Comori la Marea Neagră

Pereți din stâncă verticali la Kamen Bryag, un mic sat litoral în apropiere de granița cu România. Foto: Sorin Ghencea

5 destinații cu personalitate pe litoralul bulgăresc. Text: Sorin Ghencea

Kamen Bryag

Micul sat litoral Kamen Bryag – chiar lângă granița cu România – se laudă cu rezervația naturală și arheologică Yailata. Peisajul este cu adevărat deosebit: pereți din stâncă aproape verticali de 60-70 m până la nivelul unei Mări Negre foarte albastre în care sunt săpate peste 100 de mici peșteri locuite încă din secolul al V-lea î.H. Locul este un fel de oraș al peșterilor: unele au fost locuințe, altele biserici sau morminte. Câteva pot fi vizitate. Mai există și ruinele unei mici fortărețe bizantine. În acest sat liniștit, într-un cadru natural frumos, puteți găsi cazare în condiții și la prețuri bune. Însă nu-i tocmai bun de plajă. O alternativă poate fi Shabla – unde există o plajă publică, lungă, curată, cu nisip fin și nu foarte aglomerată.

Cap Kaliakra

La câțiva kilometri spre sud se află o altă rezervație naturală și arheologică – Cap Kaliakra – un promontoriu stâncos ce înaintează în mare aproximativ 2 km și are o înălțime de 60-70 m. Încă din Antichitate aici a fost construită o fortăreață folosită de-a lungul timpului de traci, greci, romani, bizantini, bulgari. Poți vizita micul muzeu local, ruinele cetății și ale unor locuințe din perioada antică, dar și o micuță capelă închinată Sf. Nicolae.

Nessebar

Nessebar – oraș înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO – este situat pe o mică peninsulă la sud de Capul Emine, unde Munții Balcani par că scot limba la Marea Neagră. Este un mic oraș-muzeu cu peste 3.000 de ani de istorie, un loc unde întâlnești la tot pasul amprenta culturală a diferitelor civilizații care au trăit aici: tracii, grecii, romanii, bulgarii, bizantinii, otomanii. Descoperiri importante din perioadele elenistică și romană sunt expuse azi în muzeul orașului (www.ancinet-nessbar.com). O caracteristică a Nessebarului este numărul mare de biserici. În vechime au existat în jur de 40. Azi, deși este o destinație cu mulți turiști, tot se găsesc zone liniștite prin labirintul de străduțe pitorești pavate cu piatră de râu, iar orașul își păstrează autenticitatea. Locul are parcă și mai mult farmec dimineața devreme, înainte să se deschidă terasele și magazinele de suvenire, iar pe străzi nu întâlnești decât câțiva localnici care se întorc de la piață.

Sozopol

La sud de Nessebar și de Burgas se află situat orășelul Sozopol declarat rezervație arhitectonică din anul 1974. Este una dintre cele mai vechi așezări din Bulgaria, fiind descoperite urme ale locuirii umane încă din Epoca Bronzului. Sub numele de Apollonia a fost un centru comercial și naval. În perioada elenistică, polisul se lăuda cu o statuie din bronz a lui Apollo. Când creștinismul a devenit religie oficială, orașul a reînviat cu numele Sozopol – orașul salvat. Peste temple au fost construite biserici, iar la începutul secolului al V-lea d.H. orașul era deja  reședință de episcop. Săpăturile arheologice în și în jurul Sozopolului au scos la lumină o colecție uriașă de artefacte (inclusiv unul dintre cele mai mari vase pictate grecești) expuse în Muzeul Arheologic din oraș. Astăzi este un loc căutat de turiști pentru atmosfera romantică, vestigiile istorice și plajele sale.

Balcic

Balcic – în Antichitate, Dionysopolis – e azi un orășel cu aer mediteranean, care amintește de Orient. Este locul în care Regina Maria a României și-a dorit o reședință. Castelul, străjuit de un minaret, a fost construit între 1924 și 1934 și se află într-o superbă grădină botanică ce adăpostește peste 3.000 de specii de plante și o colecție de 250 de cactuși – una dintre cele mai importante din Europa. Prin labirintul de alei pietruite vei da peste o capelă ortodoxă bizantină, o fântână transilvăneană, statui, vase din ceramică, un tron din marmură albă, o frumoasă cascadă, o moară de apă, o construcție cu arcade și mai multe vile. Pentru realizarea întregului complex au fost aduși arhitecți din Italia, decoratori de grădini din Elveția și materiale inclusiv din Insula Creta și Maroc. În 2007, în Balcic a fost descoperit Templul Zeiței Cibela – Marea Mamă a Zeilor. Acest templu a funcționat mai mult de 700 de ani și este unic nu numai în Bulgaria, ci și în Balcani. Unii arheologi îl consideră cel mai bine conservat templu din lume. Așezat în trepte, cu căsuțe răspândite pe deal și străduțe în pantă, orașului nu-i lipsește un port de iahturi, o faleză cu mici restaurante cu specific pescăresc și bere rece, dar și multe clădiri istorice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*