunitate, care la noi e încă în formare, sunt printre cei care spun lucrurilor pe nume. Fără îndoială, e nevoie de ei.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*