Sărata Monteoru

Foto: Adrian Dumitrașcu/ Pensiunea Restaurant Tara Luanei

Plimbări și drumeții alese pentru o vacanță bine sărată.

 

Text: Adina Brânciulescu

Sarea este peste tot – pe piele, pe haine și pe jucăriile copilului. Chiar și după duș, pe față și pe gât îmi rămân câteva dâre albe care sclipesc în soare. „Apa din piscină este din izvoare naturale cu concentrație de 110 grame sare/ litru“, spune Violeta Dincă, proprietara pensiunii Țara Luanei (www. tara-luanei.ro). Pe buze simt gustul pe care-l am când scap prea multă sare în punga de popcorn. Liniștea de la marginea pădurii – sau poate cocoșelul în sos de vin alb sau ciolanul confiat incluse în specialitățile casei – m-a îndemnat să-mi stabilesc aici „cartierul general“ de unde, în fiecare zi, dau o raită prin Sărata Monteoru sau colind dealurile împădurite.

Ai grijă de sănătate

Pentru hidroterapie și aerohelioterapie, care folosesc resursele naturale ale zonei, mergi la bazele din centrul stațiunii – Ceres și Monteoru. Tratamentele sunt indicate, în principal, pentru reumatism, afecțiuni tiroidiene, ale sistemului nervos periferic și central, în tratarea sechelelor post-traumatice și în sterilitatea secundară. Pentru afecțiuni respiratorii, bronșite, anumite forme de astm sau alergii cu manifestări respiratorii încearcă inhalațiile cu aerosoli salini.

Drumeții ușoare

Dacă dorești să faci mișcare în natură, mergi până la Schitul Negoiță sau la nămolurile sulfuroase din pădure (ambele au marcaj). Gustă apa de la izvorul numărul 6 – se află chiar la marginea drumului principal – indicată pentru afecțiuni ale stomacului. Sau poți să încerci izvorul pentru ochi, despre care se spune că împiedică îmbătrânirea și degenerarea țesuturilor oculare.

Plimbări cu trăsura

O plimbare cu pașnicul lipițan Piton este o experiență boemă, care te duce cu gândul la perioada înfloritoare a stațiunii, când era animată de serate dansante. Grădinile cu flori, trandafirii care mărginesc șoseaua principală, conacul Monteoru, mina de petrol, pădurile înconjurătoare par altfel atunci când sunt văzute din trăsură, în zgomotul ritmic al copitelor calului (pentru detalii, contactează Țara Luanei).

Nu uita de tămâioasa de la Pietroasele

La aproximativ 10 km de Sărata Monteoru se află Pietroasele. Vizitează centrul viticol și de vinificație și gustă vinurile locului (nu rata tămâioasa). Tot aici, pe 2 ha, se întind ruinele unui castru roman ce datează din vremea lui Constantin cel Mare. Fă-i o vizită lui nea Ion Moacă, unul dintre ultimii cioplitori în piatră care, în curtea casei, și-a făcut un muzeu în aer liber din piesele cioplite și pe care l-a denumit „Epoca de piatră“.

Vizitează Vulcanii Noroioși

La 35 km de Sărata Monteoru, pe raza comunelor Scorțoasa și Berca, după un drum care șerpuiește printre dealuri împădurite se întinde un peisaj selenar, unde gâlgâie și bolborosesc Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici.

Cronologie

La început, Sărata Monteoru se numea Fundu Sărății. Între 1860 și 1880, omul de afaceri grec Grigore Stavri (mai târziu și-a luat numele de Grigore Constantinescu-Monteoru) a cumpărat terenurile petrolifere și întregul sat. În momentul în care a fost sfătuit de medicul personal, din Franța, să se trateze cu apele folosite de localnici, acesta a comandat analize ale apei din zonă, a realizat potențialul natural al așezării și s-a reorientat spre turismul balnear. A început lucrările pentru construirea unei baze de tratament, după planurile arhitectului german Eduard Honzik, a lucrat cu meșteri pietrari italieni și pe 1 iulie 1895 a avut loc inaugurarea stațiunii. „A fost concepută pentru a fi la înălțimea marilor stațiuni balneare din Europa, la modă în vremea aceea”, spune Ioana Angelescu, moștenitoarea familiei Monteoru, strănepoata lui Grigore Monteoru. „Avea cazinou, hoteluri, un parc de 5 hectare unde au fost aclimatizate plante din toată lumea.” În anul 1925, aici a fost inaugurată unica mină de petrol a timpului, din Europa. Perioada de glorie a Săratei Monteoru a fost până la al Doilea Război Mondial (mai exact, până la naționalizările impuse de regimul comunist).

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Ciolacu l-a numit șef la Radioul Public pe soțul hangiței din Sărata Monteoru unde-și ține chiolhanurile - Justnews.ro
  2. - Cronica de Buzău
  3. CIOLACU L-A NUMIT ȘEF LA RADIOUL PUBLIC PE SOȚUL HANGIȚEI DIN SĂRATA MONTEORU UNDE-ȘI ȚINE CHIOLHANURILE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*