O româncă prin Bali

 Junglă, plaje, cafea și spiritualitate în insula celor 1000 de temple.

Regiunea Kintamani e dominată de vulcanul activ Batur a cărui lavă se prelinge în lacul Batur, ce îl înconjoară. Bărci pe lac plimbă turiștii pentru a admira faimosul peisaj. Dacă ești însă înfometat după atâtea frumuseți, te așteaptă un prânz la înălțime, cu o extraordinară panoramă asupra vulcanului și lacului. Preparatele sunt tradiționale, așa că poți savura supă de pui curry, pachețele de legume indoneziene, alături de orez galben sau roz. Setea o potolești cu fresh-ul dragonului, un mix de fructe tropicale, preferat de localnici.

Plantațiile de cafea și ceai-revigorare delicioasă

Bali înseamnă și plantații de cafea și ceai. Te poți plimba printre arborii de cafea, cacao sau poți admira în voie plantațiile de ananas, mangostan sau vanilie. Când ajungi însă în locul în care localnicele iți arată procesul manual de preparare al cafelei, ești îmbătat de miros și invitat de îndata la masa de lemn, cu vegetație luxuriantă în fața ochilor, pentru a gusta specialitățile în materie de cafea și ceai organice. Cafea cu cocos, cu vanilie, ceai de mangostan sau rosella, toate te învăluie într-o aromă de nedescris. Cafeaua Kopi Luwac este însă cafeaua specifică a insulei, fiind și unul dintre cele mai scumpe sortimente de din lume.  Procesul în sine este unul interesant și ciudat, deoarece se produce din boabele de cafea ingerate de animalul „luwak”, care nu sunt digerate în totalitate, dar care suferă anumite modificări chimice. Aceste enzime ce se regăsesc în întregul proces, oferă un gust amărui al cafelei, aducând acesteia savoarea autentică. Un kilogram de cafea Kopi Luwak ajunge la 400 euro. După un așa răsfăț cu produse naturale, poți vizita și micul shop de la fermă, pentru a lua acasă cafea cu diferite arome precum și uleiuri de corp cu cocos, vanilie sau ylang-ylang.

Terasele de orez-natura în trepte

Un cadru natural maiestuos, terasele de orez reliefează însă și munca asiduă a localnicilor,  care folosesc în continuare metodele tradiționale. Chiar și aici există un templu pentru rugăciune, dedicat câmpurilor. Este un exemplu clar cum balinezii încearcă să mixeze nevoile materiale cu cele spirituale.

Recoltarea orezului, care ocupă loc fruntaș în agricultura locală, este o procedură complexă, în care sunt implicați atât bărbații cât și femeile.

Ceremoniile hinduse – marcă a spiritualității balineze

Spiritualitatea în Bali e ridicată la rang înalt. Nu degeaba este denumită și „Island of Gods”. Religia hindu este expresia creatorului Ida Hyang Widi. Templele aici sunt de 3 feluri: Pura Dalem, Pura Desa și Pura Puseh, adică templu pentru familie, templu pentru sat și templu public.

Ceremonia „aniversării” templului numită „piodolan” atrage dupa sine decorarea magnifică a acestuia, festivitate ce durează până la 11 zile. Se aduc ofrande, daruri oferite divinității, ce reprezintă compoziții artistice de flori, fructe, prăjituri și orez. O impresionantă demonstrație artistică, plină de devotament sacru este manifestația femeilor hindu ce aduc pe cap darurile pentru creatorul suprem, dispuse într-o adevărată măiestrie arhitecturală.

Astfel de ceremonii pot fi urmărite la unele dintre cele mai cunoscute temple de pe insulă: Pura Ulun Danu Batur Temple, Taman Ayun sau Uluwatu. La Tanah Lot, fiind templu pe apă, poți adăuga ceremoniei religioase și un apus pe măsură.

Apa sfântă a izvoarelor este principalul element pentru cel mai cunoscut ritual. Localnicii vin aici pentru a se scălda în apele sacre, în acest fel putând să își purifice trupul și sufletul. Dovezile de purificare cu apă sfântă pot fi văzute la templele Tirta Empul sau Seribatu, izvoarele fiind cunoscute printre turiști sub denumirea de „holy water spring”.

