Plasele pentru pescuit din Fort Kochi

Simbol al orașului Fort Kochi, plasele chinezești pentru pescuit reprezintă un sistem complicat de frânghii, greutăți și scripeți.

|n trecut erau principala modalitate de a pescui. Acum au rămas mai degrabă un obiectiv turistic; însă puținii localnici care mai dețin plase de pescuit sunt hotărâți să păstreze în continuare principalul obiectiv al turiștilor care vin aici, în principalul punct de start al călătoriilor spre Kerala.

O mică armată de fotografi se adună în fiecare seară în apropierea portului și așteaptă apusul soarelui în spatele giganticelor plase (aceste „mecanisme“ au o înălțime de 10 metri sau chiar mai mult, iar plasa are o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați).

Dacă îți dorești să iei parte mai intens la acțiune, indienii prietenoși, înfășurați în fustele lor colorate (doti), te pot integra în echipa de 6 pescari ce operează o plasă, alocându-ți imediat o frânghie. După ce îți însușești strigătul ce însoțește fiecare smucitură de frânghie și îl pui în aplicare de vreo 5 – 6 ori, ești liber să te bucuri de priveliștea „capturii“ la care ai contribuit: 5 – 6 peștișori anemici ce sclipesc agățați în imensa plasă. Se întâmplă rar însă ca peștii să ajungă cu adevărat la pescari, pescărușii fiind, de cele mai mule ori, mult mai rapizi.

Text și foto: Ramona Popescu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*