Periplu prin Sicilia

Străduță tipic siciliană. Foto Sorin Ghencea

Valurile de cuceritori – greci, romani, bizantini, arabi, normanzi, germani, spanioli, francezi – au transformat Sicilia într-un creuzet cultural.

 

Text și foto: Sorin Ghencea

„Toată Italia e frumoasă, dar Sicilia este cea mai frumoasă”, ne-a spus Melina, exuberanta mea gazdă din Taormina, o femeie de peste 50 de ani, tot timpul veselă și plină de viață. „Închiriază o mașină și convinge-te.” I-am urmat sfatul.

Mai  întâi am făcut cunoștință cu Taormina. Preț de câteva zile i-am colindat străduțele, am vizitat Teatrul Grec, am coborât la plaja cu pietre de la Isola Bella, am urcat în micul sat Castelmola, am vizitat Savoca, unde Coppola a turnat câteva scene din Nașul.

Apoi am luat la rând orașele baroce din Val di Noto, incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Catania, Caltagirone, Militello Val di Catania, Palazzolo Acreide, Ragusa Ibla, Modica, Scicli și Noto – adevărate bijuterii arhitecturale, pline de statuete, cu fațadele clădirilor ornamentate și catedrale superbe. În Val di Noto sunt opt orașe de patrimoniu UNESCO, probabil una dintre cele mai mari concentrări de acest gen din lume. Nu departe de Noto întâlnim Marzaremi – un vechi sat pescăresc pe malul mării, mic și pitoresc.

Siracusa lui Arhimede, situată pe malul mării și inclusă în Lista UNESCO, are ruine antice și fermecătorul cartier vechi Ortigia, cu arhitectură barocă.

Agrigento este un complex antic de temple grecești, unul dintre ele fiind considerat cel mai bine conservat templu grec din lume.

Clădirile istorice din centrul orașului Palermo au influență arabă și spaniolă, și tot aici există o catedrală impresionantă și o fântână care s-a vrut rivala celebrei Fontana di Trevi din Roma.

 

În Monreale, tronează celebra Catedrală din Monreale. La aproximativ 70 km de Palermo se află Cefalu, un orășel medieval pe malul mării, foarte potrivit pentru familiile cu copii, deoarece are o plajă lungă cu nisip fin și intrare lină în mare. Tot aici există o interesantă spălătorie medievală (din perioada ocupației arabe), un dom cu mozaicuri bizantine și ruine antice. Domul din Cefalu a fost construit de regele normand Roger al II-lea. În timpul domniei lui, într-o perioadă în care Europa era cuprinsă de războaie religioase, insula a cunoscut o mare înflorire culturală, iar supușii săi creștini sau musulmani conviețuiau în pace.

 

În spatele orașului Cefalu începe Parcul Național Madonie – o zonă montană înaltă, presărată cu mici localități încântătoare, unele aflate pe lista celor mai frumoase orașe din Italia. Accesul nu este dificil, dar ai nevoie de mașină, deoarece nu sunt tocmai conectate la rețeaua de transport public. Peisajul se schimbă radical pe măsură ce urci: de la palmieri, plajă și mare albastră la un peisaj autentic de munte cu sate acoperite deseori de ceață și în care iarna ninge. Din munți se spune că proveneau multe familii mafiote. În prezent, subiectul este tratat în comercial și cu umor la magazinele de suvenire de unde poți cumpăra figurine „mafioți”, sau cărți de genul „Mafia pe înțelesul turiștilor”.

 

În Sicilia, am întâlnit tot ceea ce mă face să îndrăgesc un loc: istorie la tot pasul, orașe și peisaje frumoase, mâncare gustoasă, atmosferă relaxată și oameni amabili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*