Plajele din Bali

După ce te-ai plimbat cu elefantul, te-ai aventurat la rafting sau te-ai jucat cu maimuțele la Monkey Forest și vrei să te bălăcești în apele oceanului Indian, nu-ți rămâne decât să te îndrepți către coastele insulei.

Nusa Dua Beach oferă ce este mai bun în materie de structuri și servicii turistice: resorturi faimoase cu restauante care se întrec în bucătăria asiatică, plaje amenajate și grădini tropicale.

Seminyak Beach și-a câștigat statutul de cea mai exclusivistă regiune. Aici găsești hoteluri sofisticate, restaurante rafinate, boutique-uri și spa-uri inedite.

Kuta Beach e regiunea accesibilă tuturor. Opusă luxului din resorturile din Nusa Dua sau Seminyak, aici te poți caza chiar în casele localnicilor pentru o adevărată experiență balineză.

Jimbaran Beach e zona cunoscută pentru apusuri grandioase și activități de pescuit. Nu strică să iți încerci norocul alături de baștinașii insulei și cine știe, poate te învață și ceva trucuri.

Incredible Ubud

Autenticitatea acestui sat tradițional te face să îți dorești să rămâi cât mai mult timp și să descoperi localnicii prietenoși și atât de spirituali.

Te poți pierde printre zecile de magazine de artizanat, balinezii fiind adevărați maeștri în pictură și sculpturi în piatră și lemn. Bateriile le încarci la restaurantele cu specific balinez, unde poți savura supă rece de morcov cu lapte de cocos sau clătite indoneziene cu cocos la cuptor.

O alternativă mai zgomotoasă decât restaurantul liniștit de lângă pădure, unde ai mâncat pe nerăsuflate rața tradițională, este să mergi la spectacolele de dansuri balineze, organizate în piața centrală.

Dansul „Barong” este o imagine triumfantă a culorilor și mișcărilor grațioase, având însă conotații sacre. Un alt dans care este pe placul turiștilor este „Kechak Dance”, cu rădăcini în mitologia indiană și inspirație din poemul Ramayana.

The Payogan – oaza privată de natură

Dacă vrei cu adevărat să stai în mijlocul naturii, să te relaxezi în jungla din Bali, să te detașezi de viața agitată, poți alege un resort autentic, construit cu multă piatră, în stil roman, care păstrează însă elementele tradiționale indoneziene.

Fiecare căsuță are propria piscină si propria panoramă asupra pădurii, ce nu lasă loc decît pentru aer curat, flori în nuanțe tari și liniște totală. Râul ce se plimbă de-a lungul casuțelor din resort este singurul care iși face de cap. Până și păsările obosesc și se retrag, când noaptea se lasă peste junglă.

Restaurantul unde se servește micul dejun este și el la inălțime, în răcoarea dimineții, totul fiind de un verde triumfător. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri în care am savurat cafeaua de dimineață.

Purnama Spa – masaj balinez cu jungle view

Cum relaxarea totală include și un masaj indonezian, poți alege spa-ul superb din incinta resortului.

Masajul balinez tradițional include tehnici specifice ce iți dezmiardă toți mușchii, ca să nu mai vorbim de faptul că în fața ochilor ai doar natură și ești „deranjat” doar de pietrele vulcanice încălzite sau aroma ceaiului cu ghimbir.

Text și foto: Alexandra Tomuleasa

1 Comment

  1. Multumiri pentru o incursiune speciala prezentata atat de atragator.
    Am trait pe viu multe din locurile descrise de tine si am trait aceeasi placere din nou citind randurile tale. Arta, vulcani,lacuri, terase cu orez, ceai, ghimbir, gamelan, oameni frumosi, nisip, perle, dans, artizanat…ar continua la nesfarsit lista cu minuni… ferice de cine le poate vedea si de cine si le poate imagina asisderea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*