12 ispite pentru 2016

Pune-ți revista în cui: editorialul ediției de iarnă 2015-2016 al revistei NG Traveler.

Poate ți se va părea un lucru de nimic. Dar pe mine m-a frământat multă vreme. Cum a putut să plece Ulise după 7 ani din paradisul de pe Ogygia, deși frumoasa Nimfă Calipso îl iubea și i-ar fi oferit nemurirea de-ar fi rămas cu ea? Acum cred că știu. Ba mai mult, sunt convins că favoritul Atenei nu și-a găsit liniștea nici după ce s-a întors în Itaca, pentru că după un răgaz liniștit acasă, dorul de ducă a fost mai irezistibil decât cântecul sirenelor.

După atât timp în turnul de control dirijând povești despre călătoriile celorlalți, simt că e timpul să să rupt lanțul aurit, să o iau iar la pas prin lumea asta mare.

Hipnotizat în fața tabelei electronice în vreun aeroport, pot sta ore întregi visând la următoarea destinație. Văd că tocmai decolează un avion către Creta și nu trebuie decât să închid ochii să mă cufund pavlovian în cornul abundenței bucătăriei grecești din restaurantele de pe malul mării din Chania, cel mai accesibil oraș al insulei. Peste câteva minute decolează un alt avion către Paris – și mă teleportez în boemul Montmartre ascultând chitarele de pe treptele de la Sacre Coeur. Urmează la rând un zbor spre Peru și pornesc cu gândul către Machu Picchu, citadela incasă dintre nori, la vremea Inti Raymi, Festivalului Soarelui. Un avion al companiei Iberia mă face să visez la un maraton de cinema în orașul San Sebastian din Țara Bascilor, ce găzduiește Festivalul Internațional de Film Zinemaldia la fiecare început de toamnă.

Am aflat recent că datorez aceste reverii irezistibile lui Nucleus accumbens, un centru din creier controlat de dopamină ce devine foarte activ când ne bucurăm anticipat de câte ceva. Se numește așa pentru că atârnă în capul nostru ca un Turn din Pisa. Pentru acest Nucleus accumbens din creierul tău am pregătit calendarul de la pag. 90-114, care sper să aibă asupra ta același efect pe care îl au pentru mine tabelele de zbor din aeroporturi. Si mai mult decât atât: sper să te inspire să faci pasul următor și chiar să-ți cumperi bilet. Ciao! Poate ne vedem în vreun aeroport…

– Cătălin Gruia, redactor-șef

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